Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старопрестолният град подобрява туристическия си имидж с европейски пари

Старата българска столица посреща средно около 400-500 хиляди туристи годишно.
Снимка: Венета Николова
Един от най-красивите градове в България грейна подновен на прага на новия туристически сезон. Със средства от европейските фондове старопрестолният Велико Търново се сдоби с нови атракции, както и с „прясно” ремонтирани църкви и мост над р. Янтра. По този начин от местната администрация се надяват да привлекат още повече гости, както и да подобрят имиджа на града като достоен кандидат за европейска столица на културата през 2019 г.

Старата българска столица посреща туристите с многобройните си църкви, музеи, възрожденски къщи и добре запазени останки от Средновековието. Градът, преживял своя „звезден миг” в периода 1185-1393 г., когато е бил главен икономически, културен и духовен център на Втората българска държава, и до днес е съхранил своята царствена осанка. Нищо чудно, че Търново е най-посещаваният български град, а местните хора възприемат себе си като потомци на някогашната аристокрация.

© Снимка: Венета Николова

Реставрираната църква „Св. св. Петър и Павел”.
В средните векове царският дворец заедно с прилежащите административни сгради се издигал на историческия хълм Царевец, заобиколен от масивни крепостни стени и наблюдателни кули. В наши дни хълмът, увенчан с патриаршеската катедрала „Св. Възнесение Господне”, се е превърнал в символ на българската държавност, както и в туристическа емблема на града. Годишно тук се отбиват средно 400-500 хиляди гости от страната и от чужбина. Местната администрация обаче има амбицията да привлече още повече туристи чрез проектa си за подобряване на инфраструктурата и реновиране на някои от най-емблематичните забележителности. Стойността на проекта, финансиран с евросредства, е 6,2 млн. лв.

© Снимка: Венета Николова

Историческият хълм „Царевец”, озарен от грандиозното шоу „Звук и светлина”.
Проектът предвижда цялостно обновяване на площада пред хълма Царевец, откъдето е и входът към историческата светиня. Впрочем туристите вече се наслаждават на разположената в подножието му наскоро ремонтирана с европари църква „Св. св. Петър и Павел” от XIII век с много ценни стенописи. Предполага се, че е била използвана като патриаршеска катедрала в продължение на няколко години, непосредствено след превземането на Търново от османците през 1393 година. С помощта на общинския проект в „нова премяна” грейна и Владишкият мост от средата на XVII век. Той свързва двата бряга на Янтра, която се вие в подножието на историческите хълмове Царевец и Трапезица. Местната екскурзоводка Наталия Найденова разказва:

© Снимка: Венета Николова

Църквата „Св. св. Петър и Павел” от XIII век съдържа ценни стенописи.
Трапезица е била втора по значение крепост след Царевец, която пък е била главна царска крепост. На Трапезица са живели болярите и висшите духовници. При разкопките са открити основите на 17 болярски църкви. Част от крепостната стена, където е бил главният вход на Трапезица, е възстановена. През май крепостта предстои да бъде отворена за туристи, по подобие на Царевец.

© Снимка: Венета Николова

Гледка от наскоро ремонтирания Владишки мост.
Сред новите атракции на Велико Търново, реализирани с помощта на общинския проект, е и мултимедийният Посетителски център. Става дума за уникален музей на скулптури от гипс и силикон, пресъздаващ живота и бита в Търновград през Средновековието. Редом до изящно изработените фигури в реален размер на занаятчии и емблематични владетели от Второто българско царство, са изправени и „живите скулптури” на виночерпци, калиграфи и пр. Музеят е на два етажа, а на третия е обособена просторна тераса, до която ще се стига със специален асансьор. От нея се разкрива неповторима гледка към хълма Царевец. Така туристите могат да наблюдават грандиозният аудиовизуален спектакъл „Звук и светлина”, който от 27 години оживява средновековната крепост.

© Снимка: Венета Николова

Част от хълма Трапезица, където се издигала втората по значение крепост след Царевец.
Една от идеите е да се „вържат” двете атракции – аудиовизуалната програма „Звук и светлина” с Посетителския център – обяснява разпалено Цветомир Бояджиев, управител на общинската агенция по туризъм „Царевград –Търнов”. – Така хората, които са се запознали с нашите скулптури, ще могат да получат още една впечатляваща, наситена с емоции представа за превратната история на града чрез спектакъла „Звук и светлина”. И още една атракция е предвидена в нашия проект – това е туристическо влакче, което в близките месеци предстои да заработи за радост на малки и големи. То ще се движи в рамките на определен туристическия маршрут, който започва от площада пред крепостта Царевец и включва някои от най-интересните забележителности на града.

© Снимка: Венета Николова

Въстановка в музея на скулптурите, пресъздаваща коронясването на цар Калоян от Кардинал Лъв – пратеник на папа Инокентий ІІІ през 1204 г.
Сред чуждестранните туристи във Велико Търново най-многобройни са гостите от САЩ, които пристигат на еднодневни посещения по линия на популярните круизи по Дунава. Градът посреща и много руски и западноевропейски гости, които остават очаровани от старопрестолния град, белязан от вековното си минало и ярко настояще. 

Още от категорията

Средногорското село Свежен нашепва спомени и легенди

Свежен е магия, която те грабва още щом спреш на селския   площад и пред теб се разгърне следната картинка: тесни стръмни улички, виещи се нагоре по чукарите с накацали по тях къщурки, увенчани от килнати керемидени покриви, а на преден план - силуетът..

публикувано на 23.11.21 в 10:05

Откриват ски сезона в Банско на 18 декември

В ски-курорта Банско в планината Пирин на 18 декември официално ще бъде открит зимният сезон 2021/2022 г. Оттам напомнят на своите гости, че и тази година ски центърът ще работи при строги мерки за сигурност във връзка с пандемичната обстановка...

публикувано на 20.11.21 в 06:45

Несигурност, ръст на цените и недостиг на персонал – Банско в навечерието на новия ски сезон

„Несигурност - за нашето утре, за сметките на тока, за това дали ще успеем да наемем персонал, какви ще са поредните мерки на властта срещу разпространението на вируса“ – така Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско,..

публикувано на 11.11.21 в 09:05
Подкасти от БНР