Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади народни изпълнители – Ивелина Димова

Снимка: личен архив
Народната певица Ивелина Димова е родена в Пловдив, но расте в Силистра – град на брега на Дунав, oткъдето са родителите й. Нейният род и по майчина, и по бащина линия е музикален. Майка й има хубав глас и пее много добре, а леля й Снежана Иванова е професионална изпълнителка от ансамбъл „Добруджа”. В рода на баща й пък има професионален хореограф. Детските спомени на Ивелина са запечатили редовните посещения на концерти за народна музика, където тя се прехласва по гласовете на певиците и жадно попива звуците и ритмите на добруджанската музика.

© Снимка: личен архив

Талантът й забелязва първа майка й. Тя я насърчава за изяви в ансамбъл „Добруджанче” от Силистра. С него младата певица посещава фолклорни фестивали в съседните Румъния и Сърбия и усеща магията на сцената. Близо пет години работи с Веселина Чернева, следва примера на тракийската народна певица Радостина Кънева и има специално отношение към нея. Учи се от добруджанските певици Димитрина Кунева и Галина Дурмушлийска, за да се убеди, че пеенето е нейното призвание. В периода от 1998 до 2001 г. Ивелина печели четири поредни първи награди в категория „Народно пеене” от националния детски фолклорен конкурс във Варна, радиоконкурса „Славейче” – Стара Загора, специална и първа награда от националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче” (2001-2002), радиоконкурса на БНР „Млади фолклорни таланти”, международния младежки фестивал „Фолклор без граници 2001”. Висшето си образование завършва в СУ ”Св. Климент Охридски” с Педагогика на обучението по музика. По това време записва добруджански народни песни за фонда на БНР – аранжира ги Христофор Раданов.

Красивият й плътен глас забелязват в ансамбъл „Филип Кутев” и от 2003 година Ивелина Димова е хорист, а после и солист на състава.

Ансамбълът с трите си звена – хор, оркестър и танцов състав – е на много високо ниво и това се оценява от публиката. Обиколила съм цяла България, посетила съм екзотична Япония, била съм във Франция, Великобритания, Русия, Израел с ансамбъл „Филип Кутев”, разказва певицата. След успеха на турнето в Япония през 2005, през 2007 година ансамбълът отново гостува там с концерти в двайсет града. Публиката беше сърдечна, невероятна. Посрещането, организацията, всичко показваше уважение към нас и творчеството ни. В Япония хората благоговеят пред гласовете ни, смятат ги за уникални със звученето, техниката и стила на пеене. Концертите преминаха с огромен успех за състава и ръководителите ни… – споделя Ивелина. За днешния си ден с песента, тя добавя:

Работя в ансамбъл „Филип Кутев”, но също така съм диригент на народен хор „София” към столичното читалище „Бъднина”. От 2010 година се присъединих към Фолклорна формация „Глàгорци” и пея в „Ковачницата” за български народни песни. Занимавам се с преподавателска дейност, която ми доставя удоволствие и лично удовлетворение. Атмосферата в „Глагорци” е задружна, имам истински приятелства, които ме карат да се чувствам специална – благодаря за това топло отношение. Наскоро с три колежки създадохме квартет „ЮДИТ” – това са Юлия Гатдерова от ансамбъл „Пирин”, Дарина Златкова, аз и Таня Митева от ансамбъл „Филип Кутев”. Сега оформяме репертоар и се надявам скоро да направим записи. Работата с квартета ме кара да мечтая за големи сцени и изяви. Наскоро участвах в родопски проект на Николай Падалски, организатор на концерти от ансамбъла. Първият от тях се състоя на 8 май в Русе и по реакцията на публиката разбрах, че освен добруджанския и тракийския стил на пеене, съм усвоила и родопския. Очакваме тържествения концерт по случай 110 години от рождението на композитора Филип Кутев – създател на ансамбъла. Премиерата „Извори” ще се състои в деня на рождението му, 13 юни.

Делниците на Ивелина Димова са ангажирани с репетиции и концерти, а в свободното си време тя се зарежда с енергия от любимите си занимания.

Обичам да чета, да се грижа за дома – всичко, свързано с красота и хармония ми е интересно. Обичам да бъда със семейството и приятелите си – с брат ми живеем в София, майка ми е в Силистра, а баща ми често си идва от Лондон – споделя певицата. Вълнуват я проблемите на фолклора и днешния му живот:

Харесват ми новите идеи на младите музиканти. Те съчетават етно и джаз елементи в изпълненията си, осъвременяват традицията и я доближават до младите хора – продължава Ивелина Димова. Разбира се, традиционното пеене със стилови особености по райони трябва да се запази, така както ни го завещаха с изпълненията си Вълкана Стоянова, Верка Сидерова или Надка Караджова. Но днешната музика безспорно трябва да бъде близо до предпочитанията на младежта.
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25