Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над два милиарда потребители ценят българското кисело мляко

Снимка: БГНЕС

Прочутото българско кисело мляко ще достигне скоро до над два милиарда души по света, уверява Васил Зографов, изп. директор на „Ел Би Булгарикум”. Държавното предприятие има изключителните права да произвежда оригиналната закваска за този млечен продукт. Най-голямо разпространение ще има той в Азия, където българското кисело мляко е отдавна познато и ценено. Родният еликсир е част от сутрешната закуска на 40 млн. японци. В ход е навлизането му на огромния китайски пазар и в още 10 други държави от Югоизточна Азия.

Това ще стане чрез японската фирма „Мейджи дайъриз”, която още от 70-те години на миналия век притежава лиценз за производство на българско кисело мляко в Страната на изгряващото слънце, използвайки оригиналната закваска на „Ел Би Булгарикум”.

В продължение на една година водихме усилени разговори по подписване на анекс към съществуващото лицензионно споразумение за Япония, сподели информация от кухнята г-н Зографов. И от 30 април т.г. имаме вече подписано споразумение с японската „Мейджи” за навлизане на нови територии. Потенциалните клиенти на българското кисело мляко се очаква да бъдат поне около 2 млрд. души.

На какво българското кисело мляко дължи световната си слава?

Тайната разкрива в началото на миналия век българският микробиолог Стамен Григоров. Той установява, че специфичните здравословни качества на българското кисело мляко се дължат на два бацила – пръчковиден и кълбовиден. Оттогава пръчковидният носи името лактобацилус булгарикус. По-късно носителят на Нобелова награда проф. Иля Мечников, работещ във френския институт „Луи Пастьор”, обосновава връзката между консумацията на това кисело мляко и дълголетието.

Българското кисело мляко е единственото в света, което се прави със жива закваска, т.е. със живи микроорганизми в нея, обяснява изпълнителният директор на „Ел Би” г-н Зографов:

Уникалното на нашата закваска е това, че двата бацила са в симбиотична връзка помежду си, която е доста трайна – добавя той. – Попадайки чрез киселото мляко в червата ни, тези бацили убиват вредната флора там – гнилостните бактерии. След това ги увличат със себе си и организмът ги изхвърля, като по този начин се пречиства и увеличава имунитета си.

За отбелязване е, че българският език е един от малкото, в които думата „йогурт” не се използва, а съответният продукт се нарича „кисело мляко”. Защото благодарение на живата закваска, това мляко бързо ферментира и се вкиселява. То е колкото здравословно, толкова и нетрайно...

Всички други индустриално произвеждани кисели млека по света се правят с нежива закваска, което им гарантира дълготрайност, но рязко намалява здравословния им ефект.

„Ел Би Булгарикум” изнася 95% от оригиналната жива закваска за производство на българско кисело мляко. „Днес светът консумира повече българско кисело мляко, отколкото ние, българите”, коментира цифрата г-н Зографов.

Причината?

Истинското българско кисело мляко се прави от прясно, а не от сухо мляко, каквато е световната практика днес, и от закваска със живи микроорганизми, които пък го правят малотрайно. Поради всичко това то е доста по-скъп продукт от масовите „йогурти”. А покупателната способност на българите днес е доста слаба. Затова и производството на оригинално българско кисело мляко у нас заема едва 15% от пазара.

Но това е само част от истината. Защото е вярно и че преобладаващата част от българите, живеещи в селските райони и малките градчета, продължават да приготвят домашно кисело мляко по традиционната рецепта на баба. Т.е. макар и индустриалното производство на българско кисело мляко и у нас драстично да се е свило, потреблението му в крайна сметка не е намаляло, тъй като българинът се връща към приготвянето му в домашни условия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55