Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София се радва на повишен туристически интерес

С около 11 на сто са се увеличили чуждите гости на София през последната година, сочи статистиката.
Снимка: Венета Николова

Разхождайки се в центъра на София през някой сив делник, ще ти направи впечатление, че градът не се отличава особено от останалите европейски столици. И тук, сред забързаното множество от самовглъбени, унили и често навъсени градски жители, като пъстри петънца се открояват туристите. За разлика от останалите минувачи, тези хора за никъде не бързат, лицата им са ведри и оживени. Докато си проправят път по задръстените с автомобили улици и тротоари, погледите им сноват с любопитство, привлечени от римски бани, средновековни църкви, красиви паркове и минерални извори. Заслушаш ли се в оживените им разговори, ще доловиш гръцка, английска, немска, испанска, италианска реч… С около 11 на сто са се увеличили чуждите гости на София през последната година, сочи статистиката. И в това няма нищо чудно!

© Снимка: Венета Николова

В центъра на столицата има красиви сгради с различни архитектурни стилове.

„Когато пристигнахме не знаехме какво да очакваме. Видяхме динамичен град с млади, енергични хора, беше класически, но и модерен, с много зелени площи” – така определят София канадските пътешественици Каро и Мат в своя блог. В него те сравняват столицата ни с „готино момиче в университета, което ходи без грим, но въпреки това изглежда невероятно”. И наистина, София може и да не притежава лустрото на някои реномирани европейски столици, но определено има с какво да очарова непредубедения чуждоземец. Първото нещо, което му прави впечатление още щом кацне на летището, е близката планина Витоша с просналите се в полите й столични квартали. „Големи сте късметлии, че имате ски писти на половин час от центъра на столицата. Следващия път ще дойда през зимата само, за да карам ски” – заканва се 50-годишният парижанин Бернар дю Шен.

© Снимка: Венета Николова

Чужденците се възхищават на зелените ни площи – нещо, с което ние, софиянци сме свикнали и дори се оплакваме, че не ни достига.

Чужденците често споделят, че София е един от най-зелените и чисти градове, които са виждали. Те харесват парковете и зелените градски площи – нещо, с което ние, софиянци сме свикнали и дори се оплакваме, че не ни достига. „В коя друга европейска столица можеш да се разхождаш по улиците и да си късаш направо от дърветата джанки, черници, диви ябълки, а напролет и череши?” – чуди се Бернар. Разноезичните групи, които сноват из центъра на столицата, въоръжени с карти, GPS-и, фотоапарати, видеокамери и пр. отдавна се превърнаха в част от градския пейзаж.

© Снимка: Венета Николова

Според USA Today в града има невероятни паркове, където всеки ден можеш да попаднеш на танцьори на танго, или на възрастни хора, играещи шах.

Два пъти дневно от Съдебната палата потегля Free Sofia Tour – безплатната пешеходна разходка из София. За два часа чужденците обикалят най-емблематичните забележителности на града. „Много са впечатлени от съжителството на минало и настояще, от това наслагване на различни културни и исторически пластове”, обяснява Петя Митева – която всеки ден развежда туристите. И добавя:

„Обикновено хората са много изненадани. Пристигайки тук, те нямат никаква представа какво да очакват. Но когато ги разведем и им покажем забележителностите, когато им разкажем някои неща за София, те остават изумени от многовековната й история, за която нищо не знаят. Впечатлява ги, че имаме римски разкопки в центъра на града, както и че в сърцето на близо двумилионния град бликат минерални извори още от римско време”.

© Снимка: Венета Николова

Руската църква „Св. Николай” в центъра на София.

„Градът е пълен с изненади” – твърди USA Today. Неотдавна редакторите на американското издание отредиха на София първо място в класацията си за най-евтина европейска столица. А това е още един сериозен коз за привличане на туристи. Другият са модерните, чисто нови градски хотели и хостели, предлагащи чудесни условия за смешни пари. Но ниските цени не са единствената причина човек да посети София. USA Today отличава редица софийски забележителности, сред които археологическите останки от античността в центъра на София, разкрити при изграждането на метрото, храм-паметникът „Александър Невски”, построен през 1912 г. и побиращ, според изданието, около десет хиляди души, както и „амфитеатъра – почти толкова голям, колкото в Рим”. Но не само. Бурният нощен живот, разнообразието от клубове и места за развлечения са като магнит за търсещите нови емоции и запознанства. Случва се чуждоземците да се сблъскат с една друга, различна култура. „В някои заведения се слуша „микс от сръбски, турски поп и рап, наречен чалга” – дивят се редакторите на USA Today.

© Снимка: Венета Николова

Столицата се сдоби с още една атракция – мирните граждански протести, към които понякога се присъединяват и туристите.

През последните години нискобюджетните авиолинии пуснаха удобни и евтини полети от Европа за София, а това привлича още повече туристи, които пристигат за уикенда. Организаторите на Free Sofia Tour пък разказват, че това лято столицата се сдоби с още една атракция – мирните граждански протести. Чужденците най-често им се радват и ги снимат. Правят им впечатление усмихнатите лица на хората, доброто настроение. А някои от гостите, които пристигат от държави, където текат подобни протести, дори се присъединят към шествието в знак на солидарност. „София ми харесва, тук има живот, непрекъснато нещо се случва” – споделя 40-годишен предприемач от Великобритания. Така мислят и други чужденци, за които градът е приятна изненада със своите художествени галерии, театри, с различните си фестивали и хепънинги на открито. Затова мнозина отново се завръщат тук, в подножието на Витоша, за да изживеят още един емоционален уикенд.

По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10