Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска вокална група „Сребърни звънчета” – една 50-годишна традиция

Снимка: личен архив
Какво по-хубаво от това детските години да са свързани с пеене във вокална група? Това възпитава в любов към изкуството и наред с дисциплината, която изисква колективното музициране, създава и приятелства за цял живот. Днес детските вокални групи в България са може би стотици, но преди 50 години по-популярни бяха хоровите състави. Затова записите на „Сребърни звънчета” оттогава са истинска класика.

С тях са израснали поколения български деца. Името на формацията е свързано с Ангелина Милева, негова основателка и ръководителка до днес. „Сребърни звънчета” – първият по рода си в България детски вокален ансамбъл се ражда през 1963 г. в Кюстендил. Г-жа Милева е „отгледала” в него хиляди млади певци, на които е предала любовта си към музиката. В репертоара влизат песни, написани специално за състава от българските композитори. Децата ги представят на сцена с танц, много пластика и настроение. Така със своите изпълнения „Сребърни звънчета” поставя началото на нов стил в съвременната детска песен.

СнимкаПреди 20 години пътят на „Сребърни звънчета” и неговата художествена ръководителка Ангелина Милева продължава във Варна. Заедно с нея работи музикалният педагог Юлия Недева, която я кани в Общинския детски комплекс в града. Подробности за състава научаваме от Юлия Недева: „Пеят над 80 деца в три групи. Най-малките са от предучилищна възраст, следва „Сребърни звънчета Джуниър”, в която са деца до 4 клас. Те спечелиха редица награди от национални международни конкурси през 2013 г., изявяват се като самостоятелна формация. Най-големите влизат в концертния състав на „Сребърни звънчета”. Те са и нашите солисти, лауреати от различни състезания. Три от децата ни са стипендианти на фондация „Димитър Бербатов”, която отличава и подпомага български таланти. Десетгодишният Стефан Трифонов бе победител за месец април 2013г. в детския радиоконкурс „Щуротека”. Той е поканен да пее в концерт заедно с Биг бенда на БНР. Ние се грижим да развиваме в нашите възпитаници освен музикалност и артистичност. За да може всеки един от тях, когато поеме по своя професионален път, да бъде творец в професията си. Сред нашите възпитаници имаме три ръководителки на вокални групи. Пораснали „Звънчета”, завършили оперно пеене, работят в Германия и Австрия. Смятам, че основата, която получават в нашия състав, дава възможност на децата да се изявяват в различни музикални жанрове.”

„Сребърни звънчета”и солистите на състава са многократни носители на награди от почти всички престижни национални конкурси.В биографията си те имат златни медали на Международните фестивали в Римини и Лидо ди Йезоло, Италия, Гранд при на „Съзвездие”, Виена, лауреати са на фестивалите във Бидгошч–Полша, Вилнюс–Литва, „Алегро”–Букурещ, „Хенделови дни”– Хале и др. В момента се подготвят за участие в Международния конкурс „Орфей в Италия”, който се провежда в Римини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25