Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шапките-уникати на Ирина Сардарева показвани на модни подиуми в Европа, Азия и Америка

Снимка: shapkibg.com
Ако има някой в България, който знае най-добре как да скрои шапка по мярка и с вкус, това е дизайнерката Ирина Сардарева. Ирина не е българка, родена е в Киев, но съдбата я довежда у нас, където намира дом и вече години наред успешно развива моден бизнес:

© Снимка: shapkibg.com

„Любовта ме доведе в България – казва тя. – Обикнах един българин, който завършваше гражданска авиация в Киев. Отидох вместо приятелката си на среща и така се запознах със съпруга си Петър. Когато дойдох в България през 1978 година, бях студентка в трети курс. Завърших, но се оказа, че за моята специалност – микробиология, по онова време в България нямаше работа. Родих двама синове и след като поотраснаха, започнах работа като преподавател по химия в едно столично училище. И така работих десет години с удоволствие, защото смятам, че учителската професия е много хубава. Децата дават на учителя много повече, отколкото той може да им даде. В един момент обаче нещата при мен поеха в друго русло. Винаги съм обичала модата, модния дизайн. Шиех, бродирах, плетях, правех курсове по история на модата с учениците в училище. Имаше такава възможност за кръжочни занимания в извънучебно време. Случи се така, че мъжа ми го съкратиха. Казах, че и аз напускам и започваме нов живот. Това беше през 1992 година и решихме да правим нещо свое. Имахме малко заделени пари и с тях започнахме нашия бизнес. Заедно със съпруга ми създадохме семейна модна къща „ПИГАС”, което е абревиатура на имената на членовете на семейството – Петър, Ирина, Георги и Александър Сардареви.

© Снимка: shapkibg.com

Основната дейност на фирмата е производство и продажба на дамски шапки, тъй като те винаги са били мое хоби. Замислих се, че аксесоарите липсват в България. Разрових се в музея за история на София и открих, че преди 1940 година в столицата е имало 18 ателиета за шапки. Впоследствие разбрах, че в Русе пък са били 35. Българката е имала отношение към аксесоара. Но през 1946 година излиза закон срещу незаконното забогатяване, в което влизат банкери, депутати и шапкари. Шапкарите са започнали да шият дрехи, много от тях са изгорили калъпите си и занаятът е започнал да се губи.”

© Снимка: facebook.com

Първите модели шапки на Ирина Сардарева неизменно участват като допълнение към колекциите на най-известните български дизайнери. От 1994 г. тя започва да прави и самостоятелни ревюта, като в тях дрехите са допълнение към шапките. Името й се превръща в модна марка, а ревютата й с шапки – в нестандартни модни спектакли. През 1997 г. открива своята „Къща на шапките”, където изработва и продава създадените от нея аксесоари.

© Снимка: facebook.com

„Има шапки за различни хора и за различни случаи – казва Ирина Сардарева. – Едни са за ежедневието, за хората, които се движат повече пеша, други са за хората с автомобили. Има ежедневни, празнични, шапки за коктейл и т. н. Смятам, че носенето на шапка винаги е едно намигване към всички останали, това е откритие за себе си, на собствения стил. Една жена, която носи шапката си с увереност, е жена със самочувствие, която иска да представи себе си пред света по уникален, неповторим начин.”

© Снимка: facebook.com

През март 2003 г. Академията за мода връчва на Ирина Сардарева първата „Златна игла” в новоучредения раздел за модни аксесоари. От 2005 година дизайнерката започва да се занимава и с ръчно плетени дамски облекла. Дрехите и аксесоарите на Ирина Сардарева жънат успехи и на модните подиуми в Дубай, Кувейт, САЩ и Париж. Какво запълва живота й извън заниманията с мода?

© Снимка: facebook.com

От кухнята на шапкарството – всяка шапка се опъва върху калъп и се слага да се изпече...
„Двете внучки и внукът ми – казва тя. – Те са най-голямата ми радост, защото съм успяла майка и успяла баба. Внучката ми проявява голям интерес към това, което правя. Има си свое кътче за работа, казва, че „работи при баба”. Пожелавам си, разбира се, много здраве и дълги години творчески живот, защото всъщност смисълът на живота е да правиш това, което искаш, това, което можеш, и което носи радост на хората. Аз го правя сега и искам да го правя поне още 20 години пълноценно.Прекрасно се чувствам в България, бих казала, че сигурно неслучайно съм дошла тук, защото има нещо като съдба. Аз съм успяла, защото не се съпротивлявах на съдбата си. Приех България такава, каквато е, и я обичам.”
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45

България днес - 9 август 2024 г.

В "България днес" на 9 август говорим за политика в контекста на предстоящите избори за НС. Подготвили сме ви и среща с адвокат Нуредин Нурединай –човек от българското национално малцинство в Албания, успял да реализира себе си и да си спечели..

публикувано на 09.08.24 в 19:00