Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко известни страници от музикалната ни история – цигуларят Петър Делчев

Роден е в България. Тук започва и кариерата му на солист. Малко преди да навърши трийсет години, емигрира в Германия. Изкуството на Петър Делчев е познато само на тесен кръг професионалисти, които помнят блестящия му старт през 60-те години на миналия век.

В Музикалното училище в София негов учител е Константин Зидаров, а в Академията – проф. Владимир Аврамов и проф. Георги Бадев. Едва 14-годишен печели І награда на конкурса “Ярослав Коциан” – Чехия. Пръв е не само в своята възрастова категория – той единствен е удостоен със званието “лауреат”. Спомня си и подаръците, които е получил, след като го обявили за абсолютен първенец – огромна кристална ваза и майсторска цигулка, изработена от чешки лютиер. Следват две участия в престижния конкурс “Паганини” – Генуа и цигулковото състезание в Женева. Сред огромна конкуренция е отличèн с четвърто място – и на трите конкурса. Един от италианските всекидневници пише: С цел да надникнем в бъдещето, справедливо е да отбележим награждаването на една значима четвърта премия – 17-годишния българин Петър Делчев. Запомнете това име, скоро ще го чуете отново. Каква силна и смела техника! “Един малък Хайфец!” – така беше определен той от журито... В статията са отбелязани още безпогрешната интонация и виртуозното изпълнение на трудни пасажи, с които младият цигулар е надминал далеч по-авторитетни свои колеги.

Във фонотеката на БНР се пазят записите му от края на 60-те години на ХХ век. Сред тях е “Интродукция и Рондо капричиозо” от Сен-Санс, акомпанира пианистката Златка Арнаудова.
В Германия Петър Делчев първо работи в Симфоничния оркестър на Щутгарт, а по-късно – в оркестъра на Радио Кьолн, където остава до 55-годишнината си. Тогава се налага да се откаже от цигулката по здравословни причини. През 1983 г. прави студийни записи в Радио Кьолн – камерна програма, заедно с пианиста Клаус Гирш. От тази колекция е “Московски сувенир” от Виенявски.

Две десетилетия по-късно – през 2003 г. БНР продуцира албума му “Плачещата цигулка”, в който са включени 25 популярни пиеси.
По публикацията работи: Албена Безовска

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15