Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докоснете се до магията на свещената планина Родопи

Параклисът "Възнесение Христово"
Снимка: Архив
Може ли една планина да бъде страст за някого? Може, казват Николай Генов, Христо Тодев и още няколко души, за които Източните Родопи в близост до гръцката граница са най-екзотичното място на света. Не търсете вълшебствата на природата другаде, а вземете раницата и тръгнете към тази свещена планина, казват те.

Светът на родопчанина
Дългогодишните си странствания по склоновете, деретата, върховете на тази мистична, Орфеева планина, с фотоапарат в ръка, Николай Генов и Христо Тодев са събрали в един прекрасен албум, запечатал невероятни, магически гледки. Част от тези фотографии могат да се видят до 17 октомври и на открито пред Народния театър „Иван Вазов”. Човек остава безмълвен пред величието на природата и пред майсторството на авторите да запечатат с фотообектива ту броеницата на планинските върхове докъдето ти стига погледът, ту самотна каменна къщурка от някоя замираща откъм хора родопска махала, ту река Арда с живописните си меандри. Снимките са уловили и характера на родопчаните – горди, с волни души, устойчиви като скалите и като камъка, от който са изградени родопските къщи. Който се е докоснал до Родопите, е завинаги заразен от тяхната магия, казва Христо Тодев, млад човек, алпинист, роден в Димитровград, който от дете е закърмен с красотата и волността на планината. А който е родопчанин, остава такъв за цял живот, продължава той.

Природата е изваяла истинска „Каменна сватба”
Ние се докосваме до нещо по-неизвестно, което малко хора знаят и искаме да ги направим съпричастни с тази изложба и с албума към нещата, които крият Източните Родопи. Неща, които са непознати на масовия турист и са доста мистични. Например трапецовидните ниши в скалите, които са уникални за цял свят. Няма ги никъде другаде освен в Източните Родопи и все още няма обяснение за тези комплекси с близо 5000 издълбани в скалите трапецовидни ниши. Според изследвания на археолози напоследък тези ниши са по-стари дори от времето на траките. Всъщност има много бели петна и в самата ни история, които привличат със своята мистика.

Още едно творение на природата: скалните гъби
Занимавам се с това от десетина-дванадесет години, казва Христо Тодев. В началото той започва с един сайт за Родопите, чрез който влюбените в тази свещена планина се намират и се обединяват в малка група. Така Тодев се запознава и с Никой Генов, вторият човек от тандема, чиито снимки са другата част от албума. Това е, казва Генов, една планина, която е много богата с паметници, с природни феномени, същевременно много богата с история, с открития и тя може да даде възможност човек да намери истински непознати места, където въобще човешки крак не е стъпвал. Същевременно там може да се намерят и много достъпни и приветливи места, където човек да си изкара отпуската, почивката. И неслучайно посещаемостта на планината расте непрекъснато

© Снимка: Милка Димитрова

Невероятните магнетични гледки от албума могат да се видят пред Народния театър „Иван Вазов”
Няма го вече скалния феномен „Главата”
Много важно е да опазим Родопите, за да не стане като с Черноморието, защото човек с лека ръка прахосва даденото ни от природата, казва още Николай Генов. – Много лесно можем да ги застроим и после ще се чудим какво да правим като ги опропастим, добавя той. Разказва за усилията на еколозите да опазят растителното и животинско богатство на планината. Но напомня и за опасността, която идва от иманярите, които дълбаят и взривяват уникални скални образувания. Вече го няма скалния феномен „Главата”, една истинска каменна глава, която природата е била изваяла в близост до Яврово, родното село на писателя Николай Хайтов. Отидохме да я видим, но някой я беше взривил, казва Генов. Все пак добре че фотоапаратът на Тодев я е запечатал преди години. В Родопите има невероятни диви места, които те карат да мислиш че си на друга планета, казва още Генов. – Пътеките вече са обрасли и човек попада в истински джунгли, защото вече ги няма големите стада с овце, които пасяха из планината. Според него ако човек иска да избяга от стреса на цивилизацията, да грабва раницата и да тръгва към Родопите с тяхната духовна сила и грабваща красота.
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Петя Цонева и благотворителната й кауза в полза на българската култура

В навечерието на най-светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май, една българска поетеса подема инициатива за набиране на средства за превод и публикуване на първия английски превод на стиховете на родния..

публикувано на 15.05.24 в 18:13