Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малката-голяма Мария Касимова-Моасе и нейната приказка

© Снимка: личен архив

Как си представяте жена, която определя като най-ценен комплимент думите на малката си дъщеря: Мамо, ти не си обикновена майка, ти си малка майка, дете-майка. Тя наистина е малка и е майка. Но също така е светла, усмихната, елегантна дама и премерена в думите си, но не и в емоциите си. Тя е от онези, които не се страхуват да признаят, че все още нямат точен отговор на въпроса „Коя съм?”. Само знае, че е много неща и се надява с времето да бъде още повече. И няма как да е иначе, след като по думите й е родена от двама бели на цвят и шарени на емоции и произход хора. Мария Касимова е дъщеря на известния актьор от Сатиричния театър Хиндо Касимов, а нейната майка е била дълги години режисьор на новинарските емисии на БНТ. От баща си се е научила да живее живота с хумор и винаги спазва думите му: Имаш право да закъсняваш само до пет минути, за да мислят за теб, но не и повече, за да не обиждаш и винаги си поръчвай това, което можеш да си платиш.

Голямата мечта на малката Мария е била да стане актриса. Кандидатствала актьорско майсторство няколко пъти, но така и не я приели заради… ръста. За перипетиите около влизането в мечтаната академия и защо днес Касимова смирено признава, че някои мечти трябва да си останат просто мечти ще чуете в разговора с нешлифованата жрица на Мелпомена.

Журналист тя никога не е искала да бъде, но животът ни поднася изненади. Започва като на шега в паметното младежко предаване „Формула 5” по БНТ, но изведнъж се увлякла сериозно в това море от разнообразие и възможности и продължила. Журналистиката е диагноза – влезеш ли веднъж в тази професия няма как да се откажеш, казва тя. В професионалната си биография Мария е била репортер и редактор във всекидневниците „Стандарт”, 24 часа”, „Сега”, „Демокрация”. От втория брой на списание „Едно” е част от екипа му, а малко по-късно става и негов отговорен редактор. Била е главен редактор на Капитал LIGHT и изпълняващ длъжността главен редактор на ELLE България и съосновател на списание за деловата жена НЕЯ. Днес е изместила от фокуса на полезрението си печатните медии.

В самото начало, когато започвах да прохождам в журналистиката, на различни конференции срещах едни тъжни жени с хляб и кисело мляко в торбите, бързащи да се приберат вкъщи при децата и внуците си и тогава си казах: „Мария, не искам никога да ставаш такава. Където и да си и каквото и да правиш искам да го правиш със страст”. От няколко години имах това усещане, че май ми е време да правя някакви други неща. Не се чувствам толкова любопитна колкото бях. Почти няма хора, които бих искала да интервюирам и да го направя с чистота на начинаещ журналист, който няма да види позата, която аз виждам, няма да види пластовете, които аз разпознавам. Просто няма да види играта – тази слепота я загубих, признава Мария. Професионална страст днес тя открива в това да бъде консултант по етикет и протокол. След като е преминала през собствено обучение в Париж, Лондон и Брюксел малката руса дама може да ви даде необходимите знания, за да изпиете един чай с английската кралица например, без да се чувствате неловко и неподготвени. Продължава да пише за списания, когато и за каквото й е приятно и от новия телевизионен сезон има рубрика в една от националните телевизии.

Извън професията тя е обичана от французин малка дама, любителка на китайското бойно изкуство Винг чун, което я заземява и елиминира излишната маска, която ежедневието поставя на една дейна жена. Изглежда спокойна, в хармония със себе си, загледана към бъдещето в Бургас, където ще отвори бистро с френски кроасани и турско кафе. Някой ден! Задължително ще спи следобед, ще гледа морето и ще колекционира истории. Много истории, които ще ражда в бъдещи книги. Сигурно това е щастието за една малка лейди. А за всичко останало около Мария Касимова-Моасе ще разберете от интервюто, което тя даде за Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05