Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Защото аз съм птица устрелена…” – 136 години от рождението на Пейо Яворов

Снимка: архив

Преди 136 години, на 13 януари, в град Чирпан се ражда Пейо Крачолов Яворов, на когото съдбата отрежда да стане един от великите ни поети. През 2014-та, на 29 октомври – се навършват и 100 години от трагичната му смърт. В българската поезия няма по-завладяващи любовни стихове от Яворовите, рядко има и толкова трагична съдба. Тодор Иванов, директор на къщата-музей „Яворов” в Чирпан и председател на фондация „Яворов”, разказва за Радио България:

Любопитно е, че до три години Пейо е слабичък, болнав, не може да говори. А когато проговаря, бащата Тотю Крачолов, който правел най-хубавия мавруд в този край, цяла седмица черпил с вино Чирпан. Едва седемгодишен Пейо прописва стихове. След това учи в областната мъжка гимназия и стиховете, с които описва родния си град, предизвикват възхищението на учителя му по литература.„Момче, ти не си като другите, в тебе има дар от Бога”, казва му той. По настояване на баща си прекратява учението – Тотю Крачолов смята, че мъжете трябва да правят пари, а жените да си гледат домакинството. И затова Пейо Тотев Хаджииванов Крачолов, както е истинското име на Яворов, няма дори и средно образование, а едва девети клас по сегашному. Става телеграфист в Анхиало/ днешното Поморие/. Срещата му с невероятно красивата Нонка Чипева от Копривщица, в която са влюбени всички, го вдъхновява за около 30 стихотворения, които публикува на 1 октомври 1901 г. в град Варна.

Талантът му впечатлява друг голям български поет – Пенчо Славейков, който го изтегля в София. През 1902 г. Яворов заминава с четата на Михаил Чаков за да се бори за освобождението на Македония. „Имахме го за божество” пише по-късно в спомените си Чаков.Тодор Иванов добавя: „През 1903 година е в Македония с четата на Гоце Делчев. И след разгрома на въстанието, след хилядите жертви и след като на 20 април е убит Гоце Делчев, той изпада в криза. Яворов пише биографията му, която издава в края на 1903 г. Издава и втора стихосбирка, в чийто предговор между другото Пенчо Славейков отбелязва следното: „Поезията на Яворов не е за фасулковците.”

Голямата любов на Пейо Яворов е Мина Тодорова, сестрата на писателя Петко Тодоров. На нея той посвещава брилянтните, гениални стихове в нашата любовна лирика „Две хубави очи” . Тя умира през 1910 г. много млада, на 20 години, от туберкулоза в центъра на Париж, на улица „Расин” 22 , до Люксембургската градина. И след нейната смърт Яворов спира да пише поезия. Казва на своя издател Александър Паскалев: „Намразих поезията, поезията ме отвращава почти.” Той отива в Париж и всеки ден прекосява Булонския лес с червени рози, за да бъде насаме, макар и на гроба, със своята безсмъртна любима.

Снимка: архивС дъщерята на политика Петко Каравелов – Лора, Яворов се запознава на 20 август 1906 г. по време на излет до Драгалевския манастир.

„Лора Каравелова току що се е върнала от католически пансион във Франция, знаеща 4 езика, свиреща на пиано и на цигулка, рисува много хубаво, сгодена от един месец за един „сив” за нея съпруг, д-р Иван Дрянков. Андрей Ляпчев, тогава млад журналист, е този, който запознава Яворов и Лора. Тръпката на тази среща е толкова силна, че когато Яворов се прибира в ергенската си квартира, пише стихотворението „Стон”, а осем години по-късно, преди да се самоубие с отрова и куршум, той посвещава това стихотворение на своята Лора. Един стон, който звучи и след 100 години по-късно със страшна сила. Когато Лора научава, че момичето с прекрасните очи – Мина – е мъртва, тя отива в Бианкур и намира Яворов на гроба на Мина, знаела е, че ще го намери там. И на този гроб тя му предлага сърцето си. Яворов я отпраща.”

От 1908 г. Пейо Яворов вече е драматург на Народния театър и обичан от всички.

„Лора го преследва с картички, цветя, телеграми, причаква го, но той бяга от нея. Имал лошо предчувствие, че тази жена ще му донесе нещастие. В писмо до зет си Никола Найденов, който е съпруг на по-малката му сестра Екатерина, Яворов пише: „И една злополучна за мене зимна нощ, братко, 11 часа през нощта, някой чука на вратата ми. Отварям вратата и какво да видя изумен – Лора, със сведени очи и задавен глас, прегазила половин София сняг до колене, ми казва: „Ще имаш ли коравосърдечието да ме върнеш - мене, която те боготвори?” И Яворов продължава в своето писмо: „ И тази нощ , братко, аз се сдадох. Лора ме победи.”

Те стават звездната двойка на София. На 19 август 1912 г. Яворов се венчава за Лора и тя става г-жа Яворова. От ноември същата година двамата заживяват в столицата на улица „Раковска” 136.

„По това време Яворов е представител на Вътрешната македонска революционна организация, разказва Тодор Иванов. – В тази квартира той пази оръжието на ВМРО, печатите и парите на организацията. Лора му помага, раздава пари и оръжие на четници, води кореспонденция. Но тя е била невероятно ревнива. Тя го ревнува даже от мъртвата Мина.И след един пореден семеен скандал, на 30 ноември 1913 г. в два и половина през нощта, тя взема пистолета му и с рязко движение се прострелва в сърцето, както той разказва на следователя. Половин час по-късно той я последва, но само ослепява. Литературният критик д-р Кръстев го води през месец март следващата година във Виена при най-добрите очни лекари. Там Яворов разбира, че остава сляп завинаги.”

Близките на Лора смятат, че куршумът е излязъл от неговата ръка. И 1914 г., последната година от живота му, е една агония за него.

„Останал без пари, уволнен от театъра, той казва на своите малко останали близки приятели: „Кълна се в костите на майка си, не съм я убил моята мила Лора, реалността я уби”. А на Асен Златаров изповяда: „Братко, искам да живея още две години, макар и сляп, искам да напиша една непозната за българите поезия, наречена „Некролози”, сонети за нашата любов с Лора. Но, казва той, българите не заслужават моята поезия. Българите ме убиват с тая клевета, че съм убиец”.

На 29 октомври 1914 г. Яворов преминава в отвъдното, самоубива се с отрова и куршум, за да е по-сигурно. На погребението му се изсипва цяла София, която часове преди това го е обявявала за убиец на Лора. С мълчаливото съгласие или несъгласие на Екатерина Каравелова, майката на Лора, той е погребан до своята любима. На гроба му литературният критик Боян Пенев казва: „ В момента ние не си даваме сметка какво губим, но ще минат десетилетия, век ще мине, тогава българите ще разберат какъв гений сме загубили.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51