Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Белонога: „През очите на слънцето“ – нов албум на Гергана Димитрова

Народната певица Гергана Димитрова издаде първия си самостоятелен албум. Той е изцяло авторски, а официалното му представяне ще бъде през ноември в рамките на „София вокал фест“. Известната изпълнителка носи името на героиня от класическо българско произведение – „Изворът на белоногата“ от Петко Славейков. „Белонога“ се нарича и нейният албум.

Снимка: личен архивСъбрал десетина заглавия, той е пълен с оригинални стилистични приумици. Родопска мелодия звучи, „украсена“ с музикални похвати на аборигените. А първични певчески практики на пигмейско племе са съчетани с шопски интонации. В своето пътешествие през различни културни пластове певицата ни отвежда при изворите на звука, отправя се към древността и овладяването на музикалната материя. И в същото време не се страхува да използва съвременните възможности на високите технологии. Това смело навлизане в „етно територията“ не е изненада. Наред с работата си в „Мистерията на българските гласове“ Гергана има активна концертна дейност с „Ева квартет“. Преди около година камерната вокална формация представи своя проект „Арката“, в който всички аранжименти са дело на Хектор Зазу. В него българският квартет изпълнява музика заедно с над петдесет гост-музиканти от 14 страни.

Това беше голямо вдъхновение за всички нас, а за мен – стъпка към самостоятелния ми албум – казва Гергана. – Може би трябваше да дойде точният момент, в който да се почувствам готова за това. „Белоногата“ не е просто сбор от песни. Създаването им беше дълъг процес, отразяващ моето дълбоко разбиране за музиката. Работата продължи около четири години. Заедно с тонрежисьора Алекс Нушев влязохме в студиото за пръв път в края на 2008 г. Той аранжира всички пиеси. Когато записах няколко песни, идеите сякаш започнаха да струят и да превземат въображението ми. Едва тогава осъзнах какво искам да чуя и в каква посока да търся. Разбрах, че трябва да се „пусна по тоновете“, да дам воля на творческата си природа.

В албума „Белонога: „През очите на слънцето“ са включени песни от различни фолклорни области.

Има пиринска, родопска, шопска – продължава Гергана. – Разбира се и северняшка – аз съм от Северна България и познавам добре музиката на този край. При изпълнението на традиционните мелодии използвах различни тембри и регистри, различни певчески техники. Исках да покажа цялото богатство, което крие човешкият глас. Той може да е силен, дори агресивен на моменти, но също така – нежен, фин, изящен.Всяка от пиесите има своя история. „Салих през планината“ е своеобразен поклон пред Радка Кушлева. Аз съм голям почитател на нейните песни – споделя Гергана. Тук родопската мелодика е съчетана с похвати от културата на австралийските аборигени. А в една от най-колоритните песни – „Шопски йенге“, ще чуете интонации от Средна Западна България, преплетени с йенге – архаичен певчески маниер на пигмейско племе, един от любимите похвати в проекта. „Сватба в кервана“ пък е вдъхновена от документален филм, чието заглавие изпълнителката не помни. Забравила е и редица подробности за героите, представители на две племенни общности... някъде по света. Филмът бил посветен на сватба, извършена по старинен обичай, при който възрастните избират съпруга на дъщеря си. „И до днес виждам очите на момичето, изпълнени с болка, със страх от неизвестното. Керванът си вървеше, хората празнуваха... Тази картина се опитах да пресъздам в „Сватба в кервана“.

Под всички аранжименти в албума стои името на Алекс Нушев, с когото певицата е направила и записите.

Прекрасно се допълвахме. Работихме заедно в студиото, експериментирахме, монтирахме…Той успя да разбере идеите ми и да ги продължи в чудесните си аранжименти. Огромна подкрепа получих и от моя съпруг Костадин Генчев – създател и ръководител на групите „Булгара“ и „Дива река“. През цялото време ме насърчаваше, а сега е истински щастлив от резултата. Той е и сред инструменталистите в проекта – свири на кавал, окарина, арменски дудук, двоянка. Гост музикант е арменският певец и изпълнител на уд Хайг Язджиян. В някои от пиесите ще чуете още Виолета Петкова – гъдулка, Димитър Тишев – акордеон, Димитър Христов – тамбура, както и мултиинструменталиста от Гърция Вангелис Карипис. Него поканихме, за да изсвири партията на перкусиите.


Още от категорията

Енергия за полет с G.R.A.S.

Група G.R.A.S. е създадена в края на 2004 г. от бивши членове на популярната формация „Фанданго“. Името е абревиатура от малките имена на членовете: Георги Русев - бас, вокали, Росен Сеновски - китари, клавишни (който е в групата до 2008 г.),..

публикувано на 19.01.22 в 09:40

София е фон на видеото към песента „Живот в ремонт“

Петко Славов е композитор, басист, китарист. В началото на 2014 г. излиза първият му солов албум – „Записки на последния влюбен”, който включва 10 песни и може да бъде слушан свободно в Spotify, Itunes, както и на неговия канал в YouTube...

публикувано на 17.01.22 в 09:45

„Не мога да спра“ – най-новият проект на Иван Радуловски

Иван Радуловски е певец, текстописец и продуцент. С музика се занимава от ранна възраст. През 2013 г. участва във втория сезон на “X Factor“, а от 2015 г. започва соловата си кариера. Последната му песен   „Не мога да спра“ известно..

публикувано на 14.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР