Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С колело в Родопите

Снимка: newthraciangold.eu
Не е достатъчно само да обичаш природата, за да се насладиш пълноценно на най-причудливите й разновидности. За целта е необходимо да притежаваш определена нагласа на духа и по-точно оная откривателска тръпка, която те кара да преодоляваш умора и трудности в търсене на диви, съхранили своята красота и биоразнообразие природни кътчета. А такива изобилстват в Родопите – планина мистична, осеяна с древни светилища и неподвластни на цивилизацията селца. Най-добрият начин да я опознаеш са веломаршрутите, които се вият нагоре-надолу по полегатите й склонове, край недостъпни скални образувания, дълбоки пропасти и ухаещи на диви билки пасища.

© Снимка: Венета Николова

Велотрасето минава и край бреговете на р. Арда, разкривайки някои от най-красивите кътчета на планината.

Най-новият веломаршрут в района е с обща дължина 500 км., пресича 18 населени места, минава покрай три язовира и три пълноводни реки, край исторически местности и останки от различни епохи… И цялото това разнообразие от гледки и срещи с местната култура и история е напълно достъпно за любознателния пътешественик. Мераклиите да пребродят масива на две колела са предимно млади хора – не само от страната, но и от чужбина. Германци, французи и най-вече холандци оценяват по достойнство възможността да се докоснат до това уникално богатство.

Новият веломаршрут е разделен на 17 еднодневни отсечки, т.е. може да бъде осъществен за малко повече от две седмици. Обезпечен е със съответната маркировка, както и с места за настаняване в къщи за гости. Тръгва се от село Триград, недалеч от Ягодинската пещера и известното Триградско ждрело и се стига до язовир Ивайловград с чудесните възможности за водни спортове и забавления. Най-трудната част на трасето пресича района на ловното стопанство в местността Бойник планина над гр. Кърджали, а най-леката е участъкът по нанадолнището от село Горно поле до с. Рабово. В същото време преходите са съобразени и с възможностите на по-неподготвените колоездачи, включително и на семейства с малки деца. Така че всеки, който обича природата и активния отдих, може да се пробва. Ние искаме да насърчим устойчивия туризъм в региона – обяснява Михаела Мирчева от българо-холандския проект „Новото тракийско злато”, благодарение на който новият веломаршрут в Родопите е вече факт.

© Снимка: Венета Николова

Велотуристите се отбиват в природозащитния център на гр. Маджарово, за да наблюдават лешояди и грабливи птици.

Идеята е не само да преминете от точка А до точка Б , а наистина да станете част от местния бит, традиции и култура. Да станете част от събора, който, да речем, се провежда в някое село или да посетите някой фестивал – казва Михаела Мирчева. – Това е един природощадящ начин за придвижване през планината. С този веломаршрут успяваме да обединим различни къщи за гости и места за настаняване в една мрежа. Защото всеки наш „трансродопски” ден започва от дадено място за настаняване и завършва в такова. Това са къщи, които ние сме проверили, а стопаните им са обединени от идеята да предложат велотуризъм на своите гости.

Карането на колело в планината обикновено е свързано не само с уморително изкачване на баири и спускане надолу по стръмни участъци, но и с пешеходни преходи, с носене на велосипеда, с преодоляване на препятствия и други изпитания, които превръщат цялото начинание в приключение, изискващо определена физическа подготовка. Хубавото в случая, е че Родопите са полегата, мека, леснодостъпна планина и това я прави удобна за подобни преходи. Около 65 процента от целият маршрут са черни пътища, като идеята е да се стига от къща за гости до друга такава къща и да се бяга от големите населени места, така че хората да са през цялото време сред природата – твърди Кирил Макаров, човекът, който в продължение на 2 години е проучвал и маркирал терените за въпросния трансродопски маршрут. Природозащитникът горещо ни препоръчва да съчетаем велопреходите в района и с други, не по-малко приятни занимания, като скално катерене, наблюдение на птици, конна езда, фотолов, риболов, каяк, а в края на деня и с дегустация на вкусни, здравословни специалитети, предлагани в местните къщи за гости.

© Снимка: Венета Николова

Къщите за гости в село Горно поле посрещат редовно запалени колоездачи от страната и чужбина.

Постарахме се да включим онези къщи, които най-много се доближават до туризъм, свързан с колоезденето и карането на каяк – разказва Кирил Макаров. – Защото, когато човек пристигне в такава къща, той не иска да слуша чалга и да гледа телевизия, а очаква да има възможност да му се изперат дрехите, да яде вкусна храна, да пие малко вино, да си поговори с приятели и да си легне рано, а на другия ден със сухи дрехи да продължи своя велосипеден преход. Освен това сме се постарали тези къщи за гости да предоставят възможност на желаещите да си опънат палатката в двора, да си наемат колело и пр.

© Снимка: Венета Николова

Тракийски скални ниши в Източните Родопи – още една забележителност по пътя на велотрасето.

От местните Туристически информационни центрове човек може да се снабди с подробна карта на веломаршрута, в която са включени въпросните трасета със съответните нива на трудност, локалните пешеходни пътеки, къщите за гости, местните забележителности, заслоните и пр. Подробна информация за маршрута ще откриете и тук.
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10