Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска вокална група „Сребърни звънчета” – една 50-годишна традиция

Снимка: личен архив
Какво по-хубаво от това детските години да са свързани с пеене във вокална група? Това възпитава в любов към изкуството и наред с дисциплината, която изисква колективното музициране, създава и приятелства за цял живот. Днес детските вокални групи в България са може би стотици, но преди 50 години по-популярни бяха хоровите състави. Затова записите на „Сребърни звънчета” оттогава са истинска класика.

С тях са израснали поколения български деца. Името на формацията е свързано с Ангелина Милева, негова основателка и ръководителка до днес. „Сребърни звънчета” – първият по рода си в България детски вокален ансамбъл се ражда през 1963 г. в Кюстендил. Г-жа Милева е „отгледала” в него хиляди млади певци, на които е предала любовта си към музиката. В репертоара влизат песни, написани специално за състава от българските композитори. Децата ги представят на сцена с танц, много пластика и настроение. Така със своите изпълнения „Сребърни звънчета” поставя началото на нов стил в съвременната детска песен.

СнимкаПреди 20 години пътят на „Сребърни звънчета” и неговата художествена ръководителка Ангелина Милева продължава във Варна. Заедно с нея работи музикалният педагог Юлия Недева, която я кани в Общинския детски комплекс в града. Подробности за състава научаваме от Юлия Недева: „Пеят над 80 деца в три групи. Най-малките са от предучилищна възраст, следва „Сребърни звънчета Джуниър”, в която са деца до 4 клас. Те спечелиха редица награди от национални международни конкурси през 2013 г., изявяват се като самостоятелна формация. Най-големите влизат в концертния състав на „Сребърни звънчета”. Те са и нашите солисти, лауреати от различни състезания. Три от децата ни са стипендианти на фондация „Димитър Бербатов”, която отличава и подпомага български таланти. Десетгодишният Стефан Трифонов бе победител за месец април 2013г. в детския радиоконкурс „Щуротека”. Той е поканен да пее в концерт заедно с Биг бенда на БНР. Ние се грижим да развиваме в нашите възпитаници освен музикалност и артистичност. За да може всеки един от тях, когато поеме по своя професионален път, да бъде творец в професията си. Сред нашите възпитаници имаме три ръководителки на вокални групи. Пораснали „Звънчета”, завършили оперно пеене, работят в Германия и Австрия. Смятам, че основата, която получават в нашия състав, дава възможност на децата да се изявяват в различни музикални жанрове.”

„Сребърни звънчета”и солистите на състава са многократни носители на награди от почти всички престижни национални конкурси.В биографията си те имат златни медали на Международните фестивали в Римини и Лидо ди Йезоло, Италия, Гранд при на „Съзвездие”, Виена, лауреати са на фестивалите във Бидгошч–Полша, Вилнюс–Литва, „Алегро”–Букурещ, „Хенделови дни”– Хале и др. В момента се подготвят за участие в Международния конкурс „Орфей в Италия”, който се провежда в Римини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни ". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси...

публикувано на 25.06.24 в 10:15