Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетът „Палечка“ – благотворителни представления

Снимка: Албена Безовска

Самодейни певци, инструменталисти и танцьори у нас има много. Има и непрофесионални театрални трупи. Но за първи път любителска постановка постига известността, на която се радва балет „Сюиви“. Вероятно ключът към този успех е огромната любов към танца, с която са заредени участниците в него. Както и благородната кауза, белязала първите му стъпки. Кауза, която по свой начин трансформира човешкото страдание в красота.

Балет „Сюиви“ е създаден сравнително скоро – специално за спектакъла „Палечка“ по приказки на Андерсен. Репетициите започват през лятото на 2013 г. Първото представление е през септември при страхотен интерес от страна на публиката. Нищо че Феята-магьосница работи в банка, а майката на главната героиня е компютърен специалист в живота. Да не забравяме и прекрасната малка Палечка – нейната петгодишна дъщеря.

© Снимка: Албена Безовска

Разказва Елизабет Радкова, журналист в голям столичен ежедневник: „Професиите на танцьорите са различни. Мария Димитрова учи балетна педагогика в Пловдив. По образование тя е библиотекар, работи в информационен център. Късно започва заниманията с балет, но това изкуство все по-осезаемо завладява живота й. Отскоро учи балетна педагогика, за да може някой ден да преподава на хора, които са превърнали танца в свое хоби, независимо от възрастта си." „Балетът е не само движение. Той те омагьосва и с музиката, и с театралното преживяване. Уникално е!“ – казва Мария. Калина е още ученичка, на 14 години е. Танцува от малка.

Но Елизабет, както и още няколко от трупата, са започнали на сравнително късна възраст. Александър Бойчев, единственият кавалер сред тях, изпълнява всички мъжки роли. Но зрителите, особено малчуганите, остават с впечатление, че артистите са няколко. Той е студент по стоматология, в момента има доста тежки изпити, но намира време за репетициите. Едно от момичетата е студентка по медицина, друго – стюардеса, която също учи балетна педагогика.

© Снимка: Албена Безовска

„Танцът, сцената, емоцията събират тези хора. Щастлива съм, че могат да изразяват себе си по този начин. Балетът им дава възможност „да се чувстват живи“ по съвсем различен начин. Обогатяващо е за всички нас“ – думи на Мария Гезенчова. Тя неуморно търси съвършеното изпълнение, нищо че става дума за непрофесионалисти.

„Танцът изразява музиката, така, както и инструменталистът, който изпълнява произведението. Но усещането е съвсем различно“ – убедена е Мария Маркова, студентка в НМА, специалност музикознание. Тя се занимава с балет едва от две години, но е много талантлива според нейните приятели от „Сюиви“.

© Снимка: Албена Безовска

Невъзможно е да ви срещнем с всички ентусиасти от трупата, но сме сигурни, че тяхната любов и отдаденост ще им донесе още успехи.

Да ви представим и Галя Ситенко. Тя е застраховател, а след работно време – учител по йога. Обяснява откъде произлиза името „Сюиви“ – това е термин от балета, избрали са го заради нежното звучене. Сюиви означава още последователност, непрестанно действие – много подходяща дума за цялата трупа, съставена от целеустремени и упорити личности.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25