Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Концерти за бебоци” в Софийската опера – музикален подарък за деца и родители

Снимка: www.operasofia.bg
Необичайно е да се организират концерти за бебета, поне в България такива досега не са правени. Но интерес има. Преди официално да бъдат обявени подробностите около тази инициатива, билети за първите представления няма – това обявиха от Софийската опера. В нея всяка събота и неделя от 11 часа ще има концерти за деца на възраст до 3 години. Първият е на 18 януари. Идеята хрумва на директора на операта Пламен Карталов, след като вижда на детските представления малки зрители, под обявената възрастова граница от 3 години. Отдавна той и екипът му отглеждат своята публика с програма за деца от 3 до 14 години. По думите му „Концертите за бебоци” имат за цел да създадат на най-малките хубава интонационна среда. Мястото, на което ще се провеждат, е бившата VIP зала. Тя е ремонтирана, има специална настилка, с много възглавници на пода, детски играчки и дрънкалки – първите ударни инструменти.

Няма да са много присъстващите, защото трябва да осигурим комфорт на зрителите – разказва Пламен Карталов. – Майката ще бъде посредникът между нас и детето, разчитаме на нея. Освен това ще водим статистика. Ще записваме името и адреса на малчугана, за да може да получава покани за нашите следващи концерти. И така след години той ще има свое културно досие, ще се чувства член на този театър. С отговорност мислим за бъдещето. Публиката, която отглеждаме, ще е тук дори когато нас вече ни няма.

За да се реализира подобна идея, трябва да има съмишленици. Софийската опера ги намира в лицето на фондация „Искам бебе”. Нейният председател Радина Велчева споделя: Ние открихме музикалния педагог Мария Момирова, която стана консултант на тези концерти. А децата ни вече имат музикален паспорт, посещавайки още на 6-месечна възраст занятията на г-жа Момирова. Нашите идеи съвпаднаха изцяло с тези на г-н Карталов. Кремена Миленкова, цигулар в състава на Софийската опера, е свързващото лице между нас. Тя е доброволка на „Искам бебе”, а нейният син Йоан стана лицето на първата ни изложба „Ангели с мисия”. А тази година ще направим коледна изложба, която ще се казва „Бебета по ноти”. Вече започнахме да я подготвяме. В нея ще има снимки на майки и деца, които посещават „Концерти за бебоци”. Бебета с различни музикални инструменти ще одухотворят идеята на тази инициатива.

„И ние пораснахме в операта” – това пише на флаера на „Концерти за бебоци”, а на рекламните материали виждаме снимки на малкия Йоан – детето на Кремена Миленкова.

Вече седми сезон Софийската опера подготвя специална програма, в която включва детските мюзикъли „Мечо Пух” и „Червената шапчица”, операта „Козелът Сърдитко” и др. Режисьор на спектаклите е Юлия Кръстева. Тя е ангажирана и с „Концерти за бебоци”. Заедно с музикалния педагог Мария Момирова оформят програмата. В нея участват музиканти от оркестъра, които свирят на цигулка, пиано, виолончело, тромпет и ударни инструменти, както и артист-солисти на театъра. Костюмите са театрални, но не пищни, гримът – също. Заедно с художничката Павлина Коцева внимателно подбираме интериора, в който ще бъде нашата публика. Опитваме се да сме мобилни, да обградим децата с любов в една музикална среда. Всичко правим в името на детската усмивка – казва режисьорът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05