Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Предизвикай София”

Снимка: Destructive Creation

Столична община реши да провокира инициативните и креативни граждани и организации с конкурса „Предизвикай София”. Той е първата стъпка от последвалият го конкурс „Предизвикателство за кметовете” на фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Съорганизатори на събитието за България са фондация „Група град” и сдруженията „Ъндър гара” и „Трансформатори”. Мобилна работилница за градско изкуство, която ще разкрасява неугледни спирки, счупени пейки и детски площадки, е проектът, с който София ще се бори в международното състезание.

© Снимка: transformatori.net

Още подробности от Валери Гюров от сдружение „Трансформатори”, координатор на „Предизвикай София”:

„Фондация „Блумбърг” всяка година прави конкурс, с който финансира и стимулира развитието на иновативни градски идеи – казва той. – Миналата година са наградили пет града в САЩ с няколко милиона долара. Тази година конкурсът се пренася в Европа, като поканата е отворена за всеки град с над сто хиляди души население. Столична община се обърна към нашето сдружение, фондация „Група град” и асоциация „Ъндър гара” като активни граждански организации с отношение към градската среда, за да им помогнем в организирането. Направихме един блицконкурс с граждани, сдружения и фондации. Така от журито бяха избрани седемнадесет идеи. Победители в конкурса станаха „Дистръктив криейшън”, които са млада организация, занимаваща се с провокативни акции в градска среда. Тяхната идея е за мобилна работилница за промяна на тази среда. Това всъщност е микробус, оборудван с пълен комплект инструменти и с генератор на електричество, така че да може да се правят дребни, но полезни намеси в градската среда, като например ремонт на спирка, подобрения на детска площадка и други подобни интересни неща. Това, което ни предстои до края на месеца, е да доразгледаме тази идея, за да може тя да бъде конкурентноспособна на европейско ниво и да я предадем за участие в международния конкурс.”

© Снимка: transformatori.net

„Дистръктив криейшън” ще преобразяват малки пространства не само в центъра, но и в по-крайните квартали. Проектът им спечели награда от пет хиляди евро. Авторите му вече имат опит с парка в Студентски град, където разкрасиха пейките и превърнаха ръждясали катерушки в артместа за отдих. Сред финалистите е идеята столицата да има собствена хранителна банка за социално слаби, в която да се включат заведения и магазини. Така годната за консумация храна, загубила търговския си вид, да не бива изхвърляна, а оползотворявана. Според авторите идеята впоследствие може да се разшири с предоставяне на дрехи, мебели и дори места за подслон на бедните. Оригинално решение как да се реши проблемът с паркиралите по тротоари и градинки автомобили дава Крум Димитров. Той предлага колите да паркират във въздуха посредством хидравлични машини, които вдигат превозното средство на четири метра височина. За устройството е необходим само фундамент и захранване. То може лесно да бъде демонтирано и преместено на друго място, а процедурата по паркиране отнема само две минути. Най-добрият проект на европейско ниво ще бъде излъчен наесен, като ще има и два подгласника.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45