Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Димчев: „Понякога сънувам музика”

Снимка: valeridimchev.com
Композитор, режисьор на музикални филми, аранжор, Валери Димчев е известен преди всичко като виртуоз на тамбура и китара. През последните няколко години най-често е на сцената със своето инструментално трио и народната певица (и негова съпруга) Десислава Димчева. В биографията си музикантите ще отбележат 2013 г. като една от най-успешните в тяхната кариера. Формацията изнесе поредица от концерти в Европа. А лидерът й взе участие в международния проект „Бал кан”, продуциран от Жорди Савал (известен ескперт по старинна музика, изпълнител на виола да гамба, носител на „Грами”).

Валери Димчев е от Югозападна България, роден е в Благоевград. Там са и първите му уроци по тамбура при Димитър Кацарски, както и първите мигове на сцената. По-късно завършва Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Още през годините на обучение негови творби звучат в изпълнение на ученически и студентски формации. Въпреки успешното сътрудничество с музиканти от по-големите културни центрове, избира да се върне в родния си град.

„Реших да поема този риск – казва Валери. Имам предвид сравнително по-малкия културен календар на Благоевград и възможностите за изява. Пътувам навсякъде по света, но искам винаги да се връщам там. Благодарен съм на Бог, че ме е дарил с много „услужлива инвенция”, ако мога така да се изразя. Понякога се случва да сънувам някоя песен така, както по-късно я изписвам на листа – с музика, текст, дори аранжимент. Но това са по-скоро изключения. Няма да крия, че постоянно ми се налага да работя други неща, за да си „изкарвам хляба”. Но винаги когато ми остане малко време композирам. Обикновено идеите идват бързо. Сякаш някой ми помага когато пиша музика. Поне това е чувството, което изпитвам. Според мен в нашата култура би трябвало да присъства поп музика, изградена върху здравите основи на фолклора. А ние – изпълнители и композитори, трябва да направим така, че повече хора да припознават като своя традиционната ни музика. Аз самият се опитвам да дам своя скромен принос с пиесите, които създавам.”

Известният изпълнител е работил и като учител по музика, и като режисьор и редактор на филми в Телевизионния център Благоевград. Самият той е герой в няколко ленти, които разказват за пътя му на музикант. Ето и кратката биография на Валери Димчев трио.

„Този път тръгнах „по посока на вятъра” – търсех нещо утвърдено през вековете. Започнах от съчетаването на тембрите. То повтаря изцяло най-старинната народна формация. Тамбура, кавал, ударни и глас са характерна комбинация не само в нашата традиция. Подобни групи срещаме в културата на индийци, араби, турци. Поканих двама майстори на своите инструменти. За щастие, те са хора с мечти, с желание да се развиват, да търсят нови посоки. А с Деси работим заедно повече от десет години. През 2013 имахме много концерти. Направихме голямо турне в северозападната част на Германия, после бяхме в Брюксел, Париж. Чувстваме се много щастливи от отношението на публиката към нас, от аплодисментите. Един от концертите ни беше записан и излъчен от радио Дойче Веле 3. Впечатлен съм от професионализма на колегите. Това беше не само шанс за нас, но и изключително мотивиращо преживяване.”

Кавалджията Лъчезар Стаматов също е възпитаник на училището в Широка лъка и академията в Пловдив. От няколко години е сред солистите на Ансамбъл „Пирин”. Работата си с Валери Димчев определя така:

„Предизвикателство и страхотно изживяване – това е за мен триото. И аз като Валери съм привърженик на чистата традиция. Особено много ми допадат песните в репертоара ни, които се опитваме да звучат така, както са били изпълнявани преди сто, че и повече години. Те са ми най-любими.”„Завърших факултета „Поп и джаз” на Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на уважавания инструменталист и композитор проф. Христо Йоцов – представя се Иван Цонков, перкусионист в групата. Две години свирих в Европейския джаз оркестър на Еврорадио, базиран в Копенхаген. Бях представител на БНР. А от 2012 г. съм в състава на ОНМ на вашата медия, под ръководството на Димитър Христов. Свирил съм с много известни музиканти – Милчо Левиев, Антони Дончев, както и във формациите, които проф. Йоцов сформираше, за да представя студентите си. В семейството ми народната музика е на почит, нямаше как да не продължа традицията. Радвам се, че имам възможност да обогатявам инструменталните си умения в различни жанрове. Най-добре се чувствам там, където има хубава атмосфера за работа, където има удоволствие от музицирането.”

През септември Валери Димчев трио взе участие в Международния арт форум „Без граници”, който се проведе в черноморския ни курорт “Албена”. Майсторството на музикантите, интересният им репертоар и автентичен маниер на изпълнение направи силно впечатление на участниците във форума – продуценти и артисти, представители на около 30 страни.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15