Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Янка Рупкина – един живот с песен

Янка Рупкина и внукът й Георги
Снимка: личен архив

Янка Рупкина е най-известният странджански глас, който завладя публиката и критиците по цял свят. Повече от петдесет години тя е на сцената – самостоятелно, като солистка на ансамбъла за народни песни на БНР, в състава на трио „Българка” и с група „Балкана”.

Родена в село Богданово в полите на югоизточна Странджа, Янка Рупкина расте в музикален род. Кръстена е на баба си Яна, известна певица от селото. Тя я учи на много песни, показва й как да вае мелодията и да има ясна дикция. Завършва Техникум за медицински сестри, но съдбата е решила друго.

„Започнах като малка да пея – спомня си певицата. – Изявявах се на различни сцени на надпявания в нашия край и така до явяването ми на събора в Граматиково през 1960 г. Получих Първа награда. В журито бяха фолклористите Борис Петров от БНР и Михаил Букурещлиев. Поканиха ме на прослушване в София. Сред 400 певци от цяла България ме избраха за солистка на ансамбъла за народни песни на БНР. С него направих много записи. Освен с този състав, изнасях концерти по цял свят и с трио „Българка”. Това са години на световно признание и триумф на нашата песен в най-големите зали на света.”

Още в началото на своята творческа кариера Янка Рупкина се утвърждава в редица международни форуми. Печели първи награди в радиотелевизионния конкурс в Нови Сад /1962 г./, в международния фолклорен фестивал в Тунис /1967 г./, награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава /1973 г./… През 80-те години на миналия век пее в най-големите градове на света с поп звезди като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън. Световноизвестният продуцент Джо Бойд следи кариерата й: „Мога безкрайно да я слушам, когато пее „Алтън Мара”. Някои плачат, когато тя пее, други мълчаливо съпреживяват и станали на крака я аплодират дълго…” Той кани Янка Рупкина за съвместна работа и определя българските народни песни като музикален феномен. „Така заедно с триото и група „Балкана”, в която свиреха най-добрите народни инструменталисти, обиколихме света. Незабравим остава за мен концерта ни в лондонската „Роял фестивал хол” – от Калифорния пристигна Джордж Харисън с приятели. Това беше най-вълнуващата среща – един „бийтълс” да дойде за българските песни” – казва Янка Рупкина.

Нейният глас звучи в дузина албуми, повечето от които издадени в чужбина. Певицата, която през август стана на 75 години, продължава да работи, да изнася концерти, да прави записи.

„Това лято бях жури на различни събития – разказва Янка Рупкина. – Сред тях бе фестивалът „Фолклорен венец”, който се провежда в местността Божура. Имаше деца от цялата страна – прекрасни певци и инструменталисти. След това бях поканена на международния конкурс в Китен. Останах с прекрасни впечатления от участниците. Изнасях и концерти с мои колеги-музиканти в различни кътчета на България. Записах и нов албум с композиции, съвместно с младия Слави Славов от Бургас. През месец ноември съм поканена в Кипър от българското посолство за няколко изяви. След това ще пея в Дания и Италия. А колкото до празнуването на моята 75-а годишнина – с мои приятели и колеги ще организираме концерт по този повод, но още не сме уточнили подробностите.”

Музикалната дарба на Янка Рупкина наследиха синът й Росен, изпълнител на народна музика и внукът Георги, по-известен като диджей Бимбо. Преживяла много, оцеляла в самолетна катастрофа през 1971, тя продължава да пее. „За дългия си творчески път искам да благодаря на моята публика, която винаги ме подкрепя, от сърце съм й признателна” – казва Янка Рупкина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15