Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ИТ индустрията, „Матрицата” и киберпрестъпленията…

Снимка: БГНЕС

Четем вестници по интернет, пишем електронни писма, плащаме си сметките онлайн, пазим се от „компютърни вируси… Така неусетно и доброволно влязохме в „Матрицатаи отдавна живеем във виртуалното пространство. То се превърна в нашето второ „аз. А зад всичко това стои ИТ индустрията – най-бързо развиващият се бизнес по света и у нас.

Това е най-стабилният сектор в България, който не беше засегнат от кризата. ИТиндустрията продължава да расте с повече от 10 процента годишно и то защото е експортно ориентирана. 2014 г. отново носи оптимистично настроение на компаниите от бранша, защото интересът към българските ИТпродукти се увеличава. На пазара у нас навлизат нови и големи играчи, а инвестициите се удвояват.Тенденциите ще продължат и през тази година. Основният проблем пред бизнеса остава липсата на квалифицирани специалисти. „Ние продължаваме да вървим по някакви планове от края на 80-те г., когато е трябвало да се подготвят едиколко си счетоводители, инженери, икономисти”, казва Юлиян Маслянков, управител на международна ИТ компания. „Но в момента бизнесът не се нуждае от счетоводители, например, а има нужда от ИТ специалисти и ние нямаме готовност да ги подготвяме”.

Що се отнася до растежа, той идва основно от експортната ориентация на ИТ бизнеса.

„Като фирма, която оперира в този бранш, за м.г. имаме около 5 млн. лв. приходи, от които под 1 млн. лв. са от вътрешния пазар. Останалото е от контрагенти от ЕС – казва Юлиян Маслянков. – Индустрията изпитва много сериозен недостиг на каквито и да било ресурси – основно човешки. Това е не само проблем на България, това е проблем в целия свят. Навсякъде не достигат високо квалифицирани специалисти, които да обслужват все по-нарастващите нужди на тази индустрия и нейните клиенти. Основният проблем е, че клиентите са от най-големия бизнес до най-обикновения човек, който ползва мобилен телефон. Липсата на квалифициран персонал води до повишаване на търсенето му, оттам до повишаване на цените, печалбите и т.н. Това се случва по целия свят в момента”.

Защо българските ИТ компании са търсени на световния пазар?

„По няколко основни причини. Първата е, че сме част от ЕС, което намалява административната тежест, както и плащания, отчети, фактуриране и т.н. Втората е, че сме много близо до Европа, ако говорим за европейския пазар, и в пъти по-добре от часова гледна точка за аутсорсинг индустрията. И естествено на трето място е цената“.

Медалът има и обратна страна – киберпрестъпленията. Как ИТ индустрията ще се бори с този нов феномен?

„Това е един огромен проблем, който тепърва ще се разраства – очертава тенденциите Юлиян Маслянков. – Много от потребителите, които ползват услуги в областта на информационните технологии, въобще не си дават сметка и не си задават въпроси за сигурността на техните лични данни. Иначе фирмите ще удвоят, ще утроят парите, които харчат за информационна сигурност. Бъдещето е свързано с доста сериозно развитие на мобилни приложения и приложения за персонална сигурност на данните, паролите и всякакви неща, защото човек все повече започва да живее във виртуалното пространство.”

Проучване на ЕК от края на м.г. показва, че все повече млади хора напускат социалната мрежа Facebook заради защитата на личните данни. Най-големият проблем във виртуалното пространство се оказва доверието.

„То не е само в социалните мрежи – допълва Юлиян Маслянков. – Купувайки си съвсем наскороАндроид устройство, бях доста сериозно притеснен, когато то започна да ми казва кога ще се прибера в къщи, кога ще отида на работа, къде точно се намирам, какво трябва да направя в момента. Затова изключих всякакви услуги, свързани с местоположение – за да защитя моя частен живот от това, Googleда знае какво правя…Не бих прогнозирал, че ще се стигне до сериозен отлив от социалните мрежи, но всеки ще си прави сметка какво с кого споделя, как го публикува, до кои данни дава достъп.”


Още от категорията

Политическата нестабилност влошава средата за инвестиции у нас

Българското правителство подаде официално оставка след гласувания преди седмица вот на недоверие. Мотивът на вносителя – най-голямата опозиционна партия в НС – ГЕРБ, е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика. България..

публикувано на 28.06.22 в 10:03

ДДС върху олиото, плодовете и зеленчуците остава 20%, хлябът няма да бъде облаган

Хлябът няма бъде облаган с ДДС, реши парламентарната бюджетна комисия, която обсъжда на второ четене актуализацията на държавния бюджет. Тя обаче отхвърли предложението на ГЕРБ и “Възраждане” данъкът върху олиото, плодовете, зеленчуците и други..

публикувано на 27.06.22 в 14:16

ЕС отпусна 78 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен

Съветът по енергетика на ЕС прие, че подземните газохранилища в общността трябва да бъдат запълнени до поне 80% за зимата на 2022/2023 г. и до 90% в следващия сезон. За България, която разполага само с газохранилището в Чирен, това означава, че то..

публикувано на 27.06.22 в 13:20