Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градът под тепетата очаква своите гости

Снимка: wikipedia.org
Летните жеги не могат да лишат Пловдив от очарованието му. Жаркото слънце и свежата зеленина правят този древен град още по-гостоприемен през топлите месеци. Тогава дните са дълги и наситени с впечатления. А с какво ще ги запълните, ако решите да погостувате на града, зависи единствено от настроението и предпочитанията ви.

© Снимка: wikipedia.org

Спортен комплекс Пловдив

Като начало посрещнете свежото утро с приятна разходка или пък фитнес крос около Гребната база в града. Пловдивчани обичат този воден канал. Това е най-голямото подобно съоръжение на Балканския полуостров. На него от две години насам се провежда Европейско първенство по гребане. Зеленият парк, който заобикаля водните площи, винаги е бил привлекателен за разходка, пикник и спортни занимания. Друг вариант за начало на деня в Пловдив може да предложи всеки един от хълмовете в града. Тук по всяко време, от сутрин до здрач, се срещат хора на различни възрасти, които бавно и спокойно, или пък спринтирайки нагоре към върха, вдишват свежия въздух на градската зеленина. Хълмовете са може би най-отличителният знак на този вечен град. Те са изобразени и върху герба на Пловдив. По това пловдивчани се чувстват събратя с жителите на други два големи европейски центъра – Лисабон и Рим, които също са разположени върху възвишения. Традиционните имена на хълмовете са Джендем тепе, Бунарджик, Сахат тепе, Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе. Последните три възвишения образуват Трихълмието, което е приютило сред нагънатия си релеф Стария град – гордостта на Пловдив. Става дума за онова живо културно пространство в центъра на големия град, което е място за разходка, за размисъл, за съприкосновение с историята, за интимно общуване с автентичната атмосфера на вечността.

© Снимка: wikipedia.org

Различните епохи тук са оставили белезите на своите традиции, които могат да се открият из калдъръмените стръмни улички, по фасадите на живописните възрожденски къщи, дори и в спомена за заглъхналия вече звук на някогашната латерна. Дълги години тя беше задвижвана от колоритния пловдивчанин, когото всички познаваха и наричаха свойски бай Данчо. Бай Данчо вече го няма, но мнозина още „чуват” неравния звук на старата му латерна всеки път, когато минат по калдъръмения път пред т.нар. Хисар капия. Това е някогашна крепостна порта, превърнала се в един от символите на Пловдив.

© Снимка: wikipedia.org

Етнографският музей

Непосредствено до стената на Хисар капия се намира Етнографският музей – прекрасна постройка, която е национален паметник на културата. Главният уредник Соня Семерджиева разказва какво привлича туристите тук през лятото:

Стараем се да отговорим на изискванията за един съвременен европейски музей. Това не е само място, в което са подредени предмети. Опитваме се по всякакъв начин да представим едно живо пространство. Музеят, разбира се, е и образователна институция. Заедно с практическите занимания, които се провеждат тук, ние организираме и интересни събития. Много усилено работим със Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. Всяка година в края на юни организираме седмица на традиционните занаяти. Каним майстори от цялата страна и те демонстрират уменията си пред разноезична публика в двора на музея. Създава се атмосфера на типичната пловдивска възрожденска чаршия. Туристите могат да видят как точно работят занаятчиите по стари технологии. Всеки може дори сам да участва в изработването на даден предмет, да види как се случва това и да си купи нещо от извора.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Античният театър

Ако вече сте изпили кафето си в едно от кокетните малки кафенета, потънали в зеления двор на някоя възрожденска къща, и сте продължили разходката си из Стария Пловдив, значи непременно ще стигнете и до Античния театър. Оттам се открива разкошна гледка към центъра на града. А ако попаднете на вечерно представление и имате късмет небето над вас да е ясно и безоблачно, ще се насладите на най-романтичната и завладяваща гледка към свод, изпълнен с ярки звезди и вълшебна луна. Екскурзоводът Татяна Йорданова от Общинския институт „Старинен Пловдив” разкрива някои от най-важните моменти в културния живот на Античния театър:

Античният театър в Пловдив е много добър пример за интегриране на културно-историческото наследство в съвременната градска среда. Той е действащ театър и това е рядкост, защото такива театри могат да се видят по цялото Средиземноморие и по турското крайбрежие, но работещи в днешно време антични театри има малко. Културните събития тук започват още от пролетта, продължават през цялото лято чак до септември, когато се провежда Салонът на изкуствата в Пловдив. Тогава също има различни концерти и театрални представления. Най-голям интерес предизвиква ежегодният Вердиев фестивал, който се провежда от 15 юни до 5 юли.

© Снимка: wikipedia.org

И след като сте се насладили на италианската оперна музика и сте се отправили към новата част на града, ви очакват забавленията, които разкрива пловдивската лятна нощ. Ресторанти в различни стилове и с различни кухни сред интериора на зелени градини и дворове приканват отвсякъде с различните си аромати. Открай време любимо място за влюбените двойки пък са пищните пеещи фонтани – феерия от разноцветни светлини и музика. И така с разходка по алеите около езерото с фонтана в парка на Градската градина ще ви посрещне прохладата на тукашната лятна нощ. Тя ще ви накара да се влюбите в този вечен град и да искате да се върнете отново в него. А той винаги гостоприемно ще ви очаква.

По публикацията работи: Лина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55