Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аз съм Пирин, мила ми Земьо” – 80 години от рождението на Кирил Стефанов

Снимка: архив

Композитор, диригент, педагог, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин” /1956-2005/, общественик, родолюбец, влюбен в работата си човек, приятел – всичко това бе музикантът Кирил Стефанов, чиято 80-годишнина ще бъде отбелязана с тържествен концерт в НДК на 14 май. Събитието под патронажа на Росен Плевнелиев, президент на България, организира ансамбъл „Пирин” в сътрудничество с гост-изпълнители от катедра „Хореография” към Югозападния университет и детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” от Благоевград. Участват още възпитаници на двете фолклорни училища в Котел и Широка Лъка, Националното училище за танцово изкуство и Академията за музикално- танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Спектакълът представя творчеството на Кирил Стефанов, аплодирано навсякъде по света в повече от 6000 концерта на престижни сцени в Ню Йорк, Милано, Москва, Париж, Амстердам и др. Информира ни Йоланта Лазарова, диригент на женския хор на ансамбъл „Пирин”, която работи десет години в творческо сътрудничество с маестро Кирил Стефанов:

С огромно вълнение, уважение, възхищение винаги си спомням за проф. Кирил Стефанов. Той е един от колосите не само във фолклорното изкуство, фигура, която в общественото съзнание ще остане завинаги с делата си. С него започнах да работя в края на 1995 година. Тогава професорът постъпи деликатно с мен – остави ме да преценя дали ще мога да работя в сферата на фолклора. Даде ми време да разбера какво е великолепната творческа машина на ансамбъл „Пирин” и колко прекрасен е хорът! Четири месеца след постъпването ми излязох на сцената като диригент. Хоровият състав е любимото „дете” на проф. Стефанов и беше огромна чест и отговорност да застана пред този състав. Задачите се усложняваха с времето, станахме редовни участници в прегледа „Нова българска музика”, в годишнините на хоровия съюз, на съюза на музикалните дейци. Заредиха се много турнета на ансамбъла – пяхме в екзотична Япония, Израел, срещнахме се с безкрайно топлата публика на Русия, гостувахме в цяла Европа… Това са много пътувания, в които хората се сближават. Проф. Кирил Стефанов беше изключителен човек – от една страна фигура с достойнство и уважение навсякъде, всички врати бяха отворени за него, от друга – естествен и сърдечен човек, който се отзоваваше на проблемите на хората. Много са съвместните ни преживявания, представяйки световно признатото изкуство на ансамбъла. Един от милите ми спомени е и великолепната рокля за дирижиране – подарък от проф. Стефанов. Много доверие, грижа, уважение и приятелство съм получила от него. Надявам се да съм му отвърнала със същото. Старая се да запазя висотата на хора на „Пирин” на страхотното ниво, на което беше. И днес той има огромен акапелен репертоар, запазен е като състав, а жените, които пеят в него са ведри и музикални.

Кирил Стефанов е роден на 28 март 1933 година в Благоевград. Любовта му към музиката идва от семейството – свири на цигулка и слуша песните на своята майка, народна певица. Завършва музикалната академия в класа по дирижиране на проф. Георги Димитров. От 1956 година свързва съдбата си с ансамбъл „Пирин” и остава с него до кончината си през 2005 година. Претворявайки автентичните фолклорни образци в сценично изкуство, той постигна изключителни успехи с „Пирин”, наречен от американската преса „кралят на ансамблите”. Творчеството му надхвърля 700 творби, от големите сюити върху народни мотиви за хор, оркестър и танцов състав до самостоятелни пиеси за оркестър и хор, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др.

Наред с работата си в ансамбъла, Кирил Стефанов беше активен общественик и е заемал отговорни постове – главен директор на София-концерт, директор на Центъра за художествена самодейност, председател на борда на директорите на музикално-издателския комплекс „Балкантон” и др. За заслугите си като ръководител и творец е отличаван със „Златна плоча” от „Балкантон”, „Кристална лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци, орден „Стара планина”…

„Специалист по фолклор, Кирил Стефанов води ансамбъла си напред с респекта на своите професионални качества и с непрекъснато творческо горене. Той претворява уникалния фолклор на своя народ, вдъхвайки му втори живот.” – пише вестник „Гран Казино”, Швейцария.

Ансамбъл „Пирин” е лауреат на световни награди като „Златната плоча” на град Нешвил /1982/, наградата „Грами” /1990/ за участие във втория албум „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие, награди от международните фестивали в Картаген /1965/, Тирана /2003/ и още много др.

„Може ли едно двучасово представление да покаже музиката, фолклора, историята на една страна, чиято култура намира корените си на повече от четири хилядолетия, а като държава съществува 13 века? България прави това чрез изключителния ансамбъл „Пирин”! – четем в американската преса. “Възхитително! Фойерверк от емоции и жестове! Най-вълнуващата музика, чута в Ланголен през последните години, беше поднесена от българите” – пише английският „Дейли поуст”. И още: „феерия на фолклорното изкуство”, „спектакъл, който не се забравя”, „покоряващо изкуство”, „свежо и живо, оригинално и съвременно”... Тези възторжени отзиви предизвикват танцови сюити като „На мегдана”, създадена от Кирил Стефанов. В нея блестящо се представят всички състави на ансамбъла – хор, оркестър и танцьори.

По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Вокален ансамбъл HighLight

"Ти ми обеща"

Една от песните, които участват в "Бургас и морето" 2024, е "Ти ми обеща" на Вокален ансамбъл HighLight. Той е събрал 20 талантливи млади певци от HighLight Singing Academy  - Поля Иванова, Жаклин Таракчи, Сесил Сабри, Анна Георгиева, Елена Попова,..

публикувано на 26.07.24 в 10:15

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15