Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София се радва на повишен туристически интерес

С около 11 на сто са се увеличили чуждите гости на София през последната година, сочи статистиката.
Снимка: Венета Николова

Разхождайки се в центъра на София през някой сив делник, ще ти направи впечатление, че градът не се отличава особено от останалите европейски столици. И тук, сред забързаното множество от самовглъбени, унили и често навъсени градски жители, като пъстри петънца се открояват туристите. За разлика от останалите минувачи, тези хора за никъде не бързат, лицата им са ведри и оживени. Докато си проправят път по задръстените с автомобили улици и тротоари, погледите им сноват с любопитство, привлечени от римски бани, средновековни църкви, красиви паркове и минерални извори. Заслушаш ли се в оживените им разговори, ще доловиш гръцка, английска, немска, испанска, италианска реч… С около 11 на сто са се увеличили чуждите гости на София през последната година, сочи статистиката. И в това няма нищо чудно!

© Снимка: Венета Николова

В центъра на столицата има красиви сгради с различни архитектурни стилове.

„Когато пристигнахме не знаехме какво да очакваме. Видяхме динамичен град с млади, енергични хора, беше класически, но и модерен, с много зелени площи” – така определят София канадските пътешественици Каро и Мат в своя блог. В него те сравняват столицата ни с „готино момиче в университета, което ходи без грим, но въпреки това изглежда невероятно”. И наистина, София може и да не притежава лустрото на някои реномирани европейски столици, но определено има с какво да очарова непредубедения чуждоземец. Първото нещо, което му прави впечатление още щом кацне на летището, е близката планина Витоша с просналите се в полите й столични квартали. „Големи сте късметлии, че имате ски писти на половин час от центъра на столицата. Следващия път ще дойда през зимата само, за да карам ски” – заканва се 50-годишният парижанин Бернар дю Шен.

© Снимка: Венета Николова

Чужденците се възхищават на зелените ни площи – нещо, с което ние, софиянци сме свикнали и дори се оплакваме, че не ни достига.

Чужденците често споделят, че София е един от най-зелените и чисти градове, които са виждали. Те харесват парковете и зелените градски площи – нещо, с което ние, софиянци сме свикнали и дори се оплакваме, че не ни достига. „В коя друга европейска столица можеш да се разхождаш по улиците и да си късаш направо от дърветата джанки, черници, диви ябълки, а напролет и череши?” – чуди се Бернар. Разноезичните групи, които сноват из центъра на столицата, въоръжени с карти, GPS-и, фотоапарати, видеокамери и пр. отдавна се превърнаха в част от градския пейзаж.

© Снимка: Венета Николова

Според USA Today в града има невероятни паркове, където всеки ден можеш да попаднеш на танцьори на танго, или на възрастни хора, играещи шах.

Два пъти дневно от Съдебната палата потегля Free Sofia Tour – безплатната пешеходна разходка из София. За два часа чужденците обикалят най-емблематичните забележителности на града. „Много са впечатлени от съжителството на минало и настояще, от това наслагване на различни културни и исторически пластове”, обяснява Петя Митева – която всеки ден развежда туристите. И добавя:

„Обикновено хората са много изненадани. Пристигайки тук, те нямат никаква представа какво да очакват. Но когато ги разведем и им покажем забележителностите, когато им разкажем някои неща за София, те остават изумени от многовековната й история, за която нищо не знаят. Впечатлява ги, че имаме римски разкопки в центъра на града, както и че в сърцето на близо двумилионния град бликат минерални извори още от римско време”.

© Снимка: Венета Николова

Руската църква „Св. Николай” в центъра на София.

„Градът е пълен с изненади” – твърди USA Today. Неотдавна редакторите на американското издание отредиха на София първо място в класацията си за най-евтина европейска столица. А това е още един сериозен коз за привличане на туристи. Другият са модерните, чисто нови градски хотели и хостели, предлагащи чудесни условия за смешни пари. Но ниските цени не са единствената причина човек да посети София. USA Today отличава редица софийски забележителности, сред които археологическите останки от античността в центъра на София, разкрити при изграждането на метрото, храм-паметникът „Александър Невски”, построен през 1912 г. и побиращ, според изданието, около десет хиляди души, както и „амфитеатъра – почти толкова голям, колкото в Рим”. Но не само. Бурният нощен живот, разнообразието от клубове и места за развлечения са като магнит за търсещите нови емоции и запознанства. Случва се чуждоземците да се сблъскат с една друга, различна култура. „В някои заведения се слуша „микс от сръбски, турски поп и рап, наречен чалга” – дивят се редакторите на USA Today.

© Снимка: Венета Николова

Столицата се сдоби с още една атракция – мирните граждански протести, към които понякога се присъединяват и туристите.

През последните години нискобюджетните авиолинии пуснаха удобни и евтини полети от Европа за София, а това привлича още повече туристи, които пристигат за уикенда. Организаторите на Free Sofia Tour пък разказват, че това лято столицата се сдоби с още една атракция – мирните граждански протести. Чужденците най-често им се радват и ги снимат. Правят им впечатление усмихнатите лица на хората, доброто настроение. А някои от гостите, които пристигат от държави, където текат подобни протести, дори се присъединят към шествието в знак на солидарност. „София ми харесва, тук има живот, непрекъснато нещо се случва” – споделя 40-годишен предприемач от Великобритания. Така мислят и други чужденци, за които градът е приятна изненада със своите художествени галерии, театри, с различните си фестивали и хепънинги на открито. Затова мнозина отново се завръщат тук, в подножието на Витоша, за да изживеят още един емоционален уикенд.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10