Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио политика” и „Чергата”

Съботната програма на Радио България започва с поредното издание на „Студио политика” (politika@bnr.bg) с водещ Илиана Райчева. „Политическата 2012 година” бе тема на дискусия организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”. Многобройните протести с хоризонтална организация чрез социалните мрежи при пълна партийна апатия от млади хора с добро социално положение и образование в София и в най-големите градове са признак за зараждане на гражданско общество, бе една от лансираните тези. Според друга – България е икономически стабилна, държавата не обеднява, но обеднява населението и е налице тежка социална диференциация. Така е вече 10 години, но за първи път е засегнат бизнесът. За първи път през тази година се отбелязва спад на доверието към ГЕРБ и за първи път недоверието към Бойко Борисов трайно надвишава доверието към него, посочиха участниците в дискусията. Експертите са единодушни в очакванията си, че след парламентарните избори през 2013 г. няма да може да се състави правителство, тъй като депутати ще имат няколко партии, но няма да има категоричен победител. Това са част от изводите, които се формираха по време на дискусията. В „Студио политика” ще чуете  коментарите на участниците в нея: социолозите проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и политолозите д-р Борис Попиванов, Димитър Ганев и Първан Симеонов.

Програмата ни продължава с предаването за български бит, традиции и фолклор с водещ Елена Каркаланова (karkalanova@bnr.bg). Два дни остават до Рождество Христово, когато ще се съберем с най-любимите си хора на празнична трапеза и ще споделим радостта от раждането на Спасителя. Преди това е Бъдни вечер – времето, когато стаяваме мисли в очакване на тайнството. Подреждаме трапеза с постни ястия, прекадяваме я с тамян и изричаме молитва към Всевишния. С поглед към постната трапеза на Бъдни вечер в „Чергата” днес ще ви разкажем за един позабравен деликатес от тиква, наречен рачел. Какво представлява той, как и кога се сервира и може ли да замести тиквеника на трапезата – ще чуете в предаването ни днес. В рубриката „Фолкстудио” Албена Безовска ще разкаже народни притчи и легенди за сътворението на човека.

Писмата ви очакваме на имейл: den@bnr.bg. Коментарите си за програмата на Радио България можете да споделите и във Facebook. Там ще ни откриете като изпишете на кирилица: „Радио България за българите по света”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прогноза за времето в България на 10/11/2014 г.

През нощта в низините и около реките ще остане мъгливо. Над страната ще има и разкъсана висока облачност. В петък времето ще е тихо, с минимални температури, в повечето места, между минус 2 и 3°, в София минус 1°. Максималните ще достигнат 9 - 14°, за София..

публикувано на 09.01.14 в 16:31

Министър Найденов разговаря с посланик Марси Рийс

Министърът на отбраната Ангел Найденов прие посланика на САЩ у нас Марси Рийс. На разговорите са били потвърдени взаимните ангажименти по линия на стратегическото партньорство между България и САЩ в областта на отбраната и в рамките на НАТО. Обсъдени са били..

публикувано на 09.01.14 в 14:54

България пренасочва търговски аташета от ЕС към източни държави

Министерството на икономиката и енергетиката потвърди, че търговско-икономическите служби към посолствата на България по света ще бъдат преструктурирани. Част от тези в държави на ЕС ще бъдат закрити, а търговските им аташета - пренасочени към нови..

публикувано на 09.01.14 в 14:38