Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравословна почивка в Нареченски бани

Снимка: Албена Безовска
„Поздрав най-сърдечен от баните в Наречен” – подобни текстове изписвали върху пощенските картички, изпращани до близки и приятели преди ерата на интернет. На тях имало и изображения на прекрасната природа в Нареченски бани – балнеологичен курорт, издигнат между два големи хълма в средния дял на Родопите. Днес всеки може да види в интернет изгледи от тук, да научи за състава на водите и техните качества. 

„Очното”, „Соленото” и „Бански извор” – така в Нареченски бани различават трите основни източника, които от векове даряват хората с лековити води. Намират се на двадесетина километра югозападно от Асеновград и само на три километра от село Наречен, дало име на минералните бани. Днес то е квартал на курорта, открит тържествено на 1 юли 1981 г. В началото тук идвали на лечение главно хора от близките села и градове – пътищата не били добри, а и мястото било неизвестно. През последните пет десетилетия в красивия планински курорт са построени много почивни бази. В момента работят само две от тях. Открит е и хотел, в който се предлагат медицински консултации и лечение. 


Едната от базите е към Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация – ЕАД София”. Трифон Лапавичев, организатор на стопанските дейности във филиал „Нареченски бани”, твърди, че качествата на минералните води не са се променили. Това доказват и новите лабораторни изследвания, извършени наскоро. Ето още подробности от г-н Лапавичев:

Температурата на водата е постоянна – 29˚С, леко радиоактивна е. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, всички форми на захарен диабет, заболявания на периферната нервна система и други нервни заболявания. На територията на Нареченски бани се намират две болници, в които има възможност за рехабилитация и лечение на повече от 200 човека. Едната е нашата, а другата е т.нар. бивша Военна болница. Тя е построена за нуждите на немската армия през Втората световна война, със средства на Германия. В санаториума изпращали военнослужещи, главно летци. Водата е открита преди 128 години. Качествата на трите източника са различни. В момента се използват само банските извори. Те са по-слабо радиоактивни, но също са с много добри лечебни качества




Любопитно е, че преди учените да открият какво съкровище блика по тези земи, местните хора мислели, че водите са вредни. Не пиели от тях, дори на животните не разрешавали. Използвали ги само при обработката на лен. За сметка на това, българомохамеданите от близките села Дряново, Лъки, Забърдо, Богутево и др. били убедени, че водата е свята. Всяка година на Гергьовден пристигали на коне и мулета, извършвали ритуално къпане, пиели от изворите за здраве. Съборът се провеждал около вировете, които образували изворите.



Според хората в района един овчар от село Дряново открил свойствата на „Очното изворче”. Измил няколко пъти очите си и излекувал зрението си. Оградил мястото, където бликала водата, с дъски и поставил голям дървен съд. Един родолюбив и деен българин от село Хвойна пък има заслуга за построяването на курорта. Костадин Златанов събрал средства и организирал изграждането на първата баня при изворите в местността Мергеле. Вложил всичките си спестявания, взел и назаем. Едно от поверията тук гласи, че човек може да остави всички свои болежки, ако откъсне парче от дрехата си и го завърже на едно специално дърво, което наричат „страховото орехче”.



Ако вече сте решили да се отправите на почивка и лечение към Наречен, непременно трябва да знаете, че без лекарско предписание няма да бъдете допуснати до минералните басейни и вани в медицинските центрове. Затова проучете добре условията, преди да тръгнете. Водите се прилагат внимателно, дозите за пиене се определят от специалисти – за да няма нежелателни странични ефекти. Това знаят и чужденците, които посещават курорта от години – винаги носят със себе си медицински изследвания, мнения на специалисти и пр. Налята в какъвто и да е съд, безценната течност губи свойствата си за около тридесетина минути, дори по-малко. Ето защо непрестанно ще видите хора, които се разхождат до изворите. Те са разположени в красив парк с огромни дървета. Най-далече е „Очното” – на около два километра в посока Пампорово. Това си има и добрите страни – ако лекарят ви е предписал два пъти на ден да пиете от него, ще имате поне осем километра здравословна разходка сред зеленина и чист планински въздух.

Снимки: Албена Безовска

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10