Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: „Политическият септември очертава качествено нова ситуация в България”

Снимка: БГНЕС
През септември уличният натиск върху правителството намалява, а опитът за „партизация” на продължаващите вече над 100 дни протести срещу него укрепват позициите му. Това е равносметката за „политическия септември” в България според общото мнение на анализаторите от института „Иван Хаджийски”, изказано на традиционната месечна дискусия за обстановката у нас. За Радио България темата коментира политологът Първан Симеонов:

Кои са основните изводи от политическия септември?


Случиха се няколко важни неща. Първо, 100-те дни на правителството и на протеста срещу него. Второ, заявките на политическите сили за новия политически сезон. Сред тях най-ярка е тази на ГЕРБ. Партията се появи официално и на протестите, и в парламента. Това са основните събития и като равносметка, и като начало. А месецът даде много основания за равносметка, защото политическото лято беше необичайно горещо. Същевременно, като всеки септември, дава основания за анализ на стартовите позиции, защото все пак започва нов политически сезон. Със сигурност може да се каже, че септември очертава качествено нова ситуация. Неспокойната, много подвижна, много турбулентна среда от летните месеци е изчерпана с намаляването на силата на протестите. И от началото на новия политически сезон започваме да ставаме свидетели като че ли на добрата стара политическа битка, в която ще си проличат стратегиите на различните политически сили. 

Според социологически данни 2/3 от българите нямат доверие на правителството, оцеляло „на инат”. Какви са перспективите му?

Първо, това правителство и управляващото парламентарно формирование вече няма какво да губят. Ще бъдем свидетели на опити да отдалечат момента на евентуални предсрочни избори. Най-вероятно те ще опитат преди това да премерят сили на изборите за Европарламент през май 2014 г. , и то успешно, и имат основания да се надяват на това. Евроизборите ще са показател кога те ще идат на предсрочни избори. Струва ми се, че бавно и полека тезата за предсрочните избори и в техния лагер вече намира почва. Въпреки че продължават да мечтаят и за пълен мандат. Кое може да им осигури стабилност? Печеленето на политическо време. А как се отлага трудното? Като се харчат пари. В интерес на истината, това правеше и кабинетът на Бойко Борисов. Пак с цената на заеми, на туширане на всички възникнали или потенциални социални недоволства с харчене на пари. Това ще прави и кабинетът Орешарски (подкрепян от БСП, ДПС и „Атака”), и вече го прави. Какво може да прави партия ГЕРБ в тази ситуация? Единствено да бъде енергична опозиция, от което сама се отказа през лятото, дълбоко погрешно според мен. Защото през лятото се очертаха 2 лагера – на властта и на протеста. Протестът беше президентът Росен Плевнелиев, Реформаторският блок, самият протест. А ГЕРБ някак си отсъстваше. Опозиционната роля, която ГЕРБ трябваше да изиграе, не се състоя и сега партията търпи негативи. Тъкмо затова сега с двойни усилия ще се опита да навакса. А какво ще правят другите политически сили? Всички ще се готвят за избори. Но, общо взето, трябва да знаят, че изборите няма да станат веднага. И е възможно въобще да не бъдат скоро. 

Къде виждате препъни камъните за правителството, предстои зима?...

Зимата е традиционен препъни камък. Често хиперболизираме нейното политическо значение. Но политическата зима, политическите сезони в България са фактор. През зимата социалното положение обикновено се обостря. Примерно при разискванията за новия бюджет, при исканията на различните социални групи, при намесата и доста по-сериозни искания на синдикатите или при нови драми на тема „сметки за ток” – традиционните зимно-социални препъни камъни за всички управления са възможни и за настоящото. Свикнахме много да говорим за протести, но това управление е трудно не само заради тях, а и заради начина на съставяне на мнозинство в НС. Все пак, той не е естествен. Вярно, БСП и ДПС могат да имат сходна социална база и приличат на политически блок. Но присъствието на националистическата партия „Атака” като гарант на съществуването му прави ситуацията трудно предсказуема. От днешна гледна точка тази партия е последната, която има полза от предсрочни избори и ще продължава да крепи това правителство. Но вътрешните напрежения в това „формирование” са също възможен препъни камък. Вече виждаме противоречия. Задочната размяна на реплики като „кой предложи Делян Пеевки за шеф на ДАНС” и прочие. Третият възможен препъни камък са действията на самата партия ГЕРБ. Тя няма да жали сили и средства за мобилизиране на обществени настроения срещу кабинета. Но до момента т. нар. управленска коалиция показва една жилавост и в известна степен получава трудно очакван бонус. Проблемите „по фронта” на политическата битка намалиха значението на проблемите „в тила”. Всички вътрешни противоречия сякаш нямат толкова голяма сила. Защото управлението се чувства застрашено от външни фактори. В такива случаи винаги наблюдаваме консолидация, мобилизация. Парадокс е също това, че ако застрашаващите фактори за това управление намалеят, и то ще стане по-хлабаво. Например, ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов спре да играе обаятелната си роля в очите на българите или протестите намалят своята интензивност, има и по-големи рискове за правителството и управляващото „мнозинство”. Но да не забравяме, че то е създадено на обща „анти-Борисов” база – своеобразен фронт срещу ГЕРБ. Това е основното, което управляващите правят, но българското общество не разбира, и няма как. Опитват се да го убедят, че няма нищо по-добро от това да бъде бит Борисов. Т. е. от силата или от слабостта на партия ГЕРБ зависи и силата, и слабостта на управляващите.
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39

Въздухът над Пловдив вече не е замърсен

Показателите за качеството на въздуха в Пловдив и околните селища, които бяха обгазени от избухналия в четвъртък пожар на сметището край село Цалапица, вече са в норма, съобщи областният управител Христина Янчева. Въпреки това тя препоръча на жителите..

публикувано на 03.08.24 в 10:52

Жертвите на домашно насилие нарастват с 84,9% за една година

През 2023 г. повече хора са били подложени на домашно насилие спрямо предходната година, показва анализ, направен в проект на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за периода 2024-2026 г. Пострадали са общо 2211 души – от..

публикувано на 03.08.24 в 09:56