Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна хроника

Националната награда за живопис на името на един от най-големите български художници на всички времена – Владимир Димитров-Майстора, бе възстановена след прекъсване от над 20 години. Майстора (1882-1960) е прочут най-вече с великолепните платна, отразили красотата на българската земя и полския труд. Емблематични за нашето изкуство с атмосферата и багрите си са портретите на селянки сред плодните градини на любимото му с. Шишковци, Кюстендилско. От 1924 до 1928 г. живописецът създава над 200 картини за американския меценат Джон Оливър Крейн. Негови творби се намират днес в музеи и частни колекции из цял свят. Инициативата за възстановяване на отличието на името на Майстора, подкрепена от Съюза на българските художници и Министерството на културата, дойде от родния Кюстендилски край на твореца. Щастливото събитие е част от програмата в подкрепа на кандидатурата на град Кюстендил за Европейска столица на културата през 2019 г. Престижната награда ще бъде връчена на 1 февруари 2013 г. Церемонията ще се състои в Кюстендилската художествена галерия, носеща името на Майстора. Престижната статуетка, изобразяваща великия ни живописец, ще получи проф. Андрей Даниел. Малката пластика е вдъхновена от скулптурната фигура на Майстора, която се намира пред входа на Съюза на българските художници на ул. „Шипка”6 в София". Наградата е признание за изложбата от портрети „Свързани лица”, която проф. Даниел представи с успех в София през есента на миналата година.

**********

© Снимка: БГНЕС

Енергичен, еуфоричен и жилав, безмерно талантливият Ицхак Финци е сред стълбовете на актьорското тайнство у нас. Той е като ходеща метафора на Артиста: и да се превъплъщава, и да свири, и да дирижира, и да режисира, и просто да разказва, да пръска щедро колорит и сред най-непрогледната сивота наоколо. Странен чешит, непораснало дете, неуморим любопитко, той има десетки ярки роли в киното и театъра. Независимо дали е в София, Будапеща или Ню Йорк, роденият пътешественик Ицхак Финци търси Чудото, играейки без умора. През март на София Филм Фест големият български актьор ще получи Наградата на Столичната община за своя принос към Седмото изкуство. В негова чест ще бъдат показани филмите „Преброяване на дивите зайци” и „Вера”, в които Финци има запомнящи се роли.

**********

© Снимка: mc.government.bg
Галерия „Средец”

Своеобразно завръщане към началото на пътя на шест български майстори в изобразителното изкуството – Валентин Старчев, Георги Баев, Георги Божилов-Слона, Емил Стойчев, Енчо Пиронков и Светлин Русев, прави изложбата „Шестима от 60-те”, която се откри в столичната галерия „Средец”. И шестимата са били участници в първата Национална младежка изложба през далечната 1961 година. Техните авангардни естетически и артистични търсения са оставили трайна, незаличима следа в развитието на изобразителното изкуство, а постигнатите от тях творчески върхове остават все още недостижими за следващите поколения. Гледайки подредените картини и скулптури, ще открием как се е променил почеркът при едни, а при други – колко завършени майстори са били още тогава, преди 50 години. Творбите са от личната колекция на Ангел Симеонов. Изложбата „Шестима от 60-те” ще продължи до 9 февруари.

**********

© Снимка: theatrevazrajdane.bg

Броени месеци след успешната поява в Лондон на мюзикъла We Will Rock You, посветен на незабравимия Фреди Меркюри, неговият образ оживя и на българска сцена в интригуващата пиеса на Ирина Гигова „Последната тайна на Фреди Меркюри”. Познатата на света „официална” биография на певеца, който ревниво е криел личния си живот, е може би най-голямата мистификация в шоубизнеса на ХХ век, смята авторката на българската пиеса. И тръгва по пистата на възможната тайна за последните години от неговия живот – имал ли е създателят на „Бохемска рапсодия” тайна връзка с може би най-големия балетист на всички времена – Рудолф Нуреев. „Знаем, че Фреди е бил голям почитател на Нуреев, но последният е бил фен предимно на себе си”, коментира възможната сложност на отношенията между тях Анатоли Лазаров, един от двамата актьори, изпълняващи двойнствения образ на Меркюри – Фреди от сцената и Фреди реалният. Пиесата, поставена в театър „Възраждане” от режисьора Съни Сънински, е за това: ако фронтменът на Queen е имал наистина връзка с Нуреев, какво двамата биха си казали, поясняват авторите. Драмата е за пътя на едно човешко същество към друго, за самотата на твореца и за манипулациите, на които е подвластен човекът на изкуството. В някои от репликите на Фреди познавачите ще доловят фраза от негов хит; много от тези реплики действително са изречени, други са напълно измислени. Сюжетът съвсем не претендира за документалност, но е абсолютно възможен, твърдят авторите. Публиката ще открие за себе си много нови неща за енигмата Меркюри, а чрез интересното решение на режисьора Съни Сънински за финал на спектакъла ще се почувства почти като на стадион „Уембли” и онзи прочут концерт на Queen.

По материали от медиите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25