Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна година за „Космически гласове”

Снимка: topartists.bg

„Заради такива гласове си струва човек да пише музика” – с тези думи един японски композитор изразява възторга си от известния български хор. Съставът ще запомни отминаващата година с няколко нови проекта, очертали различни посоки от таланта на певиците. Сред тях е програмата по повод 70-годишнината от рождението на композитора Стефан Мутафчиев, премиера на произведението на Атанас Атанасов, посветено на хора, концерти на Стария континент, нови записи.

© Снимка: личен архив

Ваня Монева

Преди дни „Космически гласове” се завърнаха от успешно турне в Германия и Австрия. Проектът, който ги отведе в тези страни, е посветен на Пина Бауш. Балерина, хореограф, режисьор, тя е автор на запомнящи се постановки по цял свят. Във Вупертал – град, свързан с биографията й, има театър, който носи нейното име. Японският композитор Джун Мияке е написал произведение, посветено на известната артистка. В партитурата е включил огромно разнообразие от тембри, а за изпълнението е ангажирал музиканти от девет страни. Сред тях са Франция, Венецуела, Бразилия, Великобритания, Германия… България „звучи” чрез „Космическите гласове”, ръководени от Ваня Монева. Първото представяне на произведението е било в Токио. Там българският хор е участвал в пълен състав. За изявите в Германия и Австрия са заминали три от момичетата. Както разказа г-жа Монева, произведението е съчетание от етно, френски шансон, бразилски ритми и още много „музикални знаци”, които обхващат голямото дело на Пина Бауш по света и пресъздават нейното новаторско мислене. „Наситено с емоция беше докосването до големи световни музиканти – Зе Луис Насименто от Бразилия, струнен квартет „Баланеску” от Великобритания, брилянтният цигулар Феликс Лайко от Унгария. Всъщност, всички, с които осъществихме концертите” – казва г-жа Монева.

Във Виена момичетата от „Космически гласове” са изпълнили на бис традиционни български песни. А дни преди Коледа целият хор взе участие в пъстрата програма под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, заедно със Софийски духов оркестър и известни имена от българската сцена – Васил Петров, Мария Илиева, Любо Киров и др.

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15