Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши Десетият международен фестивал на православната музика в Поморие

Снимка: orthodoxvoices.org

От седми до единадесети юни в черноморския град Поморие се проведе десетото издание на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно ест”. Той е под патронажа на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий. Домакин на форума е храмът „Рождество на Пресвета Богородица”, който всяка година посреща вярващите и участниците с великолепна празнична украса, благодарение на свещеноиконом Иван Стойков. За събитието допринасят композиторът Георги Попов и техническият директор Елица Христова.
Повече подробности за юбилейното издание на Международния фестивал на православната музика в Поморие ще научим от Йорданка Туджарова, музикален директор на събитието:

Концертите отново се проведоха в три последователни дни. На 7 юни посрещнахме копието на атонската икона Св. Богородица – „Достойно ест”, което бе подарено на катедралния храм „Св. Александър Невски” в София. По желание на общината и на кмета г-н Иван Алексиев, светинята гостува в Поморие в дните на фестивала. Съпътстващо мероприятие бе изложба на икони. Както обикновено имаше среща на диригентите. Тя включваше лекция на протоиерей Кирил Попов на тема „Църковно пеене и духовност” и представяне на сборника му „Православни хорови творби”.

Регламентът на фестивала няма изисквания за творби от чуждестранни автори. Единственото задължително произведение в програмата е песнопението „Достойно ест”.

Колкото по-интересен и разнообразен е репертоарът, толкова по-добре – казва Йорданка Туджарова. – От девет страни имахме участници тази година – България, Русия, Украйна, Молдова, Гърция, Румъния, Сърбия, Холандия и Франция. Общият брой на всички хорови състави, които се явиха е 23. Много от посетителите на фестивала знаят кога се провежда той и планират своята почивка точно тогава.

Сред участниците от България в тазгодишното десето издание бяха Младежки камерен хор „Гаудеамус” с основател и ръководител Весела Гелева, камерен хор „Георги Робев” с диригент Нели Трошева, дамски хор „Христина Морфова” с главен художествен ръководител проф. Емил Янев и други.

Последният ден от фестивалната програма започна с празнична литургия. По традиция, на заключителния концерт всички хорове изпълниха по едно произведение от своя репертоар.

По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15