Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България Иван е титла, а не име!

Стенопис на свети Иван Рилски в Рилския манастир.
Снимка: архив
Така казват всички българи с името Иван, защото то означава „Божия благодат”! На 7 януари те празнуват имен ден. За нас, българите, Ивановден е един от най-тачените празници от древността до днес. Защото той е символ на вярата, националния дух, патриотизма и българщината. Защото това е името на покровителя на българския род – Свети Иван Рилски. Защото много български царе са носили славата му – Иван Асен, Иван Шишман, Иван Срацимир, Иван Александър…

Историята разказва, че Иван е славянска форма на името Йоан. На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител – един от двамата най-важни светци в Новия Завет. Всъщност Йоан е и най-популярното мъжко име в християнския свят. Носили са го 23 папи, кралете на Унгария, Полша, Португалия, Франция, Русия, български владетели… Много преди да измислим думата глобализация, славата му вече се е разпространила сред редица народи. Наред с английския John (Джон) и френския Jean (Жан), застава неговият албански съименник Gjon (Гйон), турският Yahya (Яхия), арабският يحيى (Яхия). И не само. Това име носят и далеч на изток – на китайски мандарин YueHa (Юехан), на тайвански Iok-hān (Йок-хан), та дори на японски… (Йохане).

Повече от 300 хиляди българи празнуват днес Ивановден, а това е второто най-разпространено име у нас. Към „Клуба на Ивановците” се присъединиха и 3139 бебета, родени през 2013 г. Ако в някое българско семейство няма Иван или Иванка, то непременно у съседите или сред приятелите има именяк. Така на този ден всеки някъде празнува. Иван е и най-популярното име у нас. За него песни се пеят, есета се пишат, анекдоти се разказват: „Иван спечели от тотото половин милион! И то само седмица след сватбата!”, казва мъж на приятеля си. „Горкият. Никога не му е вървяло...” А славата на Ивановците е възпята в хита на българската поп музика – „Иване, Иване!”

„Дон Жуан да играеш, така ти се иска, а пък всъщност си само Иван” – пее известната Богдана Карадочева. А как „заплашително” продължава тя в припева... „Иване, Иване, спасение няма, щом си с пръстен към мен прикован!”

Ивановден е и празник, свързан с дълбоката българска символика, с църквата ни, опазила българщината през вековете, с името на покровителя на българския народ – Свети Иван Рилски. Този ден носи и славата на Велика България, припомня ни имената на царете с името Иван, битките, печелени на бойното поле. Интересно, че точно женски вариант на името – Йована, и песента за нея, се свързва с патриотичните чувства на българина. Тръпки побиват всеки, когато слуша великия ни актьор Джоко Росич, неговата лирична „Йовано, Йованке” и...

„българската илюзия, че с кръвта си и храбростта си може да изкупим глупостта на властниците си… Двеста хиляди мъже оставиха костите си… и сърби, и българи, и шиптери, и турци, и евреи”. Актьорът Джоко Росич разказва за славата на българските воини и героизма на един от тях, загинал за обединението на България във войните в началото на м. в. С него се свързва тази лирична песен, а невероятният глас на Росич звучи накрая като молитва: „Нема важно, на кой Бог се кланяш! Мой Бог не е нито Аллах, нито Христос! Моят Бог се казва Йована! Тя ми е разпятие, и покаяние, и Бог! Само тя ми остана…”

Цар Иван Шишман – българският владетел, повел народа ни в люта битка срещу Османската империя, е възпят в народна песен, която звучи като марш. „Войвода им, мила моя майно льо, сам цар Иван Шишман!” Наричат я „най-българската”, „вечната”, песента, която кара кръвта ти да кипи, а в сърцето ти лумва пламък!

„Откога се е зора зазорила, оттогаз е войска завървяла – кон до коня, юнак до юнака. Сабите им като ясно слънце, копията им като гъста гора. В бой ги води българското име, в бой ги води българската вяра!”

Ето затова в България Иван е титла, а не име!
По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59