Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялко Недялков: „Работата с различни творци от цял свят ме зарежда с нови идеи, които се опитвам да подредя заедно”

© Снимка: архив

Забележителен инструменталист, Недялко Недялков е сред младите майстори на българския фолклор. Свири на кавал, пише и аранжира пиеси в духа на традиционната музика, а през последните години е част от поредица интересни проекти.

Роден е в Хасково – град, известен с богатите си традиции в областта на народната музика. Семейството му е от потомствени музиканти. В началото свири на акордеон, по-късно открива любовта си към старинния кавал. Завършва Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, а по-късно – и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Не мога да посоча конкретна личност или изпълнител, които повлияха изграждането ми като музикант – казва той и продължава:

Още от самото начало слушах не само българска народна и балканска музика, но и всичко, което привличаше по някакъв начин вниманието ми – джаз, класика. Докато бях студент в Пловдив се появиха много нови радиостанции, излъчваха непознати изпълнители, произведения. Непрекъснато търсех албуми, за да науча още и още. Всичко, което ме заобикаляше, цялата „звучаща среда” около мен, провокираше въображението ми. Слушането на различна музика обогатява неимоверно много, води до творчески хрумвания, до нови и интересни идеи.

По време на следването си Недялко е солист на Академичния народен оркестър, а скоро след като завършва Академията, получава покана от ОНМ при БНР, където работи и до днес. През годините е свирил с няколко забележителни български формации. С една от тях записва албума „Тракийска рапсодия”. През 2012 г. музикантът продължава участието си в поредицата CD-books. Ето и още подробности:

Последните ми изяви са свързани с Джорди Савал – музикант с изключително богата дискография, наброяваща повече от 150 заглавия. Имам удоволствието и честта да съм част от творческия колектив, който осъществява един от неговите проекти. Участвам в поредица записи и концерти, заедно с музиканти от Балканите, Близкия Изток, Турция, Армения, Мароко и др. Всички свирим на старинни инструменти, които „нямат дата на производство” – както Джорди често се шегува. Последният албум се нарича „Mare Nostrum”. В момента работим върху следващия – „Цикълът на живота”. Сред музикантите вече има и други българи – Валери Димчев, Пейо Пеев – гъдулка и народната певица Стоименка Учикова, моята съпруга, позната и като Тима Недялкова.

Една от последните международни групи, в които свири талантливият ни сънародник е „AKA Balkan Moon”. Така се нарича и проектът, в който участват няколко белгийски и български изпълнители.

„AKA Moon” е известно джаз трио от Белгия – пояснява музикантът. Музикантите в него са саксофонистът Фабрицио Казол, барабанистът Стефан Галан и Мишел Хаджигеоргиу. В края на миналата година групата отбеляза 20 години от основаването си, а аз имах удоволствието да участвам в един от концертите, посветени на тази годишнина. В проекта, за който става дума, белгийското трио включи забележителни български музиканти – перкусиониста Стоян Янкулов-Стунджи, саксофониста Владимир Кърпаров, който живее в Германия. Тима Недялкова изпълнява вокалната партия. Има и няколко известни имена от Белгия. Сред тях е невероятният Ча Лимбергер, който свири на цигулка и китара, пее. В основата на проекта е българската народна музика. Постарахме се да подберем теми в различни ладове и размери, за да покажем богатството и разнообразието на фолклора ни. Началото поставихме с Фабрицио, който дойде в София за репетиции. Проектът „видя бял свят”, благодарение на френската фондация „Royaumont”, която организира концерти в Париж. В края на 2012 г. го представихме на джаз фестивал в Брюж, предстои участие в „Балкан Трафик” – известен музикален форум в Брюксел.

Работата с толкова различни творци от цял свят ме зарежда с нови идеи, които се опитвам да подредя заедно – казва още Недялко. А авторският албум, който подготвям, е с традиционна българска и балканска музика. Поканил съм музиканти, мои приятели и съмишленици от дълги години – Пейо Пеев, китариста Ангел Димитров, Стоян Янкулов, Калин Вельов. Аз се изявявам с различни разновидности на българския кавал, свиря на арменски дудук и т.н. Работата ми с Джорди породи у мен интерес към старинните инструменти. Записах пиеси с един много добър изпълнител на канун от Турция, както и с Кирякос Тапакис от Гърция – майстор на уд. Много се радвам, че в последно време има все повече групи, които експериментират с интонации и ритми от фолклора, джаз и пр. Все повече са и музикантите, които имат задълбочени познания за народните стилове, фолклорните области, инструменти, за съвременната музика. Без това е немислимо да се получи качествено смесване на жанровете. Например, когато свиря с джаз групи, аз импровизирам по законите на този вид музика. Но вплитам фолклорна орнаментика, маками. Ако човек не притежава по-широк поглед, как би могъл да преживее толкова интересно приключение.

В края на 2012 г. младият музикант беше на сцената заедно с формацията „Брейкройнт”, създадена специално за джаз срещата в град Русе. Надявам се, че ще продължим да работим заедно, защото се разбираме прекрасно, а и публиката ни приема много добре – думи на Недялко Недялков.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45