Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчишките скали, пещерата Магура и куклите от шума на първо място в класацията за чудесата на България

Белоградчишките скали са сред най-известните ни природни феномени.
Снимка: архив

Приключи гласуването за чудесата на България – природни и културно-исторически забележителности, които ще бъдат предложени за включване в списъка на ЮНЕСКО. Белоградчишките скали и пещерата Магура са на първо място в класацията за неповторими творения на природата, а уникалните кукли от шума на пловдивските деца се откроиха в категорията за нематериално наследство.

Невероятните скални образувания край Белоградчик красят склоновете на Западния Предбалкан. В продължение на 200 милиона години водата и ветровете в този обширен район с дължина 30 км и ширина 15 км превърнали скалните масиви в скулптури, сякаш сътворени от човешка ръка. Тези възхитителни природни ваяния наподобяват образи на животни, птици, митични същества, дори човешки силуети.

Пещерата Магура пък е сред най-големите в България, като дължината на откритите досега галерии е около 2500 м. Сред впечатляващите образувания на огромния подземен лабиринт от сталактити, сталагмити и сталактони се открояват „Големият сталактон" с височина над 20 м и диаметър на основата 4 м, както и „Падналият бор" с дължина над 11 м и диаметър в основата около 6 м. Той е смятан за най-големият сталагмит в изследваните български пещери.

© Снимка: архив

Пещерата Магурата е известна с праисторическите си скални рисунки.

 

Неповторимите древни скални рисунки разкриват култови сцени от бита и лова на някогашните обитатели на днешните български земи. В пещерата има и многопластови уникални изображения, рисувани с прилепна тор от различни ранни епохи: танцуващи фигури, ловуващи мъже, маскирани хора, всякакви видове животни, „шахматни" пана, слънца, звезди, оръдия на труда и растения. Тези рисунки разкриват и наличието на светилище, в което са се извършвали ритуали от времето на неолита до желязната епоха.

Куклите от шума, дело на сръчните детски ръчички от пловдивското село Куртово Конаре, очароваха гласуващите българи с фантазията и майсторството на своите създатели, запазили една вековна традиция. Малките изящни кукли, направени от царевична шума, са част от Фестивала на чушките, доматите, традиционните храни и продукти на „Куртово Конаре Фест”. Запазен обичай, типичен за региона, включва състезание за домат с най-интересна форма, колекция от най-много сортове домати, най-голям червен, жълт, зелен пипер и люта чушка, пипер и люта чушка с най-интересна форма, най-вкусни лютеница и кетчуп – домашно производство, най-вкусно традиционно ястие. Така покрай тази своеобразна надпревара се ражда и идеята за изработване на живописни фигури и композиции от плодове, зеленчуци и от царевична шума.

© Снимка: marica.bg

Наред с откроилите се природни и културни феномени бяха и крепостта Баба Вида, Долината на Тракийските царе, традиционната българска мартеница и неповторимите чипровски килими. В гласуването на сайта на кампанията се включиха над 500 000 българи.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

89 българи бяха евакуирани от Ливан с правителствения самолет, очаква се нов полет

Първата част от желаещите да се евакуират от Ливан наши сънародници вече са в България. Те пристигнаха на Летище София с правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник вечерта. В първата група, която наброява 89 души , са основно семейства, майки с деца..

публикувано на 01.10.24 в 09:34

Октомври започва със слънчево, но хладно време

Във вторник , 1 октомври, над по-голямата част от страната ще е слънчево. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и на места ще превали. Остава ветровито. Минималните температури ще са между 5 и 10°, в София..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

Три златни и един сребърен медал за българските ученици от Балканска олимпиада по информатика

България спечели три златни и един сребърен медал на Балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Охрид. Златни медалисти са Даниел Койнов от Профилираната природо-математическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Борис Михов от СМГ..

публикувано на 30.09.24 в 18:05