Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България днес” и „Икономика, екология, туризъм”

Програмата на Радио България започва с поредното издание на „България днес” с водещ Илиана Райчева (raycheva.i@bnr.bg). Десетки хиляди души в поне 35 български града излязоха в неделя на протест срещу частните монополи в енергетиката. Сдържаното недоволство от безработицата, бедността и ниския стандарт ескалира след нереално високите сметки за електроенергия и топлоенергия за последния месец на миналата година. Коментарът по темата е на Милка Димитрова. След тежък маратон от десетчасово заседание в петък и още шест часа в събота Светият синод на Българската православна църква излъчи тримата митрополити, сред които Патриаршеският събор следващата неделя ще избере новия патриарх. Това са Старозагорският митрополит Галактион, Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил. Подробности по избора научаваме от дежурния редактор Силвия Николова. Както всеки понеделник отделяме минути за спорт. Президентът на Международната федерация по борба подаде оставка след решение на МОК за изваждане на спорта от Олимпийските игри през 2020 г. Григор Димитров достигна до полуфиналите на силния турнир по тенис в Ротердам. Владимир Зографски продължава успешното си участие в Световната купа по ски скокове. Това са акцентите в днешната „Спортна панорама”.

В минутите за икономика, екология и туризъм, ще обърнем внимание на полученото в началото на тази година уведомително писмо от Eвропейската комисия, в което тя алармира, че страната ни системно не изпълнява изискванията на действащата евродиректива за чистота на въздуха. От Иван Ангелов, ръководител на Дирекцията по чистота на въздуха към Министерството на околната среда и водите ще узнаем откъде идват проблемите у нас и какво прави държавата, за да осигури на гражданите си, преди всичко в големите градове, където замърсяването е най-голямо, здравословна жизнена среда. По-нататък още един експерт, Мария Димитрова – председател на Българската асоциация на сомелиерите – ще разкрие тайните на производство на хубавото, качествено вино и ще ни поведе по пътя на винарските маршрути, организирани от нашите винопроизводители и туроператори. Водеща на предаването е Татяна Илиева.

За връзка с екипа ни пишете на имейл: den@bnr.bg. Посетете и Фейсбук страницата ни, където също можете да споделите вашите мнения и коментари за програмата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Положителни са под 1% от пробите за Covid-19

Новите случаи на Covid-19  в България за последното денонощие са 86, при направени 14 945 теста. Два от случаите са при медицински служители. Това е под 1% от взетите проби. В болнични заведения се лекуват 1565-ма души с Covid-19 , 196 от тях са на..

публикувано на 26.06.21 в 10:04

Рекорден брой ваксинирани за денонощието, над 25 000

1382 са новите случаи на коронавирус за денонощието, сочи Единният информационен портал. Положителните проби са 9,8% от направените 14 082 теста. В столицата новоустановените заразени са най-много - 331, следвани от случаите в Пловдив – 127 и във Варна –..

публикувано на 29.04.21 в 08:33

Прогноза за времето на 11 януари

Над страната ще бъде предимно слънчево. Тихо ще се задържи по долината Струма и в източните райони на Горнотракийската низина, където на места ще има мъгла, която до обяд на всякъде ще се разсее. Над останалата, по-голяма част от страната, ще духа слаб вятър..

публикувано на 10.01.14 в 16:39