Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортен клуб „Славия” празнува 100-годишен юбилей

Първите 11 футболисти на „Славия”, 1913 година.
Снимка: slavia-bg.com

Серия от събития в София отбелязват през последните дни 100-годишнината на най-стария съществуващ досега футболен клуб в България – „Славия”.


Отборът на „Славия” – държавен първенец по футбол през 1926 година.










В първата протоколна книга на спортното дружество, която запалянковците наричат „Бялата библия” е записано, че „Славия” има за цел „физическото възпитание на своите членове и подтикване стремежа им към физическо и морално усъвършенстване...” Документът е подписан от 13 основатели на клуба, а събитието се случва на 10 април 1913 година, в „два часа след обяд на полето край Руски паметник”. Днес край паметника в центъра на София полето отдавна е изчезнало, но легенди и почитатели на „Славия” откриха през изминалата седмица паметна плоча по случай основаването на клуба, за да напомня още дълго за знаменателното събитие.


Ваня Войнова предвожда своите съотборнички носейки Купата на европейски шампион през 1959 година.
„Славия” е емблематичен български клуб, който е дал на спорта известни футболисти като Александър Шаламанов, Симеон Симеонов, Божидар Григоров, Андрей Желязков, Добромир Ташков и други. Дългата история на клуба е белязана от значителни успехи. „Славия” е 7-кратен шампион на България, за последно през 1996 година, и 11 пъти е печелил националната купа. Белите от София са първият български футболен отбор, играл на полуфинал в европейски клубен турнир. В турнира за Купата на националните купи през 1967 година губи полуфинала срещу шотландския „Рейнджърс” от Глазгоу.

Но почитателите на спорта знаят, че „Славия” е донесъл големи успехи за страната не само във футбола. Белият клуб е първият български отбор, който печели трофей в европейски клубен турнир по баскетбол. През 1959 година Славия триумфира с Купата на европейските шампиони, а в състава играе забележителната Ваня Войнова, която феновете почитат като най-добрата българска състезателка в този спорт за всички времена.

След спечелването на първата Купа на европейските шампионки през 1959 година.Славия остава в историята и като първият български волейболен отбор, който играе финал в европейски клубен турнир. Това се случва през 1962 когато белите се борят за Купата на Европейските шампиони при жените, но остават със среброто.

За едновековния юбилей на „Славия” ръководството на клуба получи подаръци от други големи български отбори, а спортният министър Петър Стойчев и президентът на БФС Борислав Михайлов връчиха награди на някои от легендарните състезатели на отбора.

„Това, което „Славия” е дала на България, на българския спорт, няма как да остане незабелязано. Присъствието ми тук е ясен знак, че се прекланям пред великите спортисти и деятели на „Славия“ и всичко, което са направили”, заяви министър Стойчев на събитието. „Гордея се, че „Славия” стана на 100 години. Самият аз съм играл при белите и съм много благодарен”, каза Борислав Михайлов пред присъстващите.

Легендарни слависти като Андрей Желязков, Стефан Колев, треньорът на Олимпийските вицешампиони по волейбол от Москва 1980 Тодор Пиперков и легендата на българската водна топка Георги Гаджев бяха сред наградените.

„Славия” и днес може да се похвали с верните си почитатели, които знаят че бъдещето неминуемо ще донесе нови славни страници в историята на софийския отбор.

Снимки: slavia-bg.com

По публикацията работи: Александър Марков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40