Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хисаря – ослепително белият град

Южната порта на крепостта
Снимка: wikipedia.org
Ако обичате топлите райони, дори когато е зима, Хисаря определено ще ви допадне. Средната температура през студените месеци е около 1 градус по Целзий. На пръв поглед – нищо особено, има селища, където термометърът сочи доста повече градуси над нулата. Но Хисаря е от онези места, които имат с какво да ви изненадат: чудото на минералната вода. На близко разстояние от сърцето на земята бликат 22 термални извора и всеки от тях е различен по състав и температура! Същински рай за любителите на класическата лечебна балнеология или най-съвременните акватерапии, уелнес и спа-процедури! Изкушаващо е дори за почитателите на белите спортове, които откриват удобното местоположение на Хисаря и като… изходна точка за ски.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

Когато преминавате по улиците на Хисаря или се разхождате из парковете, усещате как ви обзема едно странно за динамичното ни време настроение – на спокойствие и безметежност. Удивително чувство, само на 170 км от София и едва на 40 км от областния център Пловдив! Градчето удобно е протегнало снага в низината на Горна Тракия. Наоколо е равно, широко, просторно. Ако пък на човек му се приискат сняг и планини, трябва само да вдигне глава и да огледа панорамата в кръг. На север е Средна гора, веднага зад нея – Стара планина. На юг в далечината се очертава силуетът на Родопите. Върхове белеят, нахлупили снежни шапки.

© Снимка: hisar.bg

Има избор за всеки. През деня скиорите могат да се посветят на снежните писти, вечер да се отпуснат в негата на минералната вода. Впрочем, водата преминава през цялата история на Хисаря. Около всеки извор има много легенди… Вълшебният природен дар изправял на крака и отървавал от болежки както знатни персони, така и хиляди обикновени, неизвестни хора. Славата на чудодейните води се разнасяла далеч. В своята многовековна история градчето никога не е воювало! Но е било привлекателно за всякакви владетели: тракийски, римски, византийски, османски… Обикаляли света, водели битки, обсаждали градове. А между апетита за следващи завоевания времето им напомняло, че всеки от тях е смъртен и тялото се нуждае от отдих и възстановяване. С предание за военни маневри и извори е свързано едно от най-старите имена на града – Топлица. Легендата разказва, че воините зажаднели за вода и с нетърпение призовавали: „Топлица! Топлица!” в очакване да получат от живителната топла изворна вода, чиято температура се запазвала дълго, тъй като водата е от най-горещия извор – цели +51 градуса по Целзий. В различните епохи и при различни владетели градът е наричан Аугуста, Диоклецианополис, Севтополис, Алексиополис… Хрониките от древността обаче са единодушни: това е „ослепително белият град”. Около изворите се изграждат лечебно-религиозни светилища (нимфеуми), култови съоръжения, укрепителни системи. Днес за туриста остава удоволствието по време на една съвсем обичайна градска разходка, да разгледа останките от античния град и крепостта. Укреплението е с 44 кули. На места зидовете се извисяват до 13 метра. Към античния град водели четири големи порти. Ерозията на вековете и времето са превърнали една от тях във впечатляваща композиция, известна като Камилите. В централната градска част до извор „Момина сълза” се намирала резиденцията – най-представителната антична обществена сграда. Близо до нея са термите на Диоклециан, облицовани с бял мрамор.

© Снимка: wikipedia.org

Колонадата
„Ослепителният, беломраморният град” с вълшебни води, както го наричали в летописите, и днес привлича туристи със санаториуми, минерални басейни и много нови хотели. Неслучайно един от тях бе избран за балнеохотел на 2013 г. Наградата бе присъдена от БХРА – професионалната асоциация на българските хотелиери и ресторантьори. Друг символ на града е Колонадата. Тя е изградена през 1960 г., и е точно копие на римска колонада. Върху нея са изобразени осемте антични божества на здравето: Язо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия, Епионе, Мохайос и Подалериос. Върху свода на колонадата са нарисувани символично основните кристали на минералната вода.

© Снимка: imagesfrombulgaria.com

В България, тъкмо в Хисаря, е направен първият химически анализ на водата от пет местни извора. През 1882 г. е издаден „Правилник за експлоатация на хисарските бани” и е организирано първото балнеолечение в страната. От 1957 г. селището е обявено за национален курорт. Целебните води на 22-та извора помагат при лечението на много заболявания: очни, кожни, гинекологични, а също при проблеми в опорно-двигателния апарат. Едва ли бихме могли да изброим всички, но най-красноречиво доказателство за вълшебното действие на водата е музейната сбирка на бъбречните камъни. Иначе в града и околностите туристите имат различни възможности за маршрути: до тракийския култов комплекс Старосел, до древната астрономическа обсерватория в Старо Железаре. Дори в наше време историята поднася на археолозите изключителни изненади. През лятото на 2013 г. недалеч от Хисаря, в местността Кози грамади бяха намерени артефакти за една от древните столици на траките от Одриското царство. Районът предлага и много възможности за велотуризъм, походи по пътеките на Средна гора, Стара планина, Родопите. Днес Хисаря е любимо място за много българи и чужденци. Наистина, който е идвал поне веднъж тук, няма начин да не се върне отново.
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35