Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гъбени изкушения за ценители

Манатарка
Снимка: БГНЕС
Тази есен времето бе особено благосклонно към гъбарите. Слънчеви дни без минусови температури – все прекрасни условия за гъби, които растат в изобилие по нашите земи. Манатарки, печурки, виолетки, пачи крак, а да не говорим за масловки и сърнели – колкото ти душа иска. Да береш, да береш и да се забравиш, а после и да се чудиш какво да правиш с огромните количества събрани гъби. Когато попаднеш на находище, тези невероятни горски деликатеси ти се струват все по-примамливи и апетитни. Я тази гъбка колко е крехка и ароматна, а онази – истинска прелест! Вкъщи обаче изведнъж си даваме сметка, че сме набрали гъби едва ли не за цяла година, освен ако не сме решили да поканим цяла тайфа опустошители. И, щем не щем, се налага бързо да се погрижим за тяхното съхранение и да ги консервираме.

© Снимка: архив

Гъбена супа
Не всички гъби обаче подлежат на замразяване или консервиране. Сърнелите например, ако се замразят направо във фризера, после стават по-жилави и от старо телешко месо, не стават и за сушене. Някои ги бланшират и стерилизират, но все пак друго си е да ги сготвите пресни на яхния или да ги панирате. За паниране се използват гъбите, които са по-големи, с разтворена шапчица. Не се изисква особена философия – в зависимост от количеството им се приготвя панировка от брашно и яйце. Гъбите се овалват и – право в тигана, докато се зачервят. За яхния пък се използват по-крехките млади гъби. За нея ви трябва един стрък праз, два-три моркова и една тава гъби, по желание може накрая да добавите два-три домата, и не забравяйте подправките. За тази манджа най-много вървят риган и мащерка, може и листенце дафинов лист, но не прекалявайте, все пак трябва да се запази и ароматът на гъби. Ако пък сте набрали освен сърнелите някоя друга манатарка, направо ще си оближете пръстите и ще преполовите манджата, само докато уж опитвате дали сте докарали вкуса.

Манатарките, за разлика от сърнелите, подлежат и на замразяване, и на сушене. Затова, ако имате повечко от тях, не се колебайте да сложите една част директно във фризера, нарязани на филийки, а тези, които останат, нарежете на тънко и ги изсушете. После сушените гъби преди готвене трябва малко да покиснат в топла вода и са готови я за ризото, я за сач със зеленчуци. Прекрасни са сготвени в гърне със зрял боб, къкрил цяла нощ в камината.

Масловките също могат да бъдат замразени. Обелвате ги и ги нарязвате на филийки и замразявате. В никакъв случай не мийте гъбите предварително, защото ще се напоят с вода и ще загубят горския си аромат. Когато размразявате манатарките и масловките, направо ги слагайте в нагорещена мазнина, за да запазят уханието си. Пак поради същата причина, не ги гответе продължително! При масловките има една малка подробност – много са вкусни запържени в масло и поръсени с черен пипер и затова човек лесно се увлича да похапне повечко. Когато се прекали с консумацията, тези вкусни гъбки имат лек слабителен ефект.

Пачият крак пък идеално става за консервиране в марината с олио, оцет, дафинов лист и бахар. Идеално мезе за греяна ракия или червено вино в студените зимни дни!
По публикацията работи: Дарина Григорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30