Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещено и еротично вдъхновение от древнотракийското изкуство в творбите на Кина Бъговска

Снимка: БТА

Художничката Кина Бъговска представя днес в сградата на СБХ в София поредната си самостоятелна изложба. Бъговска е от българите, живеещи в САЩ, които поддържат и разпространяват родната традиция и култура. Установила се е в Чикаго през 2000-та година и освен с живопис, се занимава и с журналистика. Участва активно в обществения живот на българите в града, известен с най-многобройна българска колония в САЩ. Тя в момента е един от учредителите на българската преса в града, който може да се похвали с няколко печатни издания на български език. Предстои и откриване на български телевизионен канал. Кина Бъговска разказва за изложбата си „Колекция от Чикаго – свещено и еротично” в СБХ:

© Снимка: БТА

Изложбата се състои от последния ми цикъл картини, която съм нарекла „Колекция от Чикаго – свещено и еротично”. Тя включва дванадесет картини, инспирирани от тракийски керамични скулптури. Те са намерени по нашите земи и се предполага, че са от 5000 г. пр.н.е. С тази изява правя реверанс към ритуалната и много силна роля на жената, тъй като въпросните фигури са изображения на женски тела. Тези идеи, които на пръв поглед ми идват спонтанно, са заложени по някакъв начин в подсъзнанието ми. Те са като връщане към родовите корени. Тъй като съм родена в Момчилград, в „орфеевата” планина Родопа, чрез тази изложба сякаш се връщам в праисторическо време. А когато живееш зад граница като мен, още повече искаш да подскажеш за българските си корени. Всичко това ме провокира да направя рисунки на основата на тези керамични, малки статуи, чрез тях да разкажа какво е било някога по нашите земи. Това е един от поводите за тази изложба. Другият е, че тези скулптури са декорирани с много интересна графика. Те са с женски форми и показват, че жената е продължителка на рода. Искаше ми се да разкажа индиректно чрез моите картини, нещо повече за жената. Аз смятам, че тя – жената, е носител на онази положителна енергия, която в днешния свят създава хармония.

Кина Бъговска споделя за началото на творческия си път:

Всяка картина, която е създадена от мен, не е случайна. Тя е илюстрация на това, което се случва около мен. Затова всичко, което правя, се ражда от душата ми. Цикълът през който съм се движила през всички тези години е разнороден. Започнах с една изложба от 12 икони в Украинския национален музей. Последваха няколко самостоятелни изложби с имена като „Икони”, „Бягащи светлини”, „Ритъм”… Като цяло те са свързани изключително много с музиката. И по-точно – с творчеството на сестра ми Петя Бъговска. Тя е музикант, свири на контрабас и преподава. С нея сме много свързани и затова моите картини носят тази ритмичност. Ритъмът е част от живота ни като цяло. Сега Петя свири отново, ние пак сме заедно и на тази моя изложба. С изложението ми в СБХ правя реверанс към моето творчество за 13-те години откакто живея в Чикаго. Проследявам отчасти началото на моята творческа дейност. Тя винаги е в съчетание с музиката на сестра ми, така че съм й много благодарна.

© Снимка: личен архив

След представянето на „Колекция от Чикаго – свещено и еротично” в София, какво предстои на художничката Кина Бъговска:

Участия в Париж, тъй като част от картините ми от този цикъл бяха вече показани през 2011 г. там. Затова имам желание да направя и във Франция изложба от един цикъл картини. Имам покана и от Москва. Така че, имам възможност да покажа поне малко от нашите традиции и корени, от това което се е случвало по нашите земи. Чрез изкуството съпоставям древната ни култура с днешното време. Напомням, че жената все още има ореол, който не трябва да заглъхва.

По публикацията работи: Сибила Лилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летен кинофестивал в Банско представя екстремни кадри за любителите на приключения

За поредна година жителите и гостите на Банско ще се пренесат в света на планинарското, екстремно и приключенско кино, предаде БТА. Тазгодишното издание на "Лятна филмомания под звездите" е в три вечери – от 25 до 27 юли, на централния площад в града,..

публикувано на 25.07.24 в 18:24
Кадър от филма

Филмът "Триумф" премиерно ще се състезава на кинофестивала в Торонто

Новият филм на двама от най-добрите съвременни български режисьори - тандема в киното и в живота Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Триумф" участва в престижната състезателна програма "Платформа" на Международния филмов фестивал в Торонто - TIFF. Това е..

публикувано на 25.07.24 в 13:42

Във Велико Търново дефилират участниците в Международния фолклорен фестивал

Близо 340 участници от държави от различни континенти ще излязат на сцената на Летния театър в парка "Марно поле" във Велико Търново, за да представят колорита на своите традиции. Началото е днес, 20 юли, когато по главната улица ще премине традиционното..

публикувано на 20.07.24 в 06:10