Винарските турове все още не са много популярни в България, както е в страни като Франция, Италия или Испания например, където виното е издигнато на пиедестал, около който се върти цял отрасъл от туристическата индустрия. Нищо чудно, че гостите от тези държави проявяват подчертано любопитство към българските вина, оценявайки по достойнство безспорните им качества. Именно към западноевропейската клиентела са насочени винарските маршрути, организирани от нашите винопроизводители и туроператори. Подобни пътешествия по пътя на виното у нас включват посещения на някои от най-известните ни изби. Но не само.
© Снимка: Венета Николова
Пътят на виното ни отвежда назад в хилядолетното минало на България, когато по тези плодородни земи са живели траките, владеели до съвършенство тънкостите на лозарството и винарството. А произвежданият от тях елексир се използвал за храмови свещенодействия, с които почитали своя бог Дионис. В наши дни с много майсторство и артистизъм цяла армия от технолози и енолози ваят вкусовия облик на българските вина, превърнали се в неотменна част от българската трапеза, от местните традиции и обичаи.
Който казва вино, казва и култура, история, кулинария и… туризъм. Затова все повече винарни у нас разполагат и с дегустационни зали за туристите. Според наблюдатели едно от предимствата ни като „винена” дестинация е невероятното разнообразие от вина – червени, бели, розе, пенливи вина и пр. И цялата тази палитра е достъпна за ценителите на вълшебното питие. От Мария Йорданова – председател на Българската асоциация на сомелиерите (БАС), научаваме, че в зависимост от почвата и климатичните особености, страната ни е разделена на пет лозаро-винарски района. И почти навсякъде откриваме малки изби и дори шато със собствени лозя, по подобие на френските. А попаднеш ли в тези райски кътчета, няма как да не пожелаеш да опиташ от местния сорт вино в дегустационната зала.
© Снимка: Венета Николова
Кои са най-благоустроените от туристическа гледна точка винарски региони в България?
В последните години като че ли фокусът се изтегли към Централна и Южна България – твърди Мария Йорданова. Там направиха много изби, при това не само с производствени мощности, но и със специални дегустационни зали за туристи и посетители. Около градовете Пловдив, Стара Загора и Сливен ще откриете най-много винарски изби. Може би защото там се наляха и много чужди инвестиции поради интерес към този район, като по-плодороден и благодатен от гледна точка на климатичните и почвените условия. Напоследък хотелите по нашето Черноморие и някои планински курорти предлагат еднодневни посещения до близките изби. Става дума обаче само за еднодневни турове в рамките на един регион.
© Снимка: Венета Николова
Но ако искаш да се насладиш на по-широка палитра от вкусове и аромати ще трябва да отделиш повече време, а и средства, за да посетиш поне малка част от най-елитните винарските изби и шата в България. Впрочем най-големите ни винарни вече разполагат с хотелска част и успешно предлагат не само дегустации с богата развлекателна програма, но и спа процедури с вино за разкрасяване и подобряване на тонуса. Наред с това те успешно организират специализирани турове из цялата страната с посещение на конкурентни винарски изби.
© Снимка: Венета Николова
„В България виното и историята вървят ръка за ръка” – казва Мария Йорданова и добавя, че туристите които пристигат у нас по линия на винарските турове, са любознателни и използват случая, за да научат нещо повече за нашата история, култура и традиции. Така е в района на село Старосел, например, където наред с атрактивния местен винарски комплекс, ценителите на българското вино посещават и уникалния тракийски култов храм „Четиньова могила” от V-IV век пр. Хр. Чудесна изба има и в Родопите недалеч от Перперикон, където пък е разположен уникален скален археологически комплекс от преди осем хиляди години. Из цялата страна има разпръснати винарни, а близо до тях ще откриете етнографски комплекси, старинни манастири, тракийски могили, забравени от цивилизацията кътчета на дивата природа… Да не говорим за различните фестивали и селски събори, където наред с красивите традиционни носии, кръшните хора и доброто настроение, задължителна част от програмата е леещото се в изобилие от бъчви и дамаджани плътно пивко българско винце. Наздраве!
В скътаното сред склоновете на Източните Родопи село Пчеларово разказват предание, че в района виреели вековни дъбови гори и орехови дървета, в чийто хралупи се въдели диви пчели. Пчеларството е отколешен поминък на хората, за което говори и самото..
По разнообразие на птици страната ни заема едно от челните места в Европа и попада в ТОП 5 на дестинациите за т.нар. бърдуочинг или орнитологичен туризъм на Стария континент, научаваме от разговора ни с д-р Георги Герджиков, който от години развежда..
Скалните венци, надвесени над река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом са магнит за природолюбители и търсачи на висок адреналин. Целият район е известен като Поломието или „Планина под равнината“. В течение на хилядолетията тук реките..