Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сексагинта Приста – дунавска приказка за римски кораби, предколумбова кухня и русалки

Снимка: БГНЕС

Русе – един от най-красивите ни градове с богата история и аристократичен дух посреща гостите си с букет от изненади, с възможности за културни маршрути и развлечения. В миналото крайдунавският град се наричал Сексагинта Приста. Как да стигнем до него, за да си направим необичайна разходка и какво означава някогашното име на града?

© Снимка: wikipedia.org

Римска стена от Сексагинта Приста

Върху картата на съвременна България няма да откриете селище с такова име. Въпреки това град, наречен Сексагинта Приста е съществувал. На латински означава пристанище с 60 кораба – твърде солидна флотилия, дори за днешните мащаби, особено на река Дунав. Добре дошли в Русе!

© Снимка: БГНЕС

Обикновено пътеписите не започват с кухня. Но туристът обикаля и като се измори, сяда да похапне. Така че нашата разходка ще започне тъкмо от храната. Защото разказът за Сексагинта Приста е за епохата, много преди Христофор Колумб да открие Америка и да донесе оттам куп широко разпространени днес плодове и зеленчуци. Именно такава предколумбова кухня показаха неотдавна археолозите от Историческия музей – Русе по време на фестивала-възстановка на римския пазар в античния Сексагинта Приста. С участието на актьори и доброволци бе демонстриран животът на границите на някогашната Римска империя: с демонстрация от майстори как се изработвали оръжия, предмети за бита и монети; с пресъздаване на пазара за роби и гладиатори – пред погледите на знатни патриции – в случая съвременните жители и гости на Русе. Досещате се вероятно, че най-красноречивият урок по римска история е кухнята, предлагаща дегустация на посетителите: рибена чорба без картофи и домати. Но с много леща – изключително любимо лакомство тогава.

© Снимка: wikipedia.org

Плоча, на която се чете част от името „Сексагинта Приста” (л) и ловна сцена (д).

На броени минути от центъра на днешния град Русе някога имало тракийско селище, което все още поставя много въпроси пред учените. Мястото явно е било важен култов комплекс с неизследвани обреди и практики, за които подсказват стотици ритуални ями. Намерен е уникален зооморфен съд с богата врязана и излъскана украса, увенчана с глава на орел. От недрата на земята при днешния Военен клуб и Дом на моряка археолозите вадят керамични и бронзови предмети, монети и много други находки, които тепърва ще се изследват. И тъкмо там, на високия дунавски бряг, едва в наше време, сякаш намигайки закачливо през епохите, се показват следите от Сексагинта Приста – глътка история няма да ни бъде излишна! Как иначе да се ориентираме сред натрупаните един върху друг пластове минало: траки, римляни, всякакви племена, които идвали, а част от тях се заселвали по брега, Средновековие, предосвобожденски период…

© Снимка: wikipedia.org

Лов на глигани (л) и римска делва (д).

Първи данни за Сексагинта Приста дава античният географ Клавдий Птоломей. За кастела (укреплението) се споменава и в пътеводителя на император Антоний Пий. Първите по-задълбочени археологически проучвания правят братята Карел и Херман Шкорпил. И все пак, Сексагинта Приста дълго успява да скрие своите тайни в земните недра. Император Август оценява ролята на Дунав и на селищата по бреговете за сигурността на империята. При Марк Улпий Траян се изгражда онази мрежа от кастели по реката, която се превръща в цялостна укрепителна система на империята, наречена Дунавски лимес (граница). Необходими са бързоходни кораби за гранично наблюдение. И в Сексагинта Приста са оформени 60 „паркоместа”, камери за плавателните съдове пристис – неголеми бойни кораби с весла. Екипажът им наброява 6000 души! Все пак говорим за събития от I век, периода на Дакийските войни на император Домициан (85 – 89 г.). Предполага се, че в чест на победата над даките, крепостта получава официално името Сексагинта Приста. Отслужилите необходимия срок войници – ветерани, най-често оставали в градовете-крепости, постепенно създавайки свой дом и семейство.

© Снимка: БГНЕС

Днес за туристите Сексагинта Приста е част от интересните маршрути на града. Не пропускайте да видите Принципията – сградата на военния щаб, Храма на Аполон… По проект за възстановяване и социализация, на крепостта е издигната наблюдателна триетажна кула, реплика на фар от римския лимес. Има стая, в която е представен битът на римския войник. Тази част е една от най-привлекателните за туристите, особено за децата, които обичат да се снимат с древните воински доспехи. Сред атракциите е и макетът на антично грънчарско колело, където винаги има желаещи да научат как се обработва глина по римски маниер. За по-добра видимост и от хора с увреждания, е изградена рампа, има и зони за наблюдение, даващи възможност за снимки от пътешествието в античността. Не пропускайте и павилиона, в който е поставен макет на римски кораб Пристис.

След тази разходка, ви очаква Русе – на възрожденците, барока, сецесиона… А къде са русалките, онези женски водни духове, обитаващи речните брегове, за които често става дума, спомене ли се за крайдунавския град? Те са през цялото време с вас: в легендите за реката и в очите на съвременните момичета…

По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10