Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмова копродукция разказва за хора „Мистерията на българските гласове”

Снимка: БГНЕС
С народна песен и българска гордост в сърцата започна XXVI-ото издание на „Киномания”. На 8 ноември в зала 1 на НДК фестивалът започна с великолепен концерт на женския хор „Мистерията на българските гласове” и филма „Балканска мелодия”. Лентата разказва за техния нелек път към световната слава. Филмът е мащабна документална копродукция между Швейцария, Германия и България на швейцарския режисьор Щефан Швитерт, който е един от най-известните автори на музикални документални заглавия в Европа. Много рядко се случва голям европейски режисьор да има във фокуса на интересите си тема, свързана с България – разказва Мартичка Божилова, продуцент от българска страна на филма. Преди четири години Швитерт пристига в София и представя на добре познатата сред документалистите в чужбина българска компания „АгитПроп” идеята си да направи филм за музиковеда и изследовател Марсел Селие, откривател и кръстник на „Мистерията на българските гласове”, и за неговата съпруга Катрин.

Те са хора, които през последните петдесет години имат съществена роля в популяризирането на музиката, характерна за нашите земи – България, Румъния, изобщо Източна Европа, слабо позната на западния свят по време на комунизма. Те са основните „виновници” тази музика да завладее света, да стигне до сърцата на много хора и албумите с нея да бъдат продавани в милиони екземпляри. Филмът не проследява историята на самия хор „Мистерията на българските гласове”. Той по-скоро разкрива малко познати неща, около началото на тяхната международна слава през погледа и спомените на виновника за техния успех Селие, за да стигнем до днес, когато те са по-ценени и търсени в чужбина, отколкото в родината. Филмът представя феномена „Мистерията на българските гласове”. Името на хора е измислено от Марсел Селие. Той е бил човек не само с отличен музикален, но и с доста силен търговски нюх и във филма виждаме как той ги открива, как след първото си посещение в България през 1952 година регистрира търговската марка, става техен продуцент. Виждаме как впоследствие се увеличават продажбите на албумите, каква е работата по издаването им и концертирането на хора, как му се налага да продаде марката и правата на по-големи музикални компании, които и в момента я притежават. Филмът на Щефан Швитерт разказва обаче и за друг феномен, който Марсел Селие открива и превръща в звезда – невероятния румънски пан флейтист Георге Замфир. Човек, когото, като чуете веднъж, ще разпознавате винаги. Той е изпълнител на музиката в американския филм „Имало едно време в Америка”, а и изобщо е работил по редица филмови проекти с композитора Енио Мориконе. Според мен „Балканска мелодия” е истинско музикално преживяване за любителите на този жанр кино – казва Мартичка Божилова.

Филмът „върви по стъпките” на Селие, който обикаля българските земи най-вече през 70-те и 80-те години на XX век. Идвал е около петдесет пъти в България със своя магнетофон, за да записва автентичната ни фолклорна музика и средата, в която тя се е съхранявала, предавала и изпълнявала. През 1975 г. Марсел Селие издава първия си албум с български народни песни със заглавие „Мистерията на българските гласове”. Вторият албум от тази своеобразна поредица излиза в края на 80-те и през 1990 година печели най-голямата музикална награда в света „Грами”. Издадени са още два диска от поредицата, а проектът на Селие „Ритуал”, реализиран в САЩ, през 1994 година получава номинация отново за престижната награда „Грами”. Записите швейцарецът прави почти изцяло с хора на Българската национална телевизия и радио, който по-късно приема името „Мистерията на българските гласове”. Негов диригент е Дора Христова. С няколко изпълнения в албумите му са включени и хоровете „Филип Кутев”, „Тракия”, „Пирин”, хоровите състави на ансамблите „Добруджа” и „Родопа”. Сред композиторите на песните са Красимир Кюркчийски, Филип Кутев, Николай Кауфман и Георги Минчев.

По стъпките на семейство Селие филмът „пътува” отново през Румъния и България, за да преоткрие легендите и богатството на тяхната музика, но през призмата на живота им днес. А реалността днес за хора „Мистерията на българските гласове” е липса на държавна подкрепа и субсидиране, в съчетание с невероятна слава и почит зад граница. Режисьорът се опитва да погледне с доста остър поглед върху това, какво се случва в момента с тази невероятна фолклорна музика. Известно е, че тя е била много силно използвана от комунистическата държава с пропагандна цел. Швитерт веднага улавя тази подробност и иска да разбере, след като Желязната завеса вече я няма, какъв е шансът това невероятно нематериално богатство да продължи да съществува. Това не е само апология на нашия фолклор, филмът разглежда и доста болезнени и интересни теми, върху които и ние трябва да се замислим, обяснява продуцентът Мартичка Божилова.

Конюнктурата при всички положения променя много неща. Дори и аз като продуцент на филма го усещам в комуникацията си с нашите герои. Факт е, че българските женски хорове много трудно намират последователи и рядко предават своето знание на по-новите поколения, които в момента са обладани от комерсиализма от новите маркетингови трикове. Така че фолклорът и този невероятен феномен „Мистерията на българските гласове”, който е сред няколкото неща, с които е известна България по света, трябва да бъдат съхранени като изключително богатство. Разбира се, това трябва да е предмет на държавната културна политика.

Омагьосващ с универсалния език на музиката, „Балканска мелодия” вече е имал своето киноразпространение в Германия и Швейцария. В България това ще се случи веднага след края на „Киномания” – през декември. В началото на идния месец ще бъде и международната премиера на филма в състезателната програма на най-големия фестивал за документално кино в света – в Амстердам, Холандия.
По публикацията работи: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четирима български автори ще бъдат представени на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн

Министърът на културата Найден Тодоров откри официално българския национален щанд на Панаира на книгата в гр. Франкфурт на Майн, Германия – най-големия книжен форум в света: "Книгите са лекарство за нашите души. Те ни учат на емпатия, учат ни да..

публикувано на 18.10.24 в 16:55

Културни институти в България и в Чехия едновременно откриват изложбата “Значимите български чехи”

Изложба с плакати на тема “Значимите български чехи” ще бъде открита на 22 октомври т.г. в Българския културен институт в Прага и в Чешкия център в София. Тя се посвещава на 75-ата годишнина от създаването на двете културни средища. През XIX..

публикувано на 17.10.24 в 19:55

Балет "Арабеск" ни увлича в "Тайната Данте"

Премиерата на Балет Арабеск "Тайната Данте" е това, за което в културните кръгове в България говорят от една седмица, но очакват още от края на миналия театрален сезон. Спектакълът е създаден от много силен творчески колектив, като хореограф е..

публикувано на 17.10.24 в 13:00