Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти половината от защитената флора на България може да се види в Природния парк „Врачански Балкан”

Снимка: www.vr-balkan.net

Природният парк „Врачански Балкан” е място с уникална концентрация на биологично разнообразие и красиви карстови образувания. В регистрите на IUCN (Международен съюз за защита на природата) паркът е отнесен към категория защитени ландшафти и природни паркове, а включеният в него резерват „Врачански карст” – към научни и природни резервати от първа категория. Именно карстовата основа на планината е причина както за уникалния му релеф, така и за изключителното разнообразие на флора и фауна. Природният парк „Врачански Балкан” обхваща голяма част от територията на Врачанска планина и масива на Лакатнишките скали. Врачанска планина, която е част от Западна Стара планина, е невисок масив, разположен между Предбалкана и Главната старопланинска верига. За южна граница му служи живописният Искърски пролом. Три реки – Лева, Черна и Златица – прорязват дълбоко планината и я разделят на три. Най-обширен от тях е Бегличкият дял, където се намира и най-високият връх на Врачанската планина – Бегличка могила (1481,7 м).

По-голямата част от територията на парка е покрита с карбонатни скали от триаски и юрски варовици, напукани по всички възможни посоки и превръщащи планината в огромно каменно решето. Природен парк „Врачански Балкан” е рай на пещерняците с голямото си средоточие на пещери и пропасти – общо около петстотин. Сред тях е може би най-красивата в България – пещерата Леденика. Обявена за природна забележителност и туристически обект с международно значение, пещерата впечатлява с големите си размери, а през зимата грабва посетителя с изящната си ледена украса, откъдето произлиза името й. Поради уникалната акустика в Голямата зала се организират концерти и други подобни прояви. Но не по-малко пленяващи с подземните си карстови образования са още много пещери с интригуващи названия в този район като Темната дупка, Змейова дупка, Хайдушка пропаст, Невестина пропаст. В района на природната забележителност Вратцата се намира внушителния и красив скален масив наречен Доломитите – място за провеждане на национални и международни състезания по алпинизъм. В парка се издигат най-високите отвесни варовикови стени (над 400 м) в Европа за тази надморска височина.

© Снимка: www.vr-balkan.net

Обявен през 1997 г. за защитен природен обект с международно значение за опазване на биологичното разнообразие, паркът „Врачански Балкан” е втори по големина у нас след Странджа. И сред първите по богатство на растителни видове, твърди Цветан Цветков, главен специалист по паркостроителство в Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан”. В България се срещат общо 3800 вида висши растения, от които 550 вида защитени.

© Снимка: wikipedia.org

Когато започнах работа тук известните висши растителни видове бяха 1100, а сега вече са открити още 400, т.е. общо са 1500 вида, припомня си експертът. – А това върви вече към една втора от растителното богатство на България. Защитените растителни видове са над 300 от общо за България към 550 вида. Особеност на парка е неговият интересен, карстов релеф, който е по-скоро характерен за средиземноморската растителност. Това именно позволява тук да се среща толкова разнообразна флора. Най-интересният местен ендемит, от който вече имаме създадена семенна банка, е Келереровият центрантус (Centranthus kellereri). Това е храст, който се среща само в Природен парк „Врачански Балкан”, над село Челопек и на още едно място в България. В миналото беше подложен на интензивно опасване от различни животни. Но взехме мерки и за щастие в момента е в добро състояние. Освен това вече имаме негови семена в нашата генна банка, което ще позволи някой ден, ако той започне да изчезва отново, да го възстановим по изкуствен начин.

© Снимка: www.vr-balkan.net

Заради неголямата височина в парка преобладават широколистните дървета, най-често големи масиви кичести буковите гори. Срещат се цер, благун, зимен дъб, габър, акация, сребролистна липа, топола. Не по-малко интересна е и фауната в парка. Наблюдавани са 138 вида защитени животни, от които 21 вида от Червената книга на България. Карстовите кухини на планината са идеално убежище за прилепите. Установени са 19 от общо 33-те, срещани на българска територия. Могат да се видят и към 100 вида птици, от които 8 застрашени вида. Сред тях са черният щъркел, египетския лешояд, скалният орел, белоопашатият мишелов и др. Бозайниците наброяват 34 вида, т.е. една трета от бозайната ни фауна. Сред тях е вълкът – застрашен вид от Червената книга на България.

© Снимка: www.vr-balkan.net

Поради надупчения си като швейцарско сирене релеф, водните източници във Врачанската планина крият много изненади. Дебитът им е непостоянен, тях ту ги има, ту потъват в някоя пукнатина. Много са водопадите тук, макар и със споменатата непостоянна характеристика. 176 са повърхностните водопади с височина над два метра и наклон на пада над 45 градуса. Те придават специфичен чар на ландшафта в тази планина.

От всичко казано дотук се досещаме, че Природният парк „Врачански Балкан” предлага чудесни условия за развитие на устойчив туризъм в неговите различни проявления – ски-туризъм, делтапланеризъм, алпинизъм, спелеология, екотуризъм, селски туризъм и др. Да не пропуснем и културния, чиято емблема е Рогозенското златно съкровище, най-голямото и най-красиво съкровище на древните траки, намирано по нашите земи.

По публикацията работи: Мария Димитрова-Пишо


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28