Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български занаят свърза Сопот и Дубай

Снимка: личен архив

За четвърта поредна година основаната през 2008 г. българска Асоциация за развитие на изкуството и занаятите връчи ежегодните си награди „Пазител на традициите”.

С 11 награди в 7 категории тазгодишният конкурс „Пазител на традициите” отличи творци в сферата на изкуството, народните художествени занаяти, фолклора, кулинарията. Награди има и за селище и организация, съхраняващи самобитността на българския дух и бит, както и за личност – пазител на традициите.

© Снимка: личен архив

Майсторът-гравьор върху дърво и метал Евгени Димов живее и работи в град Сопот. Той е победителят с гласовете на публиката и на журито в категория „Занаяти” (старша възраст). Впрочем, малко хора знаят, че гравирани от него оръжия са притежание на краля на Йордания Абдула ІІ, както и на един от принцовете на Обединените арабски емирства. Произведенията на майстора са част и от колекциите на известни личности и се изпълняват в единствен екземпляр. Евгени Димов има шанса да е ученик и последовател на починалия пред две години Светлозар Райчанов, всепризнат майстор в тази област. Евгени Димов признава:

„През годините пазарът ме насочи към украса на приклади и на оръжие. Работил съм с почти всички български оръжейни производители, а също и с чуждестранни фирми. Всеки занаятчия, който прави независимо какво – от копанката до най-сложното съоръжение и най-фино направеното изделие – това са малки работещи клетки, които, пулсирайки, носят колективната памет на всеки народ. Именно затова тези хора трябва да бъдат опазени, развивани, подпомагани. Нямам предвид подпомагани чисто финансово, но ето, с такива жестове като този конкурс. На занаятчиите въобще не им лесно, не само в България, но и по света. Но при нас има и утежняващи обстоятелства – не особено доброто икономическо състояние на страната. Направо ще го кажа – години наред липса на всякаква политика в тази насока, чиято цел е опазване на занаятите и тяхното развитие. И именно затова такива награди и жестове са много ценни”.

Наградата на журито в категорията „Личност – пазител на традициите” грабна народната певица Николина Чакърдъкова, а в категорията „Фолклор” (старша възраст) – великолепният български глас Янка Рупкина. Град Разлог пък получи наградата на публиката и на журито в категорията „Селище – пазител на традициите”. Пеньо Иванов е един от организаторите на конкурса. „Ние, съвременниците, имаме отговорността, съзнаваме ли я или не, да предадем това, което сме съхранили, на следващото поколение”, казва той. И още:

© Снимка: личен архив

„С помощта на тази наша инициатива съвременният човек разбира за тези хора, за тяхното творчество, за труда им, за това, което са направили. Трябва да кажем едно „Благодаря” на тези, които по един или друг начин пазят жив българския дух в момента. Да насочим светлината към тях, защото в ежедневието на съвременния човек много вероятно е тези хора да си останат непознати там някъде, по техните работилници и ателиета. Това, което смятам, че постигаме, е да обединим възможно повече от тях, за да може те да се познават, другите да чуят за тях, това е едно от основните неща. Покрай церемонията по връчването на наградите създадохме няколко съпътстващи събития, едно от които е конкурс за снимка „Пазител на традициите”. Не на последно място е друга инициатива на асоциацията – кръгла маса, на която с академичната общност, с неправителствени организации обсъждаме как в българското основно образование да залегне предмет „Бит и традиция”. По този начин подрастващите ще опознаят българските национални традиции”.

„Да знаят, например, какво се случва на Димитровден, на Лазаровден, на Бъдни вечер и други български празници. Това нещо да се преподава в училище. За това ние сме отговорни пред потомците”, казва още Пеньо Иванов.
По публикацията работи: Милка Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И български ритми звучаха на детски фолклорен фестивал в Марибор

Детско-юношеският танцов ансамбъл "Средец" от София представи българския фолклор на 25-ия Международен детски фолклорен фестивал "ФолкАрт" в Марибор, съобщават от посолството ни в Словения. Детското събитие е част от 32-ото издание на Летния..

публикувано на 28.06.24 в 14:11

"На армане с тъпане" - с магията на хорото в Разлог

На 28 и 29 юни град Разлог, област Благоевград, ни пренася в магията на българския фолклор. В тези дни на централния площад "Преображение" ще се проведе XIII Фестивал на традиционните хора "На армане с тъпане". Събитието се открива тази вечер от 19..

публикувано на 28.06.24 в 09:10
Елмалъ баба теке

Дервиши по нашите земи - легенди и мистерии витаят около текето на село Биволяне

Според османски документи  край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..

публикувано на 26.06.24 в 09:15