Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С колело в Родопите

Снимка: newthraciangold.eu
Не е достатъчно само да обичаш природата, за да се насладиш пълноценно на най-причудливите й разновидности. За целта е необходимо да притежаваш определена нагласа на духа и по-точно оная откривателска тръпка, която те кара да преодоляваш умора и трудности в търсене на диви, съхранили своята красота и биоразнообразие природни кътчета. А такива изобилстват в Родопите – планина мистична, осеяна с древни светилища и неподвластни на цивилизацията селца. Най-добрият начин да я опознаеш са веломаршрутите, които се вият нагоре-надолу по полегатите й склонове, край недостъпни скални образувания, дълбоки пропасти и ухаещи на диви билки пасища.

© Снимка: Венета Николова

Велотрасето минава и край бреговете на р. Арда, разкривайки някои от най-красивите кътчета на планината.

Най-новият веломаршрут в района е с обща дължина 500 км., пресича 18 населени места, минава покрай три язовира и три пълноводни реки, край исторически местности и останки от различни епохи… И цялото това разнообразие от гледки и срещи с местната култура и история е напълно достъпно за любознателния пътешественик. Мераклиите да пребродят масива на две колела са предимно млади хора – не само от страната, но и от чужбина. Германци, французи и най-вече холандци оценяват по достойнство възможността да се докоснат до това уникално богатство.

Новият веломаршрут е разделен на 17 еднодневни отсечки, т.е. може да бъде осъществен за малко повече от две седмици. Обезпечен е със съответната маркировка, както и с места за настаняване в къщи за гости. Тръгва се от село Триград, недалеч от Ягодинската пещера и известното Триградско ждрело и се стига до язовир Ивайловград с чудесните възможности за водни спортове и забавления. Най-трудната част на трасето пресича района на ловното стопанство в местността Бойник планина над гр. Кърджали, а най-леката е участъкът по нанадолнището от село Горно поле до с. Рабово. В същото време преходите са съобразени и с възможностите на по-неподготвените колоездачи, включително и на семейства с малки деца. Така че всеки, който обича природата и активния отдих, може да се пробва. Ние искаме да насърчим устойчивия туризъм в региона – обяснява Михаела Мирчева от българо-холандския проект „Новото тракийско злато”, благодарение на който новият веломаршрут в Родопите е вече факт.

© Снимка: Венета Николова

Велотуристите се отбиват в природозащитния център на гр. Маджарово, за да наблюдават лешояди и грабливи птици.

Идеята е не само да преминете от точка А до точка Б , а наистина да станете част от местния бит, традиции и култура. Да станете част от събора, който, да речем, се провежда в някое село или да посетите някой фестивал – казва Михаела Мирчева. – Това е един природощадящ начин за придвижване през планината. С този веломаршрут успяваме да обединим различни къщи за гости и места за настаняване в една мрежа. Защото всеки наш „трансродопски” ден започва от дадено място за настаняване и завършва в такова. Това са къщи, които ние сме проверили, а стопаните им са обединени от идеята да предложат велотуризъм на своите гости.

Карането на колело в планината обикновено е свързано не само с уморително изкачване на баири и спускане надолу по стръмни участъци, но и с пешеходни преходи, с носене на велосипеда, с преодоляване на препятствия и други изпитания, които превръщат цялото начинание в приключение, изискващо определена физическа подготовка. Хубавото в случая, е че Родопите са полегата, мека, леснодостъпна планина и това я прави удобна за подобни преходи. Около 65 процента от целият маршрут са черни пътища, като идеята е да се стига от къща за гости до друга такава къща и да се бяга от големите населени места, така че хората да са през цялото време сред природата – твърди Кирил Макаров, човекът, който в продължение на 2 години е проучвал и маркирал терените за въпросния трансродопски маршрут. Природозащитникът горещо ни препоръчва да съчетаем велопреходите в района и с други, не по-малко приятни занимания, като скално катерене, наблюдение на птици, конна езда, фотолов, риболов, каяк, а в края на деня и с дегустация на вкусни, здравословни специалитети, предлагани в местните къщи за гости.

© Снимка: Венета Николова

Къщите за гости в село Горно поле посрещат редовно запалени колоездачи от страната и чужбина.

Постарахме се да включим онези къщи, които най-много се доближават до туризъм, свързан с колоезденето и карането на каяк – разказва Кирил Макаров. – Защото, когато човек пристигне в такава къща, той не иска да слуша чалга и да гледа телевизия, а очаква да има възможност да му се изперат дрехите, да яде вкусна храна, да пие малко вино, да си поговори с приятели и да си легне рано, а на другия ден със сухи дрехи да продължи своя велосипеден преход. Освен това сме се постарали тези къщи за гости да предоставят възможност на желаещите да си опънат палатката в двора, да си наемат колело и пр.

© Снимка: Венета Николова

Тракийски скални ниши в Източните Родопи – още една забележителност по пътя на велотрасето.

От местните Туристически информационни центрове човек може да се снабди с подробна карта на веломаршрута, в която са включени въпросните трасета със съответните нива на трудност, локалните пешеходни пътеки, къщите за гости, местните забележителности, заслоните и пр. Подробна информация за маршрута ще откриете и тук.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15