Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролет в Априлци

През последните години Априлци се прочу с красивата си природа и с хубавите семейни хотели, отговарящи на съвременните стандарти в туризма.
Снимка: Венета Николова

Ако има район в България, който може да бъде определен като модел за развитие на планинския туризъм, това без съмнение е Централна Стара планина. В тази част на масива, пресичащ от запад на изток малката ни държава, са се разпръснали няколко населени места – всяко със своя чар и колорит. Едно от тях е Априлци. Градчето е сгушено в подножието на връх Марагидик и се радва на редовни посетители – предимно ценители на дивата природа, на приключенските турове и… добрата кухня.

© Снимка: Венета Николова

Старопланинският град е съставен от четири махали със запазени селски къщи, някои от които са превърнати в уютни хотели.

През последните години туризмът в този край преживя истински бум, дължащ се не само на природните дадености, а и на предприемчивия дух на местния бизнес. Но, за разлика от други части на страната, където инвеститорските апетити преобразиха до неузнаваемост околната среда, тук пейзажът почти не е докоснат от бетона и кича. Малки семейни хотели с открит басейн, старинни селски къщи, облагородени за целите на туризма, битови механи с воденица или камина в двора, надвесени над горски реки рибни ресторантчета – тук всичко е малко и уютно, и най-вече – съобразено със заобикалящата го природа. Нищо чудно, че Априлци и околните селища се пълнят с туристи още от ранна пролет, когато всичко тук потъва в тучна зеленина, а местните хотелиери се чудят как да угодят на гостите си. Даря Заричинова от сдружение Тур Клуб РеМарк, в което членуват собственици на туристически обекти в региона, разказва:

© Снимка: Венета Николова

В района има изградени екопътеки, които отвеждат до недокоснати от човешка ръка райски кътчета.

Има изключително разнообразна леглова база. Има множество къщи за гости, има различни видове хотели – малки уютни семейни хотели, по-големи комплекси със спа центрове, особено в районите с минерална вода, като близките села Чифлик и Шипково. Освен това, Априлци разполага с басейни, които се затоплят и по този начин могат да се използват от ранна пролет до късна есен. Това обяснява и наличието на много гости по време на великденските празници в началото на май месец тази година. Имаше и много хора покрай реките на Априлци, но най-вече по екопътеките в околностите на града.

Старопланинският градец е изходен пункт към подстъпите на Национален парк „Централен Балкан”, който пък е член на европейската мрежа от защитени територии Pan parks, призвани да опазват най-доброто от Атлантика до Средиземно море. В подножието на хаотично разхвърляните скални колоси на планината се редуват сенчести гори, обширни пасища и отвесни склонове, превърнали се в неустоимо предизвикателство за скалните катерачи. В района са маркирани и няколко екопътеки. Най-популярната сред тях отвежда туристите до подножието на 80-метровото Видимско пръскало, което образува райски вир, огласян през лятото от весела глъч.

© Снимка: Венета Николова

На централния площад в Априлци се вихри поредният фестивал с участието на местни самодейни фолклорни групи.

Освен с пешеходни преходи, човек може да уплътни ваканцията си в полите на Балкана и с конна езда, като си наеме ездитен жребец. Стопаните на местната конна база предлагат обучение за начинаещи, както и няколкодневни преходи до най-недостъпните кътчета на планината за по-напредналите. Разходки с ATV, маунтийн байкове, пейнтбол турнири, тийм билдинги… възможности за забавления много, зависи от интересите и джоба ти! По-любознателните посещават тукашните манастири и църкви, като например Новоселския манастир, в чийто двор има малък музей-костница на избитото местно население по време на освободителните борби от османското иго. Възхищение буди и старинната църква с красивите си каменни пластики, разположена в квартал Скандалото, характерен със запазените стари къщи, някои от които превърнати в семейни хотели.

© Снимка: Венета Николова

Музеят-костница в двора на Новоселския манастир.

Тук здравословното хранене и добрата кухня са на почит. Хотелиери и ресторантьори влагат голямо старание, възстановявайки и предлагайки в менюто си стари, забравени местни рецепти с помощта на учениците от Професионалната гимназия по туризъм в град Априлци. Така че кулинарията в този край има много добри традиции. На нея са посветени и няколко фестивала, като например придобиващият все по-широка популярност Празник на сланината и греяната ракия.

© Снимка: Венета Николова

Къщите на квартал Скандалото са накацали по бреговете на река Видима.

Този празник привлича все повече туристи, защото е интересен и вкусен – обяснява Даря Заричинова. Организира се в края на февруари-началото на март на централния площад в Априлци. В него участват както местни жители и хотелиери, така и ученици от Професионалната гимназия по туризъм. Организират се конкурси за най-вкусна, най-дебела сланина, на площада се вият хора и т.н. За пръв път тази година забъркаха една атрактивна местна гозба със сланина, яйца и праз лук. Количествата бяха фрапиращи – 500 яйца, около 50 кг сланина и пр. За целта на площада бе изнесена гигантска тава, за да може да се приготви това вкусно ястие и за да има за всички. По традиция на празника се прави конкурс за най-добра домашна греяна ракия, раздават се безплатни вкусотии, така че веселието е голямо!

По публикацията работи: Венета Николова

Още от категорията

Речен туризъм с катамаран у нас – мисията възможна

Речният туризъм в България е изключително слабо развит, въпреки големия си потенциал, особено по поречието на Дунав. Родна компания обаче се надява да промени това, създавайки продукт, който да засили интереса на туристите.  Варненските..

публикувано на 07.01.24 в 10:05

Посрещат първия турист на “Царевец” с изненади

Първият турист на крепостта “Царевец” – един от най-посещаваните исторически обекти в страната, днес ще бъде удостоен със специално внимание по случай Новата година, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново. В 12,00 ч., когато..

публикувано на 01.01.24 в 07:00

Заверките за 100-те Национални туристически обекта са вече и дигитални

Към 30 000 туристи годишно посещават и се регистрират в обектите от Националното движение "Опознай България - 100 Национални туристически обекта". Продаваните книжки на движението годишно са до 17 000. През 2023 г. туристите посетили обектите нарастват..

публикувано на 30.12.23 в 16:01