Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Иван Рилски – покровител на българите

Стенопис на свети Иван Рилски в Рилския манастир.
Снимка: wikipedia.org
В сърцето на Рилската обител, скътана в диплите на най-високата българска планина, чието име носи, почиват мощите на закрилника на българския народ Св. Иван Рилски. Наричат го чудотворец, защото с името му са свързани множество свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви.

Светецът, роден около 876 година, е живял по времето на княз Борис І, цар Симеон Велики и цар Петър. Още приживе се прочул по българските земи като благочестив застъпник пред Бога на всички нуждаещи се. Едничката му цел била да посвети живота си в служба на Господ и затова, след като приел монашество, се оттеглил в недостъпната и безлюдна Рила планина. Това обаче не попречило на хората да търсят непрекъснато неговата подкрепа и закрила. На всекиго вдъхвал надежда и помагал с мъдри съвети. Призовавал всички към чистота и добросърдечие в общуването. Отричал злобата и завистта, а алчността и стремежа към богатство посочвал като най-големи пороци, които отклоняват хората от доброто.
 
Когато самият цар Петър отишъл при него с плодове и злато, отшелникът не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч. Приел с благодарност плодовете, но върнал обратно златото. После написал писмо на царя, в което отклонил поканата за среща и изложил съветите си към него. Сред тях е и прочутото послание към всички, които се стремят да управляват страната ни: “Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички”. За жалост, тази заръка и до ден днешен нерядко се отминава от някои първи мъже на България.

© Снимка: wikipedia.org

Рилският манастир

Докато мъдрият старец живеел в усамотение в дебрите на Рила, към него започнали да се присъединяват ученици. Така възникнала обител, която днес е най-величественият български манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил и през векове на чуждо владичество вярата и духа на България. Неин пръв игумен бил Иван Рилски. Непосредствено преди смъртта си той се отдал на пълно уединение и съставил писмен завет към своите последователи.

© Снимка: pravoslavieto.com
Мощите на Св. Иван Рилски

Издъхнал на 18 август 946 г. Погребали го в пещерата на неговото отшелничество, но след време той се явил на братята монаси и им заръчал да пренесат мощите му в Средец (сега София). Когато отворили гроба, учениците му видели нетленно тяло, изпълнено с благоухание. Пренесли мощите на 19 октомври и от този ден всяка година църквата ни тържествено отбелязва паметта му. С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес са предмет на преклонение. Като едно от значимите събития в нашата духовна история, Църквата е всяка година празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски на 1 юли.
Да отдадат почитта си към Иван Рилски идват и много чужденци. Според мълвата, край Рилската обител има специално място, където светият старец се оттеглял за молитви. Смята се, че в наши дни именно там той чува молитвите на вярващите.

© Снимка: wikipedia.org

Пещерата на Свети Иван Рилски край Рилския манастир.

Това място се намира над манастира, сред вековна дъбова гора, където е и самата пещера, в която живеел светецът. Именно там поклонниците оставят и листчетата си със съкровени молби към него. И той не спира да помага на всички, потърсили закрилата и подкрепата му.

По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49
д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45