Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок група „Б.Т.Р.” отбелязва 20 години от създаването си

Снимка: facebook.com

Рок музикантите от „Б.Т.Р.” празнуват 20 години от своето създаване. Отбелязват повода с поредица от концерти в страната. Атанас Пенев /вокал/, Кирил Божков и Славчо Николов /китари/, Иван Калфов /бас китара/ и Илиан Диков /ударни/ до момента имат издадени десет албума. През годините не една и две техни песни се превърнаха в хитове.

„Ние сме щастливи хора, защото сбъднахме мечтите си – сподели Славчо Николов. – Преди много години, когато ходехме на концерти на „Щурците”, „Сигнал”, „ФСБ” си представяхме как някога и ние ще направим наша банда. Днес след 20 години като се обърна назад си казвам, да, сбъднахме мечтата си. Не случайно албумa, който създадохме през 1999 г., го кръстихме „Мечти”. С тях вече 20 години „Б.Т.Р.” върви по своя път.”

През 1998 песента „Спасение” се превръща в хит, преди да бъде записана в албум. Използвана е за саундтрак във филмите „Омагьосаният кръг” и „Аз обвинявам”.

Рок музикантите репетират и записват в свое собствено студио. Тонрежисьорът Емил Бояджиев е неизменно до тях от години. „До 2002 г. много активно издавахме албуми – добавя Славчо Николов. – Имаше период в края на 90-те когато те излизаха през шест месеца. След 1997 г. прекратихме клубната си дейност и се отдадохме само на концертна. Изнасяхме по двеста на година. Беше едно препускане със самите нас и с времето. Искахме да се доказваме и да правим все по-добри неща, след това продължихме с пътувания в чужбина. Показахме на какво сме способни на публиката в Китай, Виетнам, Германия, Италия. В Лондон няколко пъти сме имали концерти в несъществуващата за съжаление вече зала „Астория”. Във времето много се промени ситуацията в музикално отношение у нас, промени се и нашата гледна точка. Така през 2008 г. издадохме албума „Déjà vu”. В него направихме кавър версии на песни на любими наши групи, с които сме израснали. Получи се един чудесен албум и то най-вече добре оценен от авторите на оригиналите. На тях им допаднаха съвременните аранжименти и професионалното изпълнение от наша страна.”

„Б.Т.Р.” е била подгряваща група на концерти на световно известни състави, гостували у нас като Айрън Мeйдън, Дийп Пърпъл,, Юръп, Глен Хюз…

От шест години рокаджиите издават само отделни песни, но през 2014 предстои и нов албум. През март на „Б.Т.Р.” им предстои за първи път турне в САЩ. В него са предвидили да изнесат пред българската общност единайсет концерта. „Сега направихме два нови сингъла – пояснява отново Славчо. Първият от тях – „Защо”, спечели радиоконкурса „Златна пролет 2013”. Затова решихме с него да стартира и новият ни проект, върху който работим в момента. Песента има вече и видео клип, режисиран от Васил Стефанов. В него участва нашият приятел – актьорът Асен Блатечки. Вторият, към който също име видео, се казва „Забравена нежност”. И двата сингъла се приемат много успешно от публиката ни. Приемат ги така добре, както и големите ни хитове.”

„Б.Т.Р.” в края на декември ще имат концерт в град Каварна. Музикантите ще свирят на една сцена с Тим Рипър от „Джудас Прийст”.

Някои от песните на рок бандата са включени и в учебниците по музика на средните училища. Една от тях е „Коледа”. И тъй като предстоят коледните празници, нека тази песен бъде поздрав за всички, които ги отбелязват. 

По публикацията работи: Сибила Лилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05