Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Анастасова: „Щастлив човек съм, защото работя това, което обичам”

Снимка: личен архив
Христина Анастасова е една от народните изпълнителки, с чийто глас днес звучи странджанската песен. Родена е през 1969 година в село Долно Езерово, основано от българи – бежанци от Източна Тракия, което от 1991 година е квартал на Бургас. Репертоара си Христина попълва от срещи с възрастни хора в село Зидарово. Част от песните, които записва и изпълнява по-късно, са включени в първия й албум „Песните на Странджа”.

Христина се влюбва в пеенето още в училищния хор. Заедно с майка си, също народна изпълнителка, участва в битовата група към читалището на селото. Представя се на празници, в концерти и още като дете свиква със сцената. „Много хубави спомени съм запазила от това време”, разказва певицата. „През 1981 година получих първата си награда – златен медал от Четвъртия национален събор на народното творчество в Копривщица. По-късно завърших училището в Котел с народно пеене и бях разпределена в ансамбъл „Филип Кутев”, София. Останах за кратко, защото сърцето ме теглеше към ансамбъл „Тракия” в Пловдив. Приета бях с конкурс и там срещнах съпруга си, също музикант, гайдар. По-късно завърших и висшето си образование в музикалната академия.”

По идея на етномузиколога Румяна Цинцарска Христина и нейни колежки от ансамбъл „Тракия” създават „Българка джуниър квартет”. Работата с него е специална част от живота й. Редят се участия в престижни фолклорни фестивали, гастроли в Германия, Великобритания, Мароко, Израел... Навсякъде публиката е удивена от богатия репертоар на българките – от автентичния фолклор до сложната авторска партитура на народна основа, от православната и католическата музика до средновековни творби от Западна Европа и световна етномузика:

© Снимка: личен архив

„Първата изява на квартета ни беше през 1991 година на световния фестивал на звуконосители Мидем в Кан, Франция – разказва Христина Анастасова. – Там успешно представихме първия си албум „Легендата на българските гласове”. Общо имаме три самостоятелни, а с други групи участваме в още седем диска. Записахме фламенко в Испания с прекрасния Ел Лебрихано. Изпълнихме меса „Прима Тони де Палестрина” специално аранжирана за нас от френския композитор Иван Лантос. Имаме четири съвместни диска с баския музикант Кепа Хункера. Един от тях албумът „К” (2004) получи Грами. Този проект беше поредно предизвикателство за нас – баска музика и български фолклор, блестящо съчетание на традиция и съвременност. С триото на Сабин Тодоров, български пианист, който живее и работи в Белгия, участвахме в международен музикален фестивал в Тампере, Финландия. С неговия състав записахме компактдиск с джаз музика и български фолклор. Връщам се назад в годините и не искам да пропусна участието на „Българка джуниър квартет” в документалния филм „Миграцията на птиците” по музика на французина Бруно Куле. Записите направихме в БНР. В най-активните години на квартета срещнах невероятни хора, изпълних много и различна музика. Работата ме обогати и разви като певец, музикант и човек.”

След завършване на висшето си образование Христина Анастасова се установява да живее със семейството си в Асеновград. От 1996 година започва работа като преподавател по народно пеене в Обединения детски комплекс. Там изживява друга съществена част от живота си, за да усети любовта си към децата, на които е отдадена. Повечето от тях са музикални, талантливи и носят традицията от семействата си. Някои избират да продължат образованието си в средните музикални училища за фолклор и завършват Академията в Пловдив. Четвърта година вече Христина е поела още един отговорен пост – ръководи самодейния ансамбъл „Капитан Петко войвода” към Тракийското дружество в Асеновград... „Не минава празник без участието на децата, на ансамбъла”, споделя Христина и добавя: „За мен това е удоволствие и мисля, че съм щастлив човек, защото работя това, което обичам и най-добре умея.”
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15