Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спектрум” – осем гласа, вплетени в един ансамбъл

Снимка: личен архив
„Спектрум” е име на млада българска формация, която печели публика със своите оригинални изпълнения. Съществува отскоро, първият си самостоятелен концерт прави през пролетта на 2013 г. Но с всяко следващо сценично участие привлича към себе си погледа на специалисти и почитатели на вокалното майсторство. Тя оригинално, музикантски, акапелно представя широк спектър от пиеси в стиловете: джаз, поп, госпъл и етно, както и произведения на композитори от различни епохи.

В „Спектрум” пеят осем млади хора. Един от тях е Константин (бас). Завършил Националната гимназия за древни езици и култури, студент „Българска филология” в Софийския университет, той споделя, че се подготвя да кандидатства в Музикалната академия. Ясно е, че при него страстта към музиката надделява, а и работата във формацията му показва нов път. Константин разказва за своите колеги от състава: „Те са студенти в Музикалната академия, учат хорово пеене и имат подчертан интерес към вокалните ансамбли. Формацията се събра по идея на Янко (баритон), който се занимава с църковна музика. Първоначално бяхме мъжки квартет, впоследствие дойдоха и момичетата. Наско и Явор са нашите тенори, работят в БНР като звукорежисьори. И двамата обичат джаза. Наско има авторски песни, а Явор е пианист – страстен джазмен.”

„Имаме и интересни певици, които се изявяват и на други поприща – допълва Весела, която поддържа алтовата партия в състава. – Боряна и Мая са нашите сопрани. Боряна учи театрално изкуство в НАТФИЗ, а Мая и Димана (алт) се занимават с хорово дирижиране. Аз пея джаз, имам и солови проекти за бразилска музика. Демократична група сме – всеки дава идеи, всеки има опит и мнението му тежи. Сами определяме репертоара си. Спогаждаме се доста добре за осем души с различни характери, уважаваме се.”

Без да следват конкретен модел за подражание от световната музикална сцена, певците от „Спектрум” се възхищават на групи като Manhattan Transfer, Take 6, New York Voices. Стремят се да достигат тяхното ниво на музициране, репетират усилено и изграждат своя репертоар като правят оригинални аранжименти на различни пиеси. Работят с желание и любов към изкуството, което си личи и от изпълненията им. Вече имат и свои почитатели. „Хубаво е да си оценен от специалисти, но когато публиката те аплодира, удоволствието е още по-голямо. Това доказва, че работата ни има смисъл” – казва Весела. Освен в столичен клуб, както и на различни сцени из страната, формацията е участвала и в коледен концерт, заедно с Видинската филхармония. Не се спира и ограничава от пространства и рамки, затова и спектърът от изяви е толкова разнообразен.

Изминалата 2013 г. донесе на „Спектрум” и първото му отличие. Съставът спечели Голямата награда от конкурса „Нови гласове”, организиран от БНР – самостоятелен концерт в Първо студио на Радиото, както и заснемане на видеоклип. А това означава, че във фонда на медията ни ще бъдат запечатани първите професионални записи на формацията. С радост певците споделиха, че подготвят своя авторска песен, с която ще изненадат публиката.
По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15