Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България стои твърдо зад евроатлантическата интеграция на Грузия

При неотдавнашното си посещение в София министър Майя Панджикидзе каза, че Грузия има нужда от партньори като България, за да извърви трудния път към ЕС и НАТО.
Снимка: БГНЕС
На срещата на външните министри на НАТО в Брюксел Кристиан Вигенин изрази твърда подкрепа за евроатлантическата интеграция на Грузия. Изявлението му не бе изненада, а потвърждение на една последователно отстоявана позиция от доста време насам и не само в рамките на НАТО.

На заседание на комисията НАТО-Грузия, проведено в рамките на министерското заседание, министър Вигенин приветства ясния ангажимент на грузинското правителство за интеграция с НАТО, постигнатия парламентарен консенсус по въпроса и решимостта на управляващи и опозиция да работят заедно за реформа в отбраната. Подобно послание той отправи и през юли тази година, по време на посещение в Грузия. През ноември, на двустранни разговори в София с министъра на външните работи на Грузия Майя Панджикидзе, Вигенин заяви, че България подкрепя парафирането на Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС, част от което е и Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия, и ще настоява Европейският съюз да даде на страната още по-ясна перспектива. Парафирането стана факт само няколко дни по-късно, на среща на върха на „Източното партньорство” във Вилнюс.

Подкрепа за политическото асоцииране и икономическата интеграция на страната в ЕС България оказва не само в рамките на НАТО и програмата „Източно партньорство”, но и в рамките на така наречената Нова група приятели на Грузия, още от 2008 г. насам. Тази група бе създадена още преди събитията, довели до въоръжения конфликт между Русия и Грузия.

Взаимодействието на двете страни бе актуализирано през 2012 г. със специален междуправителствен меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция.

При неотдавнашното си посещение в София министър Майя Панджикидзе каза, че Грузия има нужда от партньори като България, за да извърви трудния път към ЕС и НАТО. Тесните връзки между двете страни са въоръжили България с опит и експертиза, които се признават също от ЕС и НАТО. Не е случайно, че ЕС предпочете да изпрати в Тбилиси като свой посланик бившия български премиер Филип Димитров. Може да се очаква, че оттук нататък двустранното сътрудничество ще се развива най-вече в посока на една по-добра интеграция на Грузия в европейските и евроатлантическите структури. Включително и в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, чието ротационно председателство България поема в началото на 2014 г.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34