Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Предизвикай София”

Снимка: Destructive Creation

Столична община реши да провокира инициативните и креативни граждани и организации с конкурса „Предизвикай София”. Той е първата стъпка от последвалият го конкурс „Предизвикателство за кметовете” на фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Съорганизатори на събитието за България са фондация „Група град” и сдруженията „Ъндър гара” и „Трансформатори”. Мобилна работилница за градско изкуство, която ще разкрасява неугледни спирки, счупени пейки и детски площадки, е проектът, с който София ще се бори в международното състезание.

© Снимка: transformatori.net

Още подробности от Валери Гюров от сдружение „Трансформатори”, координатор на „Предизвикай София”:

„Фондация „Блумбърг” всяка година прави конкурс, с който финансира и стимулира развитието на иновативни градски идеи – казва той. – Миналата година са наградили пет града в САЩ с няколко милиона долара. Тази година конкурсът се пренася в Европа, като поканата е отворена за всеки град с над сто хиляди души население. Столична община се обърна към нашето сдружение, фондация „Група град” и асоциация „Ъндър гара” като активни граждански организации с отношение към градската среда, за да им помогнем в организирането. Направихме един блицконкурс с граждани, сдружения и фондации. Така от журито бяха избрани седемнадесет идеи. Победители в конкурса станаха „Дистръктив криейшън”, които са млада организация, занимаваща се с провокативни акции в градска среда. Тяхната идея е за мобилна работилница за промяна на тази среда. Това всъщност е микробус, оборудван с пълен комплект инструменти и с генератор на електричество, така че да може да се правят дребни, но полезни намеси в градската среда, като например ремонт на спирка, подобрения на детска площадка и други подобни интересни неща. Това, което ни предстои до края на месеца, е да доразгледаме тази идея, за да може тя да бъде конкурентноспособна на европейско ниво и да я предадем за участие в международния конкурс.”

© Снимка: transformatori.net

„Дистръктив криейшън” ще преобразяват малки пространства не само в центъра, но и в по-крайните квартали. Проектът им спечели награда от пет хиляди евро. Авторите му вече имат опит с парка в Студентски град, където разкрасиха пейките и превърнаха ръждясали катерушки в артместа за отдих. Сред финалистите е идеята столицата да има собствена хранителна банка за социално слаби, в която да се включат заведения и магазини. Така годната за консумация храна, загубила търговския си вид, да не бива изхвърляна, а оползотворявана. Според авторите идеята впоследствие може да се разшири с предоставяне на дрехи, мебели и дори места за подслон на бедните. Оригинално решение как да се реши проблемът с паркиралите по тротоари и градинки автомобили дава Крум Димитров. Той предлага колите да паркират във въздуха посредством хидравлични машини, които вдигат превозното средство на четири метра височина. За устройството е необходим само фундамент и захранване. То може лесно да бъде демонтирано и преместено на друго място, а процедурата по паркиране отнема само две минути. Най-добрият проект на европейско ниво ще бъде излъчен наесен, като ще има и два подгласника.

По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тараклийският университет вече е част от русенския "Ангел Кънчев"

След подписано споразумение между правителствата на България и Молдова, държавният университет в град Тараклия става структура на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщи пресцентърът на  Министерския съвет. Чрез спогодбата се дава възможност..

публикувано на 07.08.24 в 17:17

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS)...

публикувано на 07.08.24 в 14:44

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55