Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 г. от рождението на диригента и композитор Иван Маринов

©Снимка:ubc-bg.com

Не са много музикантите, имали щастието да черпят знания от творци, които са основоположници на съвременната българска музика. Сред тях е Маестро Иван Маринов – диригент, ръководил всички големи оперни театри в България и композитор. През своя жизнен път, който завършва преди десетилетие, той оставя творби от различни жанрове. Автор е на симфонична музика, кантати и други произведения за глас и оркестър, камерни произведения, хорови, детски и естрадни песни, музика към филми, театрални постановки и др. Иван Маринов е роден през 1928 г. в семейство на хора на изкуството – баща му е театрален инженер, а майка му е известната оперна певица Цветана Дякович. За своите първи стъпки в света на музиката Маестрото разказва в интервю, запазено в „Златния фонд” на БНР:

„Аз имах голямото щастие още 12-13-годишен да се срещна с Парашкев Хаджиев, при който ме заведе майка ми. Спомням си и моята учителка по пиано – великолепна и много търпелива жена. Аз бях сравнително буйно дете и обичах да играя. Въпреки това, тя сигурно е забелязала интереса ми към музиката и затова продължи да се занимава с мен. Колкото до Парашкев Хаджиев – срещата с него ми отвори нови хоризонти. Нямах намерение да ставам професионален музикант. Майка ми не искаше да тръгвам по този път. Когато бях студент в юридическия факултет, аз се занимавах тайно от нея с композиция. Парашкев Хаджиев, Панчо Владигеров и Веселин Стоянов я убедиха, че има смисъл да се посветя професионално на изкуството.”

Иван Маринов завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция при Веселин Стоянов и Парашкев Хаджиев.
„Присъствието на авторитетни личности около теб, когато си в самото начало на своя път, те кара да преодоляваш трудности, които иначе едва ли би намерил сили да преодолееш” – казва Иван Маринов. Дълги години е асистент на Любомир Пипков. Приятелство го свързва с още едно от големите имена в българската съвременна музика – Димитър Ненов.
В края на 50-те г. на м.в специализира в Германия при бележития диригент Франц Конвични.

„Тогава бях музикален ръководител в Кинематографията и пишех доста филмова музика – спомня си Иван Маринов. Композирах и в други жанрове и можех да си позволя в продължение на две години да изкарам една чудесна специализация при Конвични. Тя много ми помогна във формирането ми като диригент. Преди това аз бях учил тук с Марин Големинов. Той също е една от големите личности, с които съм се срещал през живота си.”

Иван Маринов е лауреат на конкурса по композиция “Кралица Елизабет” – Белгия (1956). Носител е на почетната “Амфора” на Миланската скала, “Златната кама” на Берлинските празнични дни и други международни и национални отличия. Дирижира в Европа, Канада, Мексико и САЩ. Дълги години участва в журито на Международните диригентски конкурси “Караян” и “Фителберг”.
По публикацията работи: Моника Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15